VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Parazité, kteří napadají psy a kočky: nejlepší obranou jsou prevence i útok

20.7.2017   

Odborník

Někteří parazité si nevybírají a napadají i člověka. Pokud preventivně ošetřujeme psa či kočku proti vnějším (ekto-) i vnitřním (endo-) parazitům, chráníme tím nejen je, ale také sebe. Ne všichni parazité jsou hostitelsky specifičtí, to znamená, že napadají jen jeden živočišný druh.

Ektoparazité

Nejčastěji řeší majitelé u svých mazlíčků napadení klíšťaty a blechami. 

Klíšťata 

představují v našich podmínkách spíše sezónní problém, ačkoliv při mírné zimě není jejich výskyt vyloučen. Co může způsobit klíště:

  • lokální reakci – svědivost, granulomy (drobné bouličky, které většinou mizí v řádu několika měsíců)
  • lokální infekci při nešetrném odstranění (část klíštěte zůstane v kůži)
  • systémové onemocnění – klíšťata jsou přenašeči nejen lymeské boreliózy, ale i dalších onemocnění (např. ricketsiózy, babeziózy, hemobartonelózy, hepatozoonózy aj.)

Buďte opatrní při osdtraňování klíštěte – nesmíte jej rozmáčknout, jinak hrozí riziko přenosu infekce jak na zvíře, tak na vás jako majitele. Obsah střeva klíštěte je vysoce nebezpečný při kontaktu s kůží, kde se může drobnými oděrkami dostat do krve. 

Blechy 

jsou rovněž častým parazitem u psů a koček. K tomu, aby si mazlíček přinesl domů nevítané společníky, stačí opravdu málo – nemusí to být ani přímý kontakt se zablešeným zvířetem (jiný pes, kočka, ježek apod.) ale jen pohyb ve stejném prostředí jako toto napadené zvíře. Dospělá blecha sice saje krev na svém hostiteli, ale většinu života žije mimo hostitele. Vajíčka larvy blech se nacházejí v prostředí a jsou navíc značně odolná.

Proto prevence spočívá nejen v ošetřování zvířete antiparazitiky, ale také v pravidelné dezinfekci prostředí, ve kterém se zvíře pohybuje – včetně důsledného ošetření kotců, pelíšků. Pokud bychom ošetřili jen zvíře, může dojít k tomu, že z vajíček v prostředí se blechy budou stále líhnout a psa napadat stále dokola (při velkém přemnožení pak následně i majitele).

Blechy způsobují především tyto problémy:

  • svědivost, změny na kůži (vedoucí až k hnisavým zánětům kůže a chronickým změnám)
  • anémie – při silném zablešení
  • hypersenzitivní reakce – zánět kůže způsobený reakcí na bleší kousnutí
  • přenos vnitřních parazitů – blechy jsou mezihostiteli vývojových stádií tasemnic

Prevence proti ektoparazitům existuje ve formě:

  • sprejů – dnes už se používá spíše jen u menších zvířat, případně mláďat; jejich účinek je velmi krátkodobý
  • pipet – na trhu existuje spousta druhů (dle účinných látek), některé z nich mají repelentní (odpuzující účinky), některé dokážou i zastavovat vývojový cyklus larev blech v prostředí; většina pipet působí přibližně měsíc
  • tablet – jsou doporučovány především pro majitele, kteří jsou se zvířetem v těsném kontaktu (zvíře nemá žádnou účinnou látku na povrchu těla), jejich výhoda je také v tom, že se zvíře může neomezeně koupat bez vlivu na funkčnost přípravku; tablet existuje více druhů – buď s účinností na jeden měsíc nebo na tři měsíce
  • obojků – účinná látka se z nich uvolňuje postupně na povrch těla zvířete, obojek proto musí zvíře nosit neustále (nelze ho např. jen použít na procházku s tím, že zvíře bude chráněno!), většina obojků funguje dlouhodobě – cca 6–8 měsíců
  • šampon – lze doporučit pouze pro smytí parazitů a jejich trusu z povrchu těla zvířete, tyto přípravky nemají žádnou protektivní funkci a nelze se jimi parazitů trvale zbavit

Endoparazité

Vnitřních parazitů rovněž mnoho druhů. Zde se zaměříme především na ty, kteří osídlují trávicí trakt. Nejčastějšími z nich jsou škrkavky a tasemnice. 

Škrkavky

si může mládě přinést už od matky – k přenosu dochází přes placentu během březosti či po porodu příjmem mateřského mléka. Dospělý pes přitom nemusí mít žádné příznaky začervení. Škrkavky se u nich totiž vyskytují především ve formě somatických larev – usadí se v orgánech (játra, ledviny, svalovina) a vegetují zde bez klinických příznaků onemocnění. Při určitých stavech se však mohou aktivizovat (u fen např. právě v období březosti). Naopak u mláďat (někdy také u dospělých jedinců, záleží na míře napadení) prodělají paraziti cyklus migrace přes krevní oběh do jater a plic.  

U mláďat škrkavky způsobují:

  • pneumonii
  • odnímání živin – následně vyhublost, anémii
  • obturaci střeva
  • bolestivost břicha
  • křeče – škrkavky tvoří toxin askaridin
Vajíčka škrkavek, které nakažené zvíře vylučuje trusem, jsou v prostředí velmi odolná! Infekční mohou zůstávat i několik let, ničí je především vyschnutí a sluneční záření. Nejsou okem viditelná, proto nikdy nemůžeme vědět, kde se zvíře může nakazit. Škrkavky jsou nebezpečné i pro člověka. Larvy škrkavek se u lidí mohou dostat do kůže nebo se usadit v oku.

Tasemnice 

se také často nacházejí ve střevech psů a koček. Zvířata přitom vůbec nemusí vykazovat žádné příznaky, že tohoto parazita mají. Přesto ale dochází k vylučování vajíček tasemnic do prostředí. Vajíčka (na rozdíl od vajíček škrkavek) lze v trusu vidět, ale někdy bývají zaměňována za např. nestrávené zbytky potravy či mušími larvami. 

Prevence 

Abychom měli jistotu, zda naše zvíře není nositelem vnitřních parazitů trávicího traktu, lze provádět pravidelně koprologické vyšetření (vyšetření trusu) a na jeho základě aplikovat anthelmintika. Přípravky na odčervení nemají žádnou protektivní ochranu, tzn. že fungují jen ve chvíli, kdy prochází trávicím traktem a ničí zde parazity. Intervaly odčervení by se proto měly řídit koprologickým vyšetřením (provádí se jednou za 3–4 měsíce nebo při podezření, že zvíře má parazity) a případným pozitivním nálezem. Případně lze stanovit interval dle životního režimu zvířete. Mláďata a zvířata, která přichází do styku s malými dětmi, se odčervují častěji – cca 1x za 3 měsíce (neodstavených mláďat jsou intervaly odčervení ještě kratší). Ostatní zvířata minimálně 1x za půl roku.  

Při odčervení vždy musíme znát aktuální hmotnost zvířete! Pokud podáme nižší dávku antiparazitika, můžeme způsobit vznik rezistence parazitů a veškeré podávání odčervení je pak zbytečné. Také je vhodné odčervovací přípravky střídat, aby nevznikal návyk parazitů na jednu účinnou látku. 

Mezi další preventivní opatření se zahrnuje sběr exkrementů, aby nedocházelo ke kontaminaci prostředí, a dodržování hygienických návyků. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 75% (hlasů: 25)

Témata

Autor článku

20.7.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Potravinová alergie a intolerance u psů: příčiny, projevy a jak najít alergen

Potravní alergie na stravu se u psů a koček objevuje tehdy, krmí-li majitel nevhodným složením delší dobu, může se projevit v jakémkoliv věku vašeho mazlíčka. Z odborných studií bylo zjištěno, že zhruba jedna třetina psů trpících alergií na krmivo, jsou mladí psi do jednoho roku stáří. U koček byl zjištěn průměrný věk výskytu potravní alergie 4–5 let. Přestože převládá domněnka, že hlavní příčinou alergií je strava, není tomu tak. Odhaduje se, že potravní alergie způsobují pouze 10–20 % ze všech alergií vyskytujících se u psů. Potravinová alergie je až na třetím místě, daleko za alergiemi vyvolanými blechami nebo životním prostředím (prach, roztoči, dýchací alergie).

Chovatel

Chameleon jemenský: ubytování a potřeby

V minulém článku jsme si řekli, pro koho je chameleon vhodný a jaká jsou úskalí chovu. Dnes bych se ráda zaměřila na vybavení terária – co a proč kupovat a co podle mého názoru a zkušeností není potřeba. Existuje spousta informací, já píšu o tom, co se osvědčilo mně.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?