VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Slepý pes i kočka: jak pomoci nevidomému mazlíčkovi

6.5.2018   

Hobby

Váš mazlíček může oslepnout postupně i náhle z mnoha důvodů, mezi ty nejčastější patří diabetes, onemocnění sítnice, oční trauma či glaukom, na vině může být take genetika. Problému si nemusíte ze začátku vůbec všimnout, máte-li však podezření, určitě jděte ke svému veterináři.

Situace není tak špatná, jak se zdá

Samozřejmě, že mít doma slepého pejska nebo kočičku není nic veselého, divili byste se ale, jak jsou zvířata schopna se slepotě přizpůsobit. Navíc existují způsoby, jak nemocnému mazlíčkovi vyjít vstříc a udržet ho v klidu a pocitu bezpečí, jak tedy na to?  

Dejte mu čas

Zvíře, které slepne postupně, se bez zraku učí fungovat pozvolna. Pokud zvířátko oslepne náhle prakticky ze dne na den, bude potřebovat více času zvyknout si na okolí, zvuky a vzruchy kolem sebe. Buďte proto trpěliví a dejte mu prostor a dostatek času, aby se na novou situaci adaptovalo.  

Je potřeba prozkoumat terén

Nevidomý mazlíček si bude muset vytvořit novou vnitřní "mapu" svého okolí. Slepé kočce můžete pomoci například tak, že ji budete dávat na písek, který pro ni bude orientačním i výchozím bodem, takže se bude snáz orientovat na dalších stanovištích. Kočičku můžete dát také do menšího pokoje, kde je pro ni jednodušší se zorientovat, postupně pak bude prozkoumávat další teritoria. Slepému pejskovi můžete dělat cestičku z pamlsků, dokud si sám nebude jistý.   

Nábytek nechejte na svém místě

Když si váš slepý mazlíček už zorientoval, nepřemísťujte pokud možno nábytek ani jiné věci, které zvířeti slouží k orientaci v prostoru.  

Pozor na ostré předměty i toaletní mísu

Zkontrolujte vše uvnitř i vně interiéru a odstraňte cokoliv, o co by se mohlo zvíře poranit nebo mu mohlo být jakkoliv nebezpečné. Pamatujte také na schody, otevřené toaletní mísy, rohy nábytku, zavírejte dveře od koupelny a toalety, máte-li venkovní bazén, bude lepší dávat na mazlíčka venku neustále pozor.

Pískací hračky jsou v kurzu

Pískací a zvukové hračky budou pro nevidomého mazlíčka atraktivnější než ty, při kterých se musí spoléhat na svůj zrak.

Procházky na vodítku

Na procházkách bude lepší mít pejska na vodítku, eliminujete tak riziko, že se pes zaběhne a něco se mu stane. Můžete si zavěsit na botu třeba rolničku, která psovi vždy bezpečně připomene, že jste na blízku. Kolem krku mu můžete take dát cedulku, která ostatním pejskařům řekne o pejskově indispozici.

Nezapomínejte na veterináře

Dokonce i v případě, že je slepota nevratná, pravidelné veterinární prohlídky jsou stále důležité kvůli sledování jakýchkoli změn.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 84% (hlasů: 16)

Témata

Autor článku

6.5.2018

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Očkování a odčervování šťeňat. Kdy začít?

Jestliže se chystáte pořídit si pejska, jednou ze základních věcí, kterou s ním absolvujete, je očkování u veterináře. Přečtětě si proto několik užitečných informací, které vám pomohou zorientovat se ve vakcinaci vašeho čtyřnohého přítele.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?