VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Domácí recepty na psí nemoci: 7 babských rad, které udělají vašemu pejskovi dobře

8.2.2017   

Hobby

Na každou nemoc existuje alespoň jedna zaručená babská rada. Věděli jste ale, že některé domácí recepty nebo suroviny jsou výborné také k léčbě nejrůznějších alergií a neduhů vašeho pejska? Sestavili jsme seznam sedmi přírodních léků, které jsou ideální k léčbě alergií, dehydratace a bojují proti blechám a kožním problémům.

Vitamín E na suchou kůži

Pokud jste si někdy lámali hlavu nad tím, jak vyléčit suchou kůži svého chlupáče, teď už nemusíte. Vitamín E je výborný nejen k předcházení vzniku vrásek na vašem obličeji, pomáhá také pokožce vašeho psa. Můžete mu dopřát den v psím salónu s masáží olejíčkem s vitaminem E nebo ho naložit do vitamínové lázně. Nebo jen jednoduše můžete nasadit léčebnou kúru v podobě tabletek – nejprve se ovšem poraďte s veterinářem o vhodném dávkování.

Nápoje s elektrolyty při zvracení nebo průjmu

Elektrolytové nápoje – ty bez chuti, jako jsou například vody pro sportovce nebo nápoje pro malé děti, pomáhají nejen atletům nebo miminkům po nemoci. Pomohou vašemu hafanovi doplnit tolik potřebné tekutiny po návalech průjmu nebo zvracení. Nejprve se však o správném dávkování poraďte s veterinářem.

Jogurty a acidofilní výrobky

Obyčejný bílý jogurt je pro psa ideální pochoutkou. Stejně jako u lidí, živé acidofily obsažené v jogurtech pomáhají podporovat ty správné bakterie a tím v psích střevech udržovat rovnováhu. Pokud váš pes užívá antibiotika, mohou mu malé dávky jogurtu pomoci v boji proti kvasinkovým infekcím, které se běžně vyskytují při léčbě antibiotiky. Existují také acidofilní tablety – zabalit do slaniny před podáváním doporučuje 10 z 10 pejsků!

Štěňátka bývají ke kvasinkovým infekcím obzvláště náchylná, tudíž trocha jogurtu jako svačinka nebo zákusek jim pomůže udržet trávení v rovnováze, což je důležité, protože si v tak raném věku teprve budují imunitní systém.

Heřmánkový čaj

Heřmánek obsažený v přírodních čajích je skvělý díky dezinfekčním účinkům a může pomoci, pokud pejska trápí bříško. Doporučuje se při kolikách, nadýmání a úzkosti. Může také ulevit drobným podrážděním pokožky – stačí, když odvar z heřmánku vychladíte a nastříkáte na postiženou oblast. Psovi by se mělo okamžitě ulevit, vychlazený čaj ihned zabije veškeré kvasinky a bakterie, které se na kůži vyskytují. Teplý (ne horký!) sáček čaje může přiložit na oteklé nebo podrážděné oči.

Ovesné vločky při svědění

Pes, kterého něco svědí, není příliš příjemný společník, obzvláště pokud pochoduje domem a drbe se o každý kus nábytku, co mu stojí v cestě. Většinou za to však nemůže pejsek, ale alergie, a pes se tak zkrátka potřebuje podrbat. Pokud máte doma věčného drbače, zapomeňte na škrabadla. Najemno rozdrcené ovesné vločky jsou časem prověřeným lékem na podrážděnou pokožku. Můžete použít dětské cereálie nebo vločky rozdrtit. Rozmíchejte vločky v teplé vodě a nechte pejska dosyta užít tuhle blahodárnou koupel. Poděkuje vám, tomu věřte. Vločky pomáhají také při léčbě kožních alergií, infekcí a ostatních onemocnění spojených se svěděním.

Koupel z epsomské soli na poranění

Epsomská sůl je sloučenina minerálů hořčíku a síranu, které se snadno vstřebávají přes kůži. V některých směrech by se psi dali přirovnat k dětem – konkrétně ve sklonu k nevysvětlitelným poraněním a otokům. Příští produkt nějaké nehody zkuste léčit epsomskou solí a ohřívacími polštářky. Teplá solná koupel pomáhá zmenšit otoky a urychluje hojení, zvláště pokud se zkombinuje s antibiotiky a veterinárním dohledem. Dávejte pozor, aby váš pes sůl nepozřel, mohlo by mu to spíše uškodit. Také psa nikdy nekoupejte, pokud má nějaké otevřené rány. Pakliže by koupání psa dvakrát denně bylo moc náročné, můžete přiložit k poranění ručník nasáklý roztokem epsomské soli a na něj položit ohřívací polštářek. 

Domácí přípravky proti blechám

  1. Má váš pes blechy? Někteří psi jsou na bleší kousnutí alergičtí a může je svědět i několik dní. Ale nic se nebojte. Než přejdete ke zbraním těžkého kalibru, vyzkoušejte práškový Borax. Seženete jej běžně v obchodě a bleším výtržníkům udělá do krunýřků pořádné díry. Abyste měli jistotu, že jste se parazitů nadobro zbavili, můžete Borax nasypat na podlahu a přebytek vysát nebo zamést. Neviditelné krystalky se postarají i o toho nejposlednějšího parazita. Je to levné a v podstatě zcela bezpečné řešení (rozhodně lepší než deratizace). Jen se ujistěte, že pes žádný Borax nesnědl.
  2. Také prostá voda s citronem může dělat zázraky jak při alergiích, tak jako repelent. Citrusy blechy odpuzují a navíc budete mít krásně voňavého pejska. Citronový roztok můžete vyrobit takto: citrony zalijete vroucí vodou a necháte přes noc louhovat. Roztok můžete na psa například nastříkat rozprašovačem.
  3. Samozřejmě nesmíme zapomenout na pivovarské kvasnice – podávají se v tabletkách, nebo můžete nasypat trochu prášku do psího jídla.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 86% (hlasů: 47)

Témata

Autor článku

8.2.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Chovatel

Suchozemská želva: 2 rady, jak zkrátit zobák a drápky

Pokud želvičku chováme převážně v teráriu na měkkém povrchu a krmíme měkkou stravou, může časem dojít k přerůstání horní části zobáku a prodlužování drápků. Ve volné přírodě se želva totiž pohybuje na rozmanitém povrchu a hrubé a tvrdé časti jako jsou kameny, písek, štěrk a skály jí pomáhají zobák a drápky obrušovat.

Chovatel

Vzájemné vztahy, řeč a projevy morčat

Morčata jsou přirozeně společenská a zvyklá žít ve skupině. V některých příručkách se dočtete o tom, že jen jednomu morčátku se budete muset opravdu hodně věnovat, abyste mu vynahradili absenci kamaráda. Většina chovatelů proto zastává názor, mít aspoň dva jedince. Jak je to v případě, že vám jedno morče odešlo a přinesete si domů nové? A co znamenají jednotlivé zvuky, které morče vydává?

Odborník

Kastrace kočky: názor veterináře

U koček se s kastrací setkáváme my veterináři poměrně často. Kočka může mít totiž za rok až tři vrhy koťat, a to je potřeba brát v úvahu, protože více jak polovina takto odchovaných jedinců se nedožívá ani jednoho roku.

Odborník

POZOR: nežádoucí reakce na očkování psů a koček

Nežádoucí reakce na očkování je jakýkoliv vedlejší projev nebo nechtěná změna zdravotního stavu zvířete, nastávající v důsledku aplikace očkovací látky. Očkování je obecně velmi démonizováno, mnohými lidmi zatracováno a je mu přisuzována spousta zcela nesmyslných a nepravdivých důsledků. Pozitiva očkování jsou neoddiskutovatelná, v tomto článku však shrneme jeho nejčastější negativní důsledky. Zaměříme se pouze na případy, kdy je vakcína správně skladovaná a správně aplikovaná, použití nevhodných preparátů nebo aplikace jinam než na určené místo nejsou předmětem tohoto článku.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?