VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Stomatologické vyšetření psa: co se děje u psího zubaře

23.11.2016   

Odborník

Paní doktorka Vladěna Štrosová se specializuje na stomatologii psů a koček. Základem je podle ní pravidelné čištění zubů a návštěvy u psího zubaře, v článku popisuje, jak kontrola a vyšetření probíhá.

Čištěním a prohlídkou to pouze začíná

Profesionální čištění zubů psa, ale i kočky, je jen součástí ošetření dutiny ústní. Pouhé odstranění zubního kamene z viditelné části korunky zubů je jen kosmetickým zákrokem a nikterak neřeší zdravotní problémy spojené se zuby a dásněmi.

Anestezie usnadní samotné vyšetření

Profesionální ošetření zubů se vždy provádí u psa v celkové anestezii. Její hloubka může být ale různá, podle toho, jaké ošetření stav zubů vyžaduje. Pro psa pak není zákrok spojen s nepříjemným zážitkem, veterinární lékař dokáže kvalitně provést vyšetření celé dutiny ústní včetně rentgenu zubů. Nejdůležitější je kvalitní vyšetření. Pomocí různých sond a pátradel se zhodnotí stav dásní a zubů a pomocí rentgenu se mohou odhalit onemocnění zubů, která nejsou na první pohled zjevná. U zklidněného zvířete je možné důkladně prohlédnout i zadní část dutiny ústní včetně všech stoliček.

Odstranění plaku a zubního kamene

Co se týká vlastního čištění zubů, tak pokud má pes zuby a dásně zdravé, odstraním zubní kámen nejprve ručními nástroji a poté pomocí ultrazvuku. Je velmi důležité následně zuby vyleštit, aby na nich nezůstaly zbytky zubního plaku a kamene a aby byly zuby hladké. V některých případech na závěr nanesu fluoridační přípravek.

Obecně má mnoho majitelů z anestezie strach. A není neoprávněný. Celková anestezie může být u zvířat i u lidí spojena s komplikacemi. Proto pokládám za velmi důležité, pokud se zvíře uvede do celkové anestezie, aby bylo provedlo kvalitní vyšetření a následně ošetření všech problémů v dutině ústní. Za odbornou chybu pokládám pouhé odstranění zubního kamene ultrazvukem a ponechání nemocných neošetřených zubů, které budou vyžadovat opětovné ošetření a další celkovou anestezii.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 91% (hlasů: 18)

Témata

Autor článku

23.11.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

9 psích kožních problémů: jak je poznat a řešit

Kožní problémy patří mezi nejčastější důvody, proč psi končí v ordinaci veterináře. Špatný stav psí kůže může mít celou řadu příčin, od vnějších parazitů, jako jsou blechy a roztoči, až po alergie a závažné endokrinní poruchy. Zatímco kožní onemocnění některých psů lze léčit doma, jakékoli zhoršení kožního problému nebo problém, který přetrvává déle než jeden nebo dva týdny bez zlepšení, je již důvodem, proč se obrátit na svého veterináře.

Hobby

Pes sežral vařené kuřecí kosti, co s tím?

Jen na chvíli jste se vzdálili z kuchyně a když se vrátíte, je už pozdě. Pečené kuře vytažené z trouby je pryč. Zloděj sedí na zemi, lapá po dechu a vypadá docela šťastně. Vy jste se mezitím několikrát vyděsili a hlavou se vám začaly honit možné scénáře, co se teď s vaším čtyřnohým přítelem bude dít, protože přece snědl zakázané vařené kuřecí kosti!

Chovatel

Nosit želvu s sebou do práce a na výlet? Ano, nebo ne?

Poměrně často se můžete dočíst na různých diskuzních fórech či sociálních sítích o tom, jak někteří ,,chovatelé“ přímo doporučují nosit svého miláčka želvu s sebou do práce či na výlet z důvodu lepší adaptace a také poznání se navzájem. Jak to tedy je?

Odborník

Osiřelé kotě z pohledu veterináře. Co vás čeká?

Do veterinárních ordinací velmi často přicházejí lidé, kteří v ruce svírají malý chlupatý uzlíček a neví, co s ním. Vzhledem k vysoké plodnosti nekastrovaných koček, které mívají potomky alespoň dvakrát za rok, nejsou opuštěná koťata výjimkou. Nejčastěji kočičí matky umírají následkem autonehod, infekčních onemocnění nebo komplikovaného porodu.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?