VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak správně čistit vodu v akváriu

31.8.2016   

Pravidelná výměna vody je jedním z nejdůležitějších aspektů zdravého prostředí v akváriu. Pro nádrže s živými rostlinami je nejlepší, měnit vodu každý týden, abychom doplnili hladinu stopových prvků. V neosázeném akváriu bychom měli každý týden zkontrolovat vlastnosti vody příslušnými postupy a podle toho se rozhodnout, zda je potřeba vodu vyměnit, nebo ne.

Zde je 10 jednoduchých kroků, jak účinně vyčistit vaši nádrž a jak provést výměnu vody, aniž byste příliš stresovali ryby v akváriu.

  1. Odpojte topení.
  2. Odstraňte veškeré umělé rostliny a dekorace a houbičkou vyčistěte všechny stěny akvária.
  3. Vypněte čerpadlo. Odpojte ho a odložte spolu s umělými rostlinami a dekoracemi do kbelíku nebo dřezu.
  4. Vyčistěte filtr, umělé rostliny a dekorace. Během čištění se rozvířená voda v akváriu usadí a nečistoty klesnou na dno.
  5. Zapojte čistič štěrku. To může být odsávačka připevněná ke kohoutku vodovodu nebo manuální násoska s nádržkou na vodu. Zapojte odsávačku, vmáčkněte čistič do vrstvy štěrku až ke dnu a nechte nečistoty proudit vzhůru trubicí. Pokračujte, dokud nezačne proudit trubicí pouze čistá voda, pak buď stiskněte trubici, nebo částečně zavřete ventil, aby štěrk mohl spadnout zpět na dno. Nadzdvihněte čistič, vtiskněte ho do štěrku kousek vedle a postup opakujte.
  6. Přestaňte, jakmile odstraníte 25-30 procent vody. Pokud se vám nepodařilo vyčistit celé štěrkové dno, nezoufejte. Při příští výměně vody můžete začít tam, kde jste nyní skončili.
  7. Změřte si teplotu vody v akváriu a následně si regulujte vodu vytékající z vodovodu na stejnou teplotu. Tento krok je velmi důležitý, přesto často pomíjený. Pokud totiž přidáte vodu o jiné teplotě než byla ta původní, vystavujete ryby zbytečnému stresu a mohou se stát citlivější vůči chorobám.
  8. Doplňte vodu v akváriu na původní úroveň. Pokud máte chlorovanou vodu, použijte prostředek pro odstranění chlóru z vody předtím, než ji vlijete do akvária.
  9. Umístěte zpět umělé rostliny a dekorace.
  10. Zapojte topení a spusťte znovu čerpadlo.

Akvárium s dobře nastaveným filtračním systémem by mělo být vyčištěno minimálně jednou za měsíc, nehledě na výsledky testů, obecně proto, aby se snížila koncentrace dusičnanů ve vodě.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 45% (hlasů: 43)

Témata

Autor článku

Zdroje

peteducation.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Kočky a psi v zimě: pozor na podchlazení a omrzliny!

Letošní zima nás všechny pořádně překvapila. Zvířata jakoby to tušila a ta, která žijí převážně venku, si pořídila ochrannou tukovou vrstvu. Ovšem jsou tu ještě domácí mazlíčci a právě u nich hrozí při současných velmi nízkých teplotách podchlazení a omrzliny.

Lymeská borelióza u psů: pozor na kulhání, problémy s klouby a ledvinami

Lymeská nemoc je jedním z nejčastějších onemocnění přenosných klíšťaty. Symptomy se ale projevují jen u 5–10 % postižených psů. Nemoc ale napadá také kočky a hospodářská zvířata. Pokud se infekce rozvine v onemocnění, je nejčastějším příznakem kulhání a špatná chůze, způsobena zánětem kloubů. U psů se také může objevit ztráta chuti k jídlu a deprese. Vážnější komplikace mohou zahrnovat poškození ledvin a ojediněle onemocnění srdce nebo nervové soustavy.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?