VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

7 rad, jak nepřekrmit ryby v akváriu

26.8.2016   

Překrmování akvarijních ryb je jedním z nejčastějších příčin úhynu rybek, znečistění vody, nárůstu řas a přemnožení mikroorganismů, které kazí vodu. Je několik způsobů, jak se problémům vyhnout. Budete mít radost vy i všichni obyvatelé vašeho akvária.

1. Krmte ryby pravidelně 

Většina obyvatel vašeho akvária bude spokojená, když dostane najíst dvakrát denně. Pokud je to možné, krmte častěji a méně. V přírodě většina ryb nejí velké porce, ale spíše pojídají tu a tam něco v průběhu celého dne. 

2. Krmte správné množství potravy 

Nejlepší způsob, jak určit správnou krmnou dávku, je pozorovat ryby v pravidelných intervalech, když dostávají najíst. Přidejte trochu krmiva v jedné dávce (přibližně tři vločky na jednu rybu). Pokud všechno jídlo ryby sní do několika minut, můžete příště zase trochu přidat. Správná dávka je ta, kterou ryby dokáží beze zbytku sníst do 4–5 minut. Všechno, co ryby nesní po páté minutě, už pravděpodobně nesní vůbec. Když pozorujete ryby při krmení, zkontrolujte, jestli jedí všechny. Některé ryby se najedí během několika vteřin, jiným druhům, které například čistí akvárium, to může trvat déle. Pokud některá ryba odmítá potravu, může být nemocná nebo ji jiný větší a asertivnější druh jídlo bere. Běžná chyba, které se chovatelé často dopouštějí, je podávání množství krmiva na základě velikosti akvária. Je úplně jedno, jak velké je vaše akvárium, důležitý je počet ryb a živočichů, které v něm krmíte. 

Správnou dávku potravy ryby dokáží sníst do 4–5 minut. Vše, co ryby nesní po páté minutě, už pravděpodobně nesní vůbec.

3. Dávejte rybám kvalitní krmivo 

Jestliže krmíte nekvalitním nebo starým krmivem, budou ryby podvyživené, protože jídlo bude málo výživné nebo jim nebude chutnat. Zvolte proto nejen správné složení potravy, ale také formu. Některé ryby potřebují vločky, které plavou po hladině a pak volně padají ke dnu, jiné budou dávat přednost tabletám, které rovnou spadnou na dno. Krmte podle druhu obyvatel akvária a jejich stravovacích návyků. Pokud přecházíte na jiné krmivo, dělejte to postupně, může nějaký čas trvat, než si ryby zvyknou.

 4. Odstraňte nesnědené jídlo 

Pokud nějaké jídlo po krmení zbylo, odstraňte co největší množství pomocí síťky nebo sifonu. Samotný filtr nestačí, není uzpůsoben k filtrování zbytkové potravy. Jestliže je jasně vidět, že jste to s krmením přehnali, odsajte potravu a zhruba 25 procent vody ze dna akvária. 

5. Umístěte do akvária ryby čističe

Sumečci, mřenky a bezobratlí živočichové vám pomohou alespoň částečně uklidit dno akvária, kde se nesnědená potrava nejvíce hromadí. Dostanou se totiž také do těžko přístupných míst.

6. Ryby ať krmí jeden člen rodiny

Krmit by měl pouze jeden člen rodiny. Pokud to není možné, udělejte si jednoduchý rozvrh, aby nedošlo ke dvojímu krmení. 

7. Kvalitní filtr je základ

Používejte kvalitní filtr. Přestože filtry primárně neslouží k odstraňování zbytku potravy, zohledněte velikost filtru podle velikosti akvária, kupte kvalitní a pravidelně ho čistěte. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 28)

Témata

Autor článku

Zdroje

peteducation.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Očkování psů: jaká jsou povinná a doporučená očkování?

Se štěňátkem, které jste si právě donesli z útulku nebo od chovatele, se starším psem nebo s vrhem štěňat, které se u vás doma narodily, zkrátka vás s pejskem čeká očkování u veterináře. Proč ale psa očkovat, proti čemu a jak často? Článek přináší přehledný souhrn očkování psů podle nejaktuálnějších doporučení Světové asociace veterinárních lékařů malých zvířat (WSAVA).

Nedostatek vitamínu A u želv: co způsobuje a jak se vyhnout onemocnění

Vitamín A je důležitý pro správnou funkci očí, kůže, sliznic a cév. Jestliže má želva nedostatek vitamínu A, vzniká u ní takzvaná dlaždicová metaplazie, což má za následek ztluštění cévní výstelky a nedostatečné proudění krve. Nejvíce postiženy jsou slinné kanálky a cévy ve slinivce břišní a v ledvinách.

První pomoc

První pomoc: zvířecí průjem

Průjem potrápil nejedno zvíře. Často pes nebo kočka něco nevhodného sežerou, chytnou virus nebo bakterii a problém je na světě. Průjem můžeme rozdělit do několika kategorií, například na průjem infekční a neinfekční.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?