VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

První pomoc: poranění tlapky

4.1.2021   

První pomoc

Poranění tlapek může být celá řada. Od malých třísek nebo travních osin, odřenin, které poraní pokožku, až po pokousání jiným zvířetem, napíchnutí se na cizí předmět nebo pořezání polštářků. Téměř vždy se jedná o infikovaná zranění.

Příčina

Většina příčin poranění byla popsána v předchozích článcích (odřenina, pořezaní, poranění od jiného zvířete, zranění drápku). Dalšími příčinami tedy může být šlápnutí na ostrý předmět a probodnutí tlapky a nebo její rozříznutí.

Klinické příznaky

Nejčastějším příznakem je bolestivost a na ní navazující kulhání a nebo plné odlehčení končetiny (packa se nedotýká podlahy), dále dle typu poranění může dojít ke krvácení. Každé poranění je vstupní branou pro bakterie, kdy následkem toho vzniká infekce. Při zanedbání ošetření se proto může rozvinout zánět, z něhož vznikne absces (dutina naplněná hnisem) a nebo se může šířit po tkáních, dále a vzniká flegmóna (neohraničený postupující zánět).

První pomoc

Při zabodnutí třísky nebo osiny stačí cizí těleso z rány vytáhnout a ujistit se, že žádný kousek v ráně nezůstal. Ránu poté omyjte vlažnou vodou a vydesinfikujte. Veterinárního lékaře navštivte v případě infekce a nehojící se rány.

Při zabodnutí ostrého předmětu do tlapky, jako je například hřebík, větší klacek nebo jiný podlouhlý předmět, zvíře ihned přepravte k veterinárnímu lékaři. Cizí těleso z rány nikdy nevytahujte! Můžete tak zvířeti způsobit větší zdravotní potíže.

Při pořezání polštářku ránu opět pořádně očistěte vodou, vydesinfikujte a obvažte sterilním obvazem. Polštářek je tkáň, která se hojí poměrně dlouho a obtížně. Zde je třeba zjistit, zda zvíře z rány krvácí slabě, mírně či silně. Dále musíte prohlédnout celkové poškození, protože někdy může být rána tolik hluboká či rozsáhlá, že má zvíře zároveň i odtržený drápek. Zásadou první pomoci je udržovat packu v čistotě, tzn. dělat převazy a pravidelně desinfikovat. Díky převazům uvidíte, zda zvířeti packa neotéká. Vyplachovat ránu můžete také řepíkem nebo     heřmánkem. Rozhodně je nutné zvíře šetřit, aby tlapku nenamáhalo. Pokud se rána dobře hojí, můžete pak obvaz vyměnit třeba za ponožku, aby tlapka byla stále držena v čistotě.

Veterinárního lékaře navštivte v případě, že packa začne otékat, když rána stále krvácí, nedochází ke zlepšení nebo pokud je rána natolik hluboká, že je takzvaně "do masa".

Přestože se vám na první pohled jeví zranění tlapky vašeho zvířecího mazlíčka jako nevýznamné, díky bakteriální infekci může během krátké doby přerůst ve velmi vážný zdravotní problém. Zraněné zvíře proto raději vždy nechte vyšetřit veterinárním lékařem.

Terapie

Dle zranění je to léčba desinfekcí, antibiotiky, chirurgickým ošetřením nebo léky proti bolesti.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 85% (hlasů: 4)

Témata

Autor článku

4.1.2021

Zdroje

Foto: Adobe Stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jdeme vybírat hlodavce do zverimexu. Na co se máme zaměřit?

Před koupí zvířete zvažte finanční a časové možnosti, zvířátku se budete muset věnovat. Velmi často jsou tito malí chlupáči pořizováni především dětem. Je to výborný start pro dráhu chovatele, je ale zároveň dobré vzít v úvahu věk dítěte, zda je již schopné se o zvíře postarat. Buďte proto jako rodiče soudní. Většina drobných savců se navíc rychle rozmnožuje, a tak se z vašeho bytu může nedobrovolně stát chovatelská stanice.

Chovatel

Vzájemné vztahy, řeč a projevy morčat

Morčata jsou přirozeně společenská a zvyklá žít ve skupině. V některých příručkách se dočtete o tom, že jen jednomu morčátku se budete muset opravdu hodně věnovat, abyste mu vynahradili absenci kamaráda. Většina chovatelů proto zastává názor, mít aspoň dva jedince. Jak je to v případě, že vám jedno morče odešlo a přinesete si domů nové? A co znamenají jednotlivé zvuky, které morče vydává?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?