VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Nechejte psa vyspat. Potřebuje být odpočatý a připraven k akci

6.9.2016   

Délka a množství spánku závisí na aktivitě psa – tedy čím je pes aktivnější, tím méně spí. Psi pracující většinu dne, například policejní, vodící nebo psi záchranáři, spí nejméně. Váš pejsek pravděpodobně do práce nechodí, to ale neznamená, že nemůže být aktivní a patřičně zaměstnaný.

Jak psi spí?

Na rozdíl od lidí, kteří mají určitý vzorec spánkového režimu, přes 12 hodin vzhůru a kolem 8 hodin spánku, psi spánkem stráví asi 50 procent svého dne. Zbylých padesát si pak rozloží mezi povalování se (30 procent) a aktivní činnosti (20 procent). Důvodem je podíl REM fáze spánku na celkovém odpočinku. REM je fáze nejhlubšího spánku, při které se zdají sny. Zatímco lidského spánku je REM asi čtvrtina, u psů je to jen 10 procent, tím pádem potřebují spát víc.

Průměrně pes spí 12–14 hodin denně, štěňata a velká plemena až 18 hodin.

Díky denním procházkám (třeba i kratším) bude váš pes zdravý a spokojený. Zkuste obměňovat trasy a nabízet mu tak neustále nové podněty a zajímavé vůně. Také mu můžete domluvit schůzku s kamarádem – psi jsou společenská stvoření a při setkání s jinými psy se socializují, vyřádí se a vyzkouší si nové podněty. Na doma mu pořiďte nějaké zajímavé hračky, existuje spoustu nejrůznějších hlavolamů a rébusů, kterými se pejsek zaměstná, když na něj třeba zrovna nemáte čas. Také mu můžete připravit dobrodružné hledání pokladu (tedy dobrůtek), uvnitř domu nebo i na zahradě. Pokud je váš pejsek vyrovnané povahy, můžete ho zapojit do nějakého dobrovolnického programu jako pomocníka při terapii.

Zhasínáme!

Průzkumy ukázaly, že psi nejčastěji s spí v posteli s páníčkem, kolem 45 procent, 20 procent pak spí ve své kleci/přepravce, 17 procent v pelíšku a 14 procent na nespecifikovaném místě uvnitř domu. Jen 4 procenta pejsků spí venku.

Není to sice příliš časté, ale i psi mohou trpět poruchami spánku. Jestliže váš pes často spí během dne, mohl by trpět narkolepsií. Projevuje se náhlým hlubokým spánkem a většinou i částečným, nebo úplným ochrnutím svalů. Ojediněle může pes trpět nespavostí, většinou způsobenou nějakým zdravotním problémem – například artritidou, alergiemi, problémy s ledvinami nebo štítnou žlázou. Hlasité chrápání může být příznakem spánkové apnoe – což je stav, kdy pes ve spánku přestane na chvíli dýchat a dusí se. Pes se tak budí i několikrát za noc a během dne je pak unavený.

Psi spánek milují – a mají pro to pádné důvody! Šlofíky i noční spánek potřebují, aby byli odpočatí a připravení k akci. Jestliže váš pejsek spí málo, nebo se jeho spací návyky náhle změní, kontaktujte svého veterináře.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 91% (hlasů: 73)

Témata

Autor článku

Zdroje

petwave.com, petsadviser.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

12 fascinujících faktů o štěňatech. Jak jsou na tom po narození?

Štěňátka jsou maličká, roztomilá, a naprosto fascinující! První dny štěněčího života nepatří mezi ty nejakčnější. Vlastně jde jen o hodně spánku, jezení a vyměšování, asi tak jako v životě většiny novorozenců. Je ale několik věcí, které by novopečení štěněčí rodiče měli vědět, aby jejich kulička vyrostla ve zdravého a spokojeného psa.

7 důvodů, proč váš pes nebo kočka tloustne

Váš mazlíček má nadváhu a vy jako svědomití majitelé jste udělali všechna opatření, aby zhubnul – upravili jste mu jídelníček, chodíte častěji a na delší procházky, a přesto se stav nelepší. Dokonce se zdá, že ještě přibírá? Pokud věc neřeší ani dieta, ani pohyb, tak je problém někde jinde.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?