VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Drbe se neustále vaše morče? Pak má možná vši, roztoče nebo blechy

2.9.2016   

Drbání u morčat je běžný problém, který může mít různé příčiny. Mezi nejčastější patří paraziti, konkrétně blechy, roztoči a vši. Přečtěte si, jak je poznáte a jak morče před nimi ubránit.

Blechy

Blecha kočičí (Ctenocephalides felis) je nejběžnější druh vyskytující se u morčat. Blechy se na morče obvykle dostanou z jiného domácího zvířete, které je přinese zvenku. Tak jako u jiných zvířat, blechy morče nutí drbat se. Zablešení morčete může vést ke ztrátě srsti (alopecia), tvorbě strupovitých lézí na kůži a dokonce k chudokrevnosti, pokud je blech hodně.

Jak zjistím, zda má morče blechy

Přítomnost blech se dá zjistit pročesáním srsti zvířete. Při česání hledejte blechy nebo tmavohnědá zrnka. Těmto zrnkům se říká „bleší špína“. Ve skutečnosti je to trus blech, který se skládá ze strávené krve. Samička blechy spolu s vajíčky produkuje velké množství trusu. Ten slouží jako potrava pro larvy po vylíhnutí. Bleší špína se při navlhčení zbarví do červena.

Jak vyhubím blechy

K hubení blech u morčat obvykle slouží stejný přípravek s pyretrinem, který se používá u koček. Bezpečnost jiných prostředků určených pro kočky a psy je při použití u morčat sporná. Před zahájením léčby morčete jakýmkoli přípravkem na hubení parazitů se poraďte s veterinářem. Ostatní domácí mazlíčci se také musí podrobit léčbě. Dále je potřeba zkontrolovat, že se blechy nedostaly ze zvířat do okolního prostředí.

Roztoči

Kožní problémy morčat způsobují dva druhy roztočů. Trixacarus (Caviacoptes) caviae je nejběžnější druh a nejčastější parazit způsobující drbání u morčat. Tento druh roztoče je příbuzný roztočům napadajícím psy a způsobujícím červenou prašivinu. Druhým běžným druhem roztočů je Chirodiscoides caviae.

Roztoč druhu Trixacarus caviae se přenáší přímým kontaktem a může dočasně napadnout i člověka.

Roztoč Trixacarus caviae

Roztoč Trixacarus caviae vede k intenzivnímu drbání a v důsledku toho k sebezraňování zvířete. Provázející příznaky mohou být dále ztráta srsti, rohovatění kůže, zčervenání a kožní bulky. Tento roztoč zpravidla napadá hlavu, kohoutek a slabiny morčete, ale může se rozšířit na celé tělo. Také se mohou objevit druhotné bakteriální infekce. Morče se někdy drbe tak intenzivně, že to vypadá, jako by trpělo záchvaty nebo jinými abnormálními projevy chování. Vážně postižená březí morčata mohou následkem napadení roztoči potratit. Někdy je morče přenašečem roztočů, aniž by samo vykazovalo příznaky. Pokud je takové zvíře vystaveno stresu vyvolanému špatnou výživou, nízkými teplotami nebo jinou nemocí, může se u něj choroba plně rozvinout. Roztoči se přenášejí přímým kontaktem a mohou dočasně napadnout i člověka.

Jak zjistím, zda má morče roztoče Trixacarus caviae

Napadení roztočem Trixacarus caviae ověřuje veterinář pomocí kožního stěru. Přítomnost roztoče je obtížně zjistitelná, takže veterinář může předepsat léčbu pouze na základě klinických příznaků nemoci.

Jak vyhubím roztoče

Nejčastější léčbou roztočů je série injekcí antiparazitika ivermektin. Zvířata přicházející do kontaktu s postiženým morčetem se rovněž musí léčit. Roztoči mohou přežívat v okolním prostředí, proto se doporučuje kotec morčete vyčistit a následně potřít roztokem polysulfidu vápenatého v poměru 1:40 (jeden díl polysulfidu na 40 dílů vody). Kotec musí řádně vyschnout, než se do něj morče vrátí.

Roztoč Chirodiscoides caviae

Chirodiscoides caviae se nazývá „chlupový roztoč“. Zatímco roztoč Trixacarus caviae se zavrtá do kůže, roztoč Chirodiscoides caviae se nachází v srsti zvířete, často v řitní oblasti. Mezi příznaky napadení tímto roztočem patří drbání, zčervenání, pelichání a loupání kůže. Postižené morče se většinou nedrbe tolik, jako je tomu v případě předchozího druhu roztoče. Někdy se ale morče věnuje své srsti do té míry, že srst zmatní a mohou se vytvořit i kožní vředy. Také tento druh roztoče se přenáší přímým kontaktem.

Jak zjistím, zda má morče roztoče Chirodiscoides caviae

Přítomnost roztoče Chirodiscoides caviae se zjišťuje snáze než u předešlého druhu. Veterinář odebere vzorek srsti morčete, buď pročesáním, nebo pomocí lepicí pásky přiložené na srst. Srst se pak prohlédne pod mikroskopem, který potvrdí, či vyloučí napadení parazitem.

Jak vyhubím roztoče

Léčba Chirodiscoides caviae je obdobná jako u Trixacarus caviae.

Vši

Morčata napadá několik běžných druhů vší. Obzvlášť pokud je populace vší velká, způsobuje drbání, zčervenání, kožní bulky a strupy, obvykle v oblasti hlavy a uší. Některá postižená morčata netrpí žádnými doprovodnými projevy. Vši se často vyskytují společně s roztočem Chirodiscoides caviae. Vši se šíří přímým kontaktem, někdy se zvíře může nakazit z podestýlky. Člověka vši vyskytující se u morčat nenapadají.

Jak se zbavím vší

Vši jsou větší než roztoči a je možné je v srsti zvířete vidět pouhým okem nebo lupou. Léčba vší je stejná jako léčba roztočů, a to injekčně podávaný ivermektin. Nutností je také vyčistit kotec zvířete.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 86% (hlasů: 19)

Témata

Autor článku

2.9.2016

Zdroje

peteducation.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?