VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Falešná březost. Fenky postihuje celkem často, co v takovém případě dělat?

13.11.2017   

Odborník

Máte fenku a zdá se vám, nebo snad někdy v minulosti zdálo, že je březí? Chovala se podivně? Ptáte se, jak je to možné, když se k ní pes ani nepřiblížil? Pravděpodobně byla falešně březí.

Co je falešná březost?

Falešnou březostí feny je označován stav, při kterém se v období, které odpovídá konci březosti, objevují změny v jejím chování. Také změny na zevních orgánech (mléčná žláza, zevní pohlavní orgány) jsou podobné období před porodem. U feny se projevuje takzvané mateřské chování, ačkoliv se nepářila. Nejčastěji se s ním setkáme přibližně jeden až dva měsíce po hárání. Je to pozůstatek z doby, kdy psi žili ve smečkách a feny háraly ve stejnou dobu, což můžeme pozorovat i dnes ve větších chovech. Pseudolaktace tak pomáhala zajistit náhradní výživu štěňatům i po úhynu jejich pravé matky. 

U fen se vyskytuje často, zejména u těch dobře živených, s úzkou vazbou na majitele. Nejde o poruchu pohlavního cyklu, ani se tím nesnižuje plodnost zvířete. Nejtypičtějším příznakem je zvětšující se mléčná žláza, ve které se začíná tvořit mléku podobný sekret. Právě kvůli zvýšené tvorbě mléka se falešné březosti říká pseudolaktace.

Jak se falešná březost neboli pseudolaktace projevuje?

Charakteristická je i změna povahových vlastností postižené fenky - psychický neklid, někdy až apatie, agresivita či stranění se, nebo naopak zvýšené vyžadování pozornosti majitelů. Fena vyhledává místo k porodu a stele si pelíšky pro štěňata. V průběhu tohoto období může fena trpět zvýšenou žravostí, provázenou změnami chuti, zvracením, průjmy nebo i nechutenstvím a zvýšenou teplotou. Falešná březost se může projevovat také zvětšením břicha, pomalostí a opatrností pohybů. Fena může být neklidná a nevrlá, může poštěkávat a vrčet, bez chuti si hrát. Nesnese cizí lidi nebo psy. Může se chovat buď agresivně i ke členům své domácnosti, nebo být naopak přespříliš mazlivá a vyhledávat blízkost lidí. Častější a výraznější projevy mívají některá plemena, například pudl, yorkšírský teriér, jezevčík, zejména pak dobře živené feny z domácích chovů s úzkou vazbou na chovatele.

Celkové příznaky mohou vyvrcholit imitací porodu, projevujícím se zpočátku nechutenstvím, později i stahy břišní stěny, snášením hraček nebo jiných předmětů a mateřskou péčí o domnělá mláďata. Fenka se odmítá vzdálit od hnízda s domnělými štěňaty a chodit ven.

Jak se chovat k postižené fence?

Když přijde takový pacient do veterinární ordinace, je důležité zprvu vyloučit skutečnou graviditu od té falešné, a to ultrazvukovým či rentgenologickým vyšetřením, případně měřením progesteronu v krvi. Při mírných projevech bez výrazných vnějších příznaků není léčba nutná. Stačí dodržet chovatelská opatření, jako je odebrání předmětů imitujících štěňata, zajištění dostatku jiné aktivity a dostatku pohybu, snížení příjmu potravy (zejména bílkovinné složky) po dobu 7 až 10 dnů a snížení příjmu tekutin (zabránění pití po dobu 6 až 8 hodin v průběhu 3 až 7 nocí).

Při intenzivní laktaci hrozí zadržení mléka a následný zánět mléčné žlázy. Tento stav je indikací k ošetření u veterinárního lékaře. Je třeba počítat s tím, že pseudogravidita se může u některých fen opakovat po každé říji. V případech, kdy majitelé již nepočítají s využitím v chovu, lze jim jednoznačně doporučit kastraci feny coby absolutní řešení problému. Tímto jednorázovým chirurgickým zákrokem, kdy se odejmou vaječníky i s dělohou, se předejde v budoucnu nejen falešným březostem, ale i dalším patologickým stavům na pohlavních orgánech, mléčné žláze, nežádoucímu nakrytí, apod.  

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 91% (hlasů: 46)

Témata

Autor článku

13.11.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Psi a kočky od lidí z ulice nás potřebují, říká Jarmila Pávková z organizace Psí život

Psí život je v Česku jediná organizace, která se zaměřuje na pomoc psům a kočkám, jejichž majitelé se dostali do tíživé životní situace. Jsou to lidé bez domova, lidé závislí na návykových látkách a lidé žijící v sociálně vyloučených lokalitách. Od roku 2015 je její patronkou paní Marta Kubišová. Jarmila Pávková je projektová manažerka a fundraiserka projektu.

Kloubní výživa pro psy, 1. díl: kdy a proč klouby psa řešit

Přinesli jste si domů roztomilé štěňátko a těšíte se, jak spolu budete zažívat krásné chvilky. Ze štěňátka se postupně stane váš parťák, a vy si spolu budete užívat dlouhé procházky sluncem prozářenou krajinou… Prostě idylka. Aby tato idylka trvala co nejdelší dobu, je potřeba tomu jít trochu naproti a nic nenechat náhodě. O své tělo se taky staráme, když nás něco bolí, snažíme se to řešit. Pes má tu smůlu, že neumí o své bolesti mluvit. Proto v některých případech poznáme, že je něco špatně až pozdě.

Popáleniny: první pomoc pro domácí mazlíčky, 1. část

Málokterá zranění domácích mazlíčků jsou tak traumatizující, bolestivá a způsobují takové trvalé následky jako popáleniny. Na rozdíl od jiných poranění jsou popáleniny charakteristické tím, že poškozují tkáň; někdy nevratným způsobem. Je proto důležité domácnost zabezpečit tak, aby mazlíčci nepřišli k úhoně.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?