VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Menu pro psy: maso a kosti vařit, či nevařit? A co ovoce a zelenina?

5.9.2016   

Znáte to, upírají se na vás ty nejsmutnější psí oči a dožadují se dobroty. A vy si říkáte, jestli pejskovi to, co zrovna držíte v ruce, dát můžete, nebo ne. Teď už vědět budete. Shrnuli jsme pro vás, co je pro pejska vhodné a zdravé a čemu se raději vyhnout.

Jak je to s masem?

Většina mas, která běžně jíme, jsou naprosto vhodná i pro psy. Začněme klasikou – kuřetem. Nekořeněné je pro pejska ideální, zvláště pokud potřebuje zařadit do jídelníčku více bílkovin. Také mu ho můžete naservírovat, když zrovna dojdou granule. Vařená ryba je také skvělé zpestření běžné stravy, navíc ji psi milují. Pokud psovi budete dávat hovězí maso, odstraňte z něj co nejvíce tuku a ujistěte se, že v něm nejsou žádné kosti. Jehněčí je skvělá volba, protože není tučné.

Pozor si musíte dát při servírování vepřového, které musíte pořádně uvařit. Jednak totiž obsahuje typ tuku, který je pro psy těžko stravitelný, jednak může obsahovat parazity, kteří způsobují Trichinelózu.

Kosti vařit, či nevařit?

Nikdy nedávejte psovi vařené kosti, mohou se mu zaseknou v tlamě a vážně ji poranit, nebo dokonce vylomit zub. Dále se kosti nebo jejich úlomky mohou zaseknout v dýchacích trubicí, nebo v žaludku a střevech, způsobit zánět pobřišnice, krvácení z rekta, nebo zácpu. Kosti psovi servírujte jedině v syrovém stavu!

Jak je to s ovocem?

Naprosto bezpečná jsou pro pejska jablka, banány, borůvky, kiwi, citróny, pomeranče, jahody a ananas. Také mu můžete dát broskve, ale pozor na pecku, mohla by způsobit zažívací potíže, totéž platí pro slupku od melounu (vnitřek melounu je pro psa nezávadný). Rozhodně se vyhněte avokádu, může způsobit zvracení. Dále třešním, protože ve větším množstvím by se váš pes mohl otrávit kyanidem, který obsahují. Psi také nesmí hrozny a hrozinky, které způsobují selhání ledvin.

A co zelenina?

Všechny tyto druhy zeleniny jsou pro vašeho pejska naprosto vhodné a zdravé.

  • Brambory jsou ideálním zdrojem vitamínů C a B6, draslíku, manganu a vlákniny.
  • Chřest obsahuje nejen vitamíny K, A, B1 a B2, C, a E, ale také železo, vlákninu, mangan, draslík a měď.
  • Růžičková kapusta také obsahuje mangan, draslík a vlákninu, navíc pejskovi poskytne vitamíny K, C, A, B1 a B6.
  • Mrkev je dobrým zdrojem vitamínů A, K a C, vlákniny a draslíku.
  • Květák je zdrojem vitamínů C, K a B6 a cholinu.
  • Hrášek a okurky jsou zdrojem vitamínu K, hrášek navíc i vitamínu C.
  • Zelené fazolky obsahují vitamíny C a K, navíc poskytují vitamín A, mangan a vlákninu.
  • Fazole Edamame poskytnou pejskovi bílkoviny, železo, vlákninu, Omega-3 kyseliny, fosfor, měď a draslík, a vitamíny K a B2. 
  • Batáty (sladké brambory) obsahují vitamíny A, C, B5 a B6, mangan, vlákninu a draslík.

Vyvarujte se ovšem cibuli a česneku (a ostatním rostlinám z této čeledi), ve větším množství mohou poškodit červené krvinky.

Jak změnit stravovací návyky vašeho psa?

Pokud chcete pozměnit způsob, jakým se váš pes stravuje, rozhodně na něj nechvátejte. Sledujte, jak pes na změnu v jídelníčku reaguje a jestli jídlo, které mu dáváte opravdu jí. Pokud pejsek na jídlo reaguje špatně, nebo přetrvávají nějaké zdravotní problémy, neváhejte se poradit se svým veterinářem.

Připravte se na to, že změna jídelníčku neproběhne ze dne na den. Proveďte ji postupně, například po dobu jednoho týdne, aby měl pes dostatek času si na nové jídlo zvyknout. A co je nejdůležitější, nepodléhejte prosení o dobroty, změnu jídelníčku to jen zkomplikuje a pejskovi podráždí žaludek.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 89% (hlasů: 104)

Témata

Autor článku

5.9.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Morčata a jejich nároky na vitamín C

Morčata společně s lidmi, opicemi a dalšími drobnými savci si nedokáží sama vytvářet vitamín C (kyselinu askorbovou), jelikož v průběhu evoluce ztratila potřebný enzym, který pomáhal tento vitamín syntetizovat. Potřebují proto hodně ovoce, zeleniny nebo doplňkové krmivo, aby si nedostatek nahradila.

Nechcete mít doma tlustou kočku? Tak ji správně krmte a hrajte si s ní

Kočičí obezita je narůstající problém, především u koček žijících v bytě. Klíčem k úspěchu a zdraví vaší kočky jsou správné stravovací návyky, kvalitní krmivo a pohyb, ten je obzvlášť podstatný. Kočce můžete sestavit překážkovoy dráhu nebo pro ni vymyslet jinou zábavu, která ji rozpohybuje. Navíc společně strávený čas upevní váš vztah.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?