VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Kloubní výživa pro psy, 2. díl: stavba kloubu

15.6.2018   

V minulém díle jsme si řekli kdy a jak užívat kloubní výživu. Teď se ale potřebujeme zorientovat v nepřeberném množství produktů, které nám trh nabízí. Jak na to? Nejlepší je porozumět stavbě kloubu a funkci jeho jednotlivých součástí. Na základě těchto znalostí se nám bude lépe rozhodovat o látkách, které má správná kloubní výživa obsahovat, aby fungovala tak, jak potřebujeme.

Kdy se kloubní výživa užívá?

Už jsme si řekli, že kloubní výživu lze užívat:

  • preventivně – abychom předešli opotřebování kloubů – štěňata, stáří, nadváha, sport
  • pokud se už nějaké opotřebování projeví (bolest, kulhání) – abychom zabránili dalšímu opotřebování
  • po úrazu – pro rychlejší regeneraci

Ale o jakém opotřebování a jaké regeneraci je vlastně řeč? Abychom mohli na tuto otázku odpovědět, potřebujeme pochopit základní stavbu kloubu. Podíváme se na jeho hlavní součásti a vlastní princip, na kterém je pohyb založen.

Jak takový kloub vypadá?

Kloub je pohyblivé spojení dvou kostí, které je uloženo v kloubním pouzdře (klikněte pro více informací). Celý prostor kloubu je vyplněn kloubním mazem (tekutinou), který v kloubu funguje jako takzvaný tlumič nárazů a celý kloub „promazává“. Hlavní složkou kloubního mazu je kyselina hyaluronová. Tato sloučenina má speciální vlastnosti, díky kterým dokáže kloub ochránit před poškozením.

Proč pohyb nebolí?

Konce kostí v kloubu jsou chráněny chrupavkou – je to hladká tkáň, která zabraňuje přímému kontaktu kostí – ten je jinak velmi bolestivý. Ač je chrupavka dokonalý materiál, jehož vlastnosti neumíme zatím uměle nahradit, jednu nevýhodu má - není prokrvená, proto jakékoliv poškození této tkáně je nevratné. Tělo se snaží jakékoliv poškození alespoň trochu opravit, ale nově vytvořená tkáň už není tak hladká a dokonalá jako právě chrupavka. Jediná možnost, jak přivést živiny a odvést odpadní látky z chrupavky, je potom skrz kloubní maz při pohybu. Více o funkci kloubního mazu při pohybu si můžete přečíst v tomto článku.

Stáří, nadváha, nadměrná námaha… proč to vadí?

Právě jsme si řekli, jak kloub funguje, když je vše v pořádku – takzvaný ideální stav. Problém nastává ve chvíli, kdy tuto rovnováhu nějakým způsobem narušíme. To jsou právě již zmíněná riziková období:

  • období růstu psa – když nepřijímá dostatek důležitých živin v potravě nebo u rychle rostoucích plemen tělo „nestíhá“ potřebné látky vyrábět v dostatečné míře
  • při vysoké námaze – tělo musí podávat výkony a potom už nestačí regenerovat
  • ve stáří – procesy v organismu se už s věkem začínají zpomalovat
  • nadváha – při nadváze jsou klouby vystaveny neustále vyšší zátěži, než na kterou jsou fyziologicky stavěny
  • úraz nebo kloubní onemocnění – dojde k narušení přirozeného stavu kloubu, často jsou tyto stavy spojené s kulháním a odlehčováním postižené končetiny, což zase nadměrně zatěžuje tu zdravou.

Toto jsou nám už známé případy, kdy je vhodné tělu pomoci a dodat mu látky, které si již nestačí samo vyrábět. Ideálním pomocníkem pro tyto případy je kloubní výživa. V příštím díle našeho seriálu se vezmeme pod hledáček jednotlivé složky kloubní výživy a podíváme se na co si dát při výběru pozor, abychom se nespálili a nešlápli vedle.  

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 85% (hlasů: 4)

Témata

Autor článku

Komerční sdělení

15.6.2018

Zdroje

www.aktivnizvire.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Život morčete: chování, seznamování, režim

Morčata jsou přirozeně společenská a snadno si zvykají na nového kamaráda, také se skvěle hodí k dětem. Potřebují ale hodně kontaktu, režim a rozptýlení. Dejte si pozor na to, aby v kleci byl vždy jen jeden samec, dva samci pohromadě mohou soupeřit o teritorium a nakonec začnou bojovat.

Hobby

12 fascinujících faktů o štěňatech. Jak jsou na tom po narození?

Štěňátka jsou maličká, roztomilá, a naprosto fascinující! První dny štěněčího života nepatří mezi ty nejakčnější. Vlastně jde jen o hodně spánku, jezení a vyměšování, asi tak jako v životě většiny novorozenců. Je ale několik věcí, které by novopečení štěněčí rodiče měli vědět, aby jejich kulička vyrostla ve zdravého a spokojeného psa.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?