VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Kloubní výživa pro psy, 2. díl: stavba kloubu

15.6.2018   

V minulém díle jsme si řekli kdy a jak užívat kloubní výživu. Teď se ale potřebujeme zorientovat v nepřeberném množství produktů, které nám trh nabízí. Jak na to? Nejlepší je porozumět stavbě kloubu a funkci jeho jednotlivých součástí. Na základě těchto znalostí se nám bude lépe rozhodovat o látkách, které má správná kloubní výživa obsahovat, aby fungovala tak, jak potřebujeme.

Kdy se kloubní výživa užívá?

Už jsme si řekli, že kloubní výživu lze užívat:

  • preventivně – abychom předešli opotřebování kloubů – štěňata, stáří, nadváha, sport
  • pokud se už nějaké opotřebování projeví (bolest, kulhání) – abychom zabránili dalšímu opotřebování
  • po úrazu – pro rychlejší regeneraci

Ale o jakém opotřebování a jaké regeneraci je vlastně řeč? Abychom mohli na tuto otázku odpovědět, potřebujeme pochopit základní stavbu kloubu. Podíváme se na jeho hlavní součásti a vlastní princip, na kterém je pohyb založen.

Jak takový kloub vypadá?

Kloub je pohyblivé spojení dvou kostí, které je uloženo v kloubním pouzdře (klikněte pro více informací). Celý prostor kloubu je vyplněn kloubním mazem (tekutinou), který v kloubu funguje jako takzvaný tlumič nárazů a celý kloub „promazává“. Hlavní složkou kloubního mazu je kyselina hyaluronová. Tato sloučenina má speciální vlastnosti, díky kterým dokáže kloub ochránit před poškozením.

Proč pohyb nebolí?

Konce kostí v kloubu jsou chráněny chrupavkou – je to hladká tkáň, která zabraňuje přímému kontaktu kostí – ten je jinak velmi bolestivý. Ač je chrupavka dokonalý materiál, jehož vlastnosti neumíme zatím uměle nahradit, jednu nevýhodu má - není prokrvená, proto jakékoliv poškození této tkáně je nevratné. Tělo se snaží jakékoliv poškození alespoň trochu opravit, ale nově vytvořená tkáň už není tak hladká a dokonalá jako právě chrupavka. Jediná možnost, jak přivést živiny a odvést odpadní látky z chrupavky, je potom skrz kloubní maz při pohybu. Více o funkci kloubního mazu při pohybu si můžete přečíst v tomto článku.

Stáří, nadváha, nadměrná námaha… proč to vadí?

Právě jsme si řekli, jak kloub funguje, když je vše v pořádku – takzvaný ideální stav. Problém nastává ve chvíli, kdy tuto rovnováhu nějakým způsobem narušíme. To jsou právě již zmíněná riziková období:

  • období růstu psa – když nepřijímá dostatek důležitých živin v potravě nebo u rychle rostoucích plemen tělo „nestíhá“ potřebné látky vyrábět v dostatečné míře
  • při vysoké námaze – tělo musí podávat výkony a potom už nestačí regenerovat
  • ve stáří – procesy v organismu se už s věkem začínají zpomalovat
  • nadváha – při nadváze jsou klouby vystaveny neustále vyšší zátěži, než na kterou jsou fyziologicky stavěny
  • úraz nebo kloubní onemocnění – dojde k narušení přirozeného stavu kloubu, často jsou tyto stavy spojené s kulháním a odlehčováním postižené končetiny, což zase nadměrně zatěžuje tu zdravou.

Toto jsou nám už známé případy, kdy je vhodné tělu pomoci a dodat mu látky, které si již nestačí samo vyrábět. Ideálním pomocníkem pro tyto případy je kloubní výživa. V příštím díle našeho seriálu se vezmeme pod hledáček jednotlivé složky kloubní výživy a podíváme se na co si dát při výběru pozor, abychom se nespálili a nešlápli vedle.  

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 85% (hlasů: 4)

Témata

Autor článku

Komerční sdělení

15.6.2018

Zdroje

www.aktivnizvire.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Kočky a blechy: Jak zvládnout alergickou reakci

Vysoká citlivost na bleší kousnutí nebo alergická dermatitida (zánět kůže) bývá u koček velmi častá. Vlastně jde o nejrozšířenější onemocnění domácích mazlíčků vůbec. Ačkoli se alergie obvykle projevují mezi prvním a pátým rokem života kočky, může se alergie na blechy projevit prakticky kdykoli. Za původce alergií nebo zvýšené citlivosti jsou pak považovány bleší sliny.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?