VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Podzimní plískanice se mohou podepsat na zdraví vašeho psa. Poradíme vám, jak ho ochránit.

16.9.2016   

Dny se pomalu krátí, pryč jsou teplé dlouhé letní večery. Ve vlhku a při nižších teplotách se velmi dobře daří virům a virózám. Na podzim také opadávají plody ze stromů, a to může skýtat nebezpečí pro psy. Ať už chodíte do polí a luk, nebo jen do nejbližšího parku, nezapomeňte, že i váš pes potřebuje v tomto období zvýšenou péči.

První ranní mrazíky a déšť psům neprospívají

Na podzim se všichni tepleji oblékáme a dopujeme se vitamíny, abychom neonemocněli. U psa postupujte stejně. Existuje spousta doplňků stravy pro vašeho čtyřnohého přítele. Můžete posilovat jeho imunitu komplexními vitamíny, nebo se poradit s veterinářem, který vám doporučí přípravky přesně „na míru“.

Jestliže váš pejsek žije venku

  1. Zateplete mu boudu alespoň ze tří stran.
  2. Častěji vyměňujte vodu v misce, především kvůli ledu, který výtvářejí první mrazíky.
  3. Psa krmte častěji a kvalitními granulemi. V chladnějším období potřebuje více kvalitních bílkovin a energie na zahřátí.
  4. Pejskovo zdraví můžete podpořit různými vitamínovými doplňky na posílení imunity.

Jestliže je váš pejsek bytový mazel

  1. Pokud to rasa vašeho psa vyžaduje, pořiďte mu obleček. Pes je níže u země, tedy je vystaven většímu chladu než člověk. Malá plemena jako je čivava, jorkšírský teriér nebo ratlíci by měla mít kvalitní, teplý obleček jako povinnou výbavu.
  2. Velkému psovi s huňatou srstí obleček pořizovat nemusíte, dbejte však na to, aby procházky byly vydatné a pes byl neustále v pohybu.

V parcích a na společných cvičištích je více psů a tedy i vyšší šance nakazit se nějakou infekcí. Pejska proto můžete očkovat například proti psincovému kašli, který je obdobou nachlazení u lidí. Toto očkování je však nepovinné.

Spadané plody a bobule jsou pro psa většinou jedovaté

Na procházkách dejte pozor zejména na:

  1. Hroznové víno, které je pro psy i kočky jedovaté a může způsobit selhání ledvin.
  2. Ovoce s peckami jako jsou švestky, meruňky či třešně. Pecky mohou zvířeti ucpat trávicí trakt a ohrozit je na životě. V peckách se navíc nachází nebezpečný kyanovodík.
  3. Konzumace většího množství jablek způsobuje kvašení v žaludku a velkou produkci plynů, která může zvýšit šanci na otočení žaludku (tzv. torzi žaludku), a to především u velkých plemen psů.

Sametka podzimní, roztoč číhající v trávě

Tento roztoč žije v půdě. Na podzim dospělé samičky nakladou vajíčka, ze kterých se vylíhnou larvy. Ty se vyšplhají na trávu a čekají na svou oběť. Jedná se nejčastěji o hraboše, ale mohou postihnout i jiné savce, ptáky a dokonce i člověka. Podobně jako klíště se přisají na kůži, vnoří kusadla a vyloučí do tkáně sliny. Kousnutí pak způsobí bouřlivou alergickou reakci se silným svěděním a zarudnutím. Svědivost přetrvává několik dnů až týdnů. Sezónnímu výskytu odpovídá i název „srpnová vyrážka“. Larvy vypadají jako oranžové až červené cihlové tečky, většinou je na zvířeti najdete na méně osrstěných místech, kde je jemná kůže, mohou to být meziprstní prostory, na břiše nebo kolem pysku. Velmi typické místo pro tohoto parazita je v záhybu na ušním boltci, které se nazývá Henryho kapsa. Nikdy tohoto parazita nepotkáte uvnitř budov. Sametky podzimní se zbavíte antiparazitním sprejem.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 91% (hlasů: 15)

Témata

Autor článku

16.9.2016

Zdroje

centralvet.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Pojídá vaše štěně výkaly? 5 způsobů, jak mu v tom zabráníte

Do určitého věku je u štěněte pojídání výkalů tak nějak normální, většinou to má odkoukané od mámy z pelíšku. Toto však nemusí být jediný důvod. Štěně se může nudit, může mít nedostatečnou výživu nebo třeba hlad. Pokud potíže přetrvávají, je potřeba je řešit, jinak se může pojídání výkalů stát celoživotním zvykem.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?