VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

První pomoc psovi: co dělat, když ho uštkne zmije, bodne hmyz nebo přiotráví ropucha?

9.8.2017   

Odborník

V létě hrozí psům venku nebezpečí častěji než v jiných měsících. Mohou zkolabovat z horka a dehydratace nebo se třeba zranit při hraní. Opomíjením nebezpečím je však kontakt s jinými příslušníky živočišné říše. Co tedy dělat, když se váš pes střetne s ropuchou, zmijí obecnou nebo bodavým hmyzem?

Uštknutí zmijí obecnou

V našich podmínkách se setkáváme pouze s jedním druhem jedovatého hada, a to je u nás chráněná zmije obecná. Setkat se s ní můžete převážně v horských oblastech, na prosluněných stráních, cestách a loukách. Obvykle jde o nočního tvora, který je přes den ukryt nebo se vyhřívá na sluníčku a potravu loví v noci. Zmije chytá převážně drobné hlodavce, obojživelníky a ještěrky, častou kořistí jsou hraboši a rejsci. Je velmi plachá, na psa zaútočí pouze v sebeobraně nebo pokud ji překvapí.

Množství jedu, které se dostane do rány, závisí na jejím stáří a době, která uplynula od posledního lovu. Pokud se jedná o mládě nebo zmije lovila nedlouho před setkáním se psem, bude množství jedu malé. Obecně množství jedu nestačí na to, aby usmrtilo člověka. U psa souvisí míra nebezpečí kromě jiného také s jeho velikostí. Převážná většina případů pokousání má šťastný konec.

Co dělat, pokud zmije uštkne psa?

Pejsek po kontaktu většinou uskočí a zakňučí. V místě kousnutí dochází k zčervenání, otoku. Nemusíte najít stopy po zubech. Závažnost situace závisí na místě pokousání a míře jeho prokrvení. Často jím bývají při průzkumech terénu hlava a krk nebo končetiny. Nedoporučuje se jed vysávat ani vymačkávat! Jed nechejte s krví volně odtéct. Je třeba udělat vše proto, abyste zde svým působením nezvyšovali metabolismus a nepodporovali cirkulaci krve a mízy, a tím nedocházelo k rychlejšímu šíření jedu do celého organismu.

  1. Sundejte obojek pro případ otoku hlavy.
  2. Končetinu můžeme opatrně zaškrtit, nejdéle na půl hodin, poté je třeba ji opět uvolnit. Více se doporučuje znehybnění.
  3. Snažte se se zvířátkem příliš nemanipulovat, nezmatkovat a nestresovat ho, protože tím pouze zvýšíte rychlost šíření jedu do celého těla.
  4. Pokud psa unesete, vezměte ho do náruče a co nejrychleji ho zavezte k veterináři.
  5. Doporučuji předem ho kontaktovat telefonicky, aby byl na vás připraven a mohl hned zahájit terapii.

Neočekávejte, že bude mít v ordinaci protijed. S největší pravděpodobností provede symptomatickou léčbu podle stavu pacienta. Pravděpodobně zahájí infuzní terapii, ošetří místo pokousání a nasadí antibiotický preparát pro riziko infekce rány. Těmto nepříjemným stavům lze předcházet. Jak již bylo řečeno, zmije je plachý tvor. V rizikových oblastech mějte psa na vodítku, zmije vnímá vibrace spojené s vaším pohybem a sama vám raději uvolní cestu.  

Bodnutí hmyzem

Nejčastěji dochází k bodnutí včelou nebo vosou v oblasti hlavy nebo končetin. V případě jednoho žihadla se většinou jedná o krátkodobou bolestivost a otok. Pokud žihadlo vidíte, odstraňte ho a místo zchlaďte. Situace je velmi závažná tehdy, když váš zvídavý kamarád strčí nos do včelího či vosího hnízda. Můžete očekávat otok hlavy a dýchacích cest a postupně potíže s dýcháním.

Sundejte obojek, vezměte chladící polštářek na cestu a co nejrychleji dopravte psa k veterináři. Opět volejte předem, abyste si zajistili přednostní přijetí do ordinaci a okamžité zahájení léčby.

Kontakt s ropuchou

S ropuchou obecnou se můžete od března do října setkat v lese i na zahradách. Je aktivnější v deštivých dnech na jaře, loví v noci. Na povrchu  těla má žlázy, které vylučují dráždivý sekret. Po kontaktu s ústní sliznicí způsobí pálení a vyvolá silně slinění, někdy zvracení, průjem a dýchací problémy.

Vypláchněte psovi tlamu vodou, abyste odstranili jed, můžete podat černé uhlí, které jed vyváže. Do několika hodin se stav upraví. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 89% (hlasů: 23)

Témata

Autor článku

9.8.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Popáleniny: první pomoc pro domácí mazlíčky, 1. část

Málokterá zranění domácích mazlíčků jsou tak traumatizující, bolestivá a způsobují takové trvalé následky jako popáleniny. Na rozdíl od jiných poranění jsou popáleniny charakteristické tím, že poškozují tkáň; někdy nevratným způsobem. Je proto důležité domácnost zabezpečit tak, aby mazlíčci nepřišli k úhoně.

Vašemu šťěňátku rostou druhé zuby. Co s tím?

Výchově mladého psa věnujete mnoho úsilí a času, ale jakkoliv se to může zdát ohromující, nic už vás asi ve vývoji nepřekvapí tolik, jako když štěněti rostou zuby. Jednou z nejčastějších otázek, na které si majitelé psa a veterináři odpovídají, je: jak mám pečovat o štěně, kterému rostou nové zuby.

Odborník

Jaká strava je vhodná pro psa s citlivým zažíváním?

Žaludeční a střevní potíže jsou u psů poměrně běžné. Projevují se opakovaným zvracením, průjmem nebo plynatostí a mohou mít různé příčiny. U některých psů se objeví zažívací potíže z toho důvodu, že mají ve stravě příliš mnoho tuku nebo nedostatek vlákniny. V jiných případech mohou být trávicí problémy známkou skrytého onemocnění, jako je například zánět slinivky břišní, přemnožení bakterií nebo přítomnost střevních parazitů.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?