VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Pojídá vaše štěně výkaly? 5 způsobů, jak mu v tom zabráníte

20.3.2017   

Do určitého věku je u štěněte pojídání výkalů tak nějak normální, většinou to má odkoukané od mámy z pelíšku. Toto však nemusí být jediný důvod. Štěně se může nudit, může mít nedostatečnou výživu nebo třeba hlad. Pokud potíže přetrvávají, je potřeba je řešit, jinak se může pojídání výkalů stát celoživotním zvykem.

Krmte štěně jen kvalitní a vyváženou stravou

Důležité jsou proteiny, minerály, vitamíny a další výživné látky, které jsou podstatné pro jeho správný vývin. Pozorujte štěně, jestli má dobré zažívání, správně se vyvíjí s přibývá na váze. Sledujte také, jakou má stolici, zda není řídká nebo v ní nejsou nestrávené kusy potravy. Pokud tyto znaky pozorujete, neprodleně kontaktujte veterináře.

Dopřejte štěněti dostatek pohybu

Pohyb a hra jsou pro malého psíka důležité, je potřeba věnovat mu pozornost. Unavený pes bude spát jako miminko, nebude se nudit a vymýšlet, co by kde zdemoloval, případně snědl. 

Buďte důslední v úklidu

Jakmile se pejsek vyprázdní, ihned výkaly seberte a nedejte mu byť jen malou šanci se k nim přiblížit. Když psa venčíte, mějte ho raději na vodítku a jakmile se vyprázdní, nedovolte mu výkaly prozkoumat. Zavolejte na něj a běžte s ním opodál. Pokud pes reaguje na své jméno a ochotně s vámi odejde, odměňte ho pamlskem a pochvalou. Pak teprve výkaly seberte do papírové sáčku.

Přidejte do jídla enzymy

Někteří odborníci radí, přidat štěněti do jídla například enzymy, které podporují trávení, či jiné přírodní látky. Ty totiž změní zápach výkalu a pro psa už nebudou tak atraktivní.

Mějte pejska na vodítku

Vždy veďte psa na vodítku, je to dobré nejen proto, že máte pod kontrolou, co kde zrovna čenichá, je to dobré pro jeho vlastní bezpečí. Ve výkalech číhá spousta parazitů a červů. Pokud začně štěně čenichat, co nemá, jemně zatahejte za vodítko a jdetě jiným směrem. Za slušné chování ho odměňte. Pokud budete štěně podporovat a odměňovat, zbaví se zlozvyku rychle. A později mu můžete trochu popustit vodítko nebo ho nechat proběhnout se, aniž by musel být pod neustálým dozorem.  

A co dospělí psi?

Většina šťěňat vyroste ze zlozvyku pojídání výkalů. Najdou se ale jedinci, kteří si zkrátka nemůžou pomoct. Anebo naopak, nečekaně začnou výkaly pojídat v pozdějším věku. Pokud si váš pes najednou osvojil tento nepěkný zlozvyk a zároveň zhubnul, je letargický, začal se chovat jinak, zvrací nebo má průjem, navštivte neprodleně veterináře. Pojídání výkalů neboli koprofáze může být spojena s onemocněním zažívacího traktu a někdy také orgánů jako jsou játra, mozek a jiné.

Jakmile jste si jistí, že je váš pes zdravý a v pořádku, všechny techniky, které se praktikují pro odnaučení zlozvyku u štěňat, můžete aplikovat i u dospělého psa – zkvalitnit stravu, chodit s ním pravidelně ven a hrát si s ním, okamžitě po něm uklidit, na procházkách mít psa na vodítku.

Někteří psi jsou prostě požitkáři a neochutnávají jen psí výkaly, ale take třeba kočičí nebo koňské. Občas proto svého mazlíka musíte držet zkrátka, než si zvykne a začně se chovat jako dospělý a uvědomělý pes.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 70% (hlasů: 6)

Témata

Autor článku

20.3.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Jak na domácí čištění uší vašeho pejska?

Psí uši mají samočisticí schopnost, nemusíte je tedy uzkostlivě střežit a čistit. Problém s nimi nastává tehdy, tvoří-li se zvířátku maz v uších až příliš. Pak je na místě zasáhnout, aby nedošlo k zánětu a jiným komplikacím.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?