VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Suchozemská želva: správná péče o krunýř a mini úpravy deformací

17.1.2017   

Chovatel

Každá želvička je originál, některé jsou ale originální natolik, že se narodí s anomálií krunýře. Ve většině případů je tato anomálie provází celý život. Naštěstí existuje několik způsobů, jak želvě pomoci i v domácích podmínkách – jedná se pouze o malé úpravy deformací, s těmi rozsáhlejšími bychom měli navštívit veterináře.

Nejčastější deformace krunýře a jak si s nimi poradit

Nejčastější deformace, ať už horní strany krunýře (karapax), nebo spodní (plastron) jsou vrozené vady způsobené špatným chovem nebo nevhodnou stravou. Nově vylíhnuté želvičky mají odlišný tvar krunýře než je běžné pro jejich druh, spodní části bývají ostřejší či jinak nesouměrné. Pokud želvě postranní výrůstky nijak neubližují, nemusíme provádět žádnou úpravu. Problém nastává tehdy, pokud ostré části z krunýře poškozují měkké části. Nejsnadnější je výrůstek zapilovat pilníkem. Můžeme použít pilník na manikúru nebo i ten z pracovní dílny. Opatrně výrůstek pilujeme, dokud nevznikne spíše ploché místo. Díky pilování jsme se nedostali k prokrvené tkání, nepotřebujeme tudíž místo vydesinfikovat.

Kdy zavolat na pomoc veterináře

U velkých želv se nejčastěji setkávám s venkovními zraněními, ať už jde o pád ve výběhu, pokousání jiným zvířetem či zraněním od sekačky na trávu. V těchto případech je nejlepší navštívit veterináře. Pokud je krunýř poškozený a želva samotná je zraněná a krvácí, je potřeba ránu důkladně vydesinfikovat a zalepit, aby se do ní nedostaly nečistoty. Další péči necháme na veterináři, který podle rozsahu zranění určí léčbu.

Ve většině případů se nevyhneme antibiotikům, které želvě pomohou uzdravit a zacelit krunýř. Pokud jde jen o malé zranění nebo odštípnutí kousku krunýře, můžeme želvě pomoci sami pilníkem či kleštičkami. Ránu vydesinfikujeme, krunýř zbrousíme a můžeme ho i přelepit. Ránu hlídáme, jestli nezačne krvácet či hnisat.

Správnou péčí se dá želvě pomoci, a co může být hezčího než spokojené a prospívající zvíře, i když s jedinečným krunýřem. A ruku na srdce, právě kvůli těmto výjimečnostem je milujeme ještě více!

 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 75% (hlasů: 18)

Témata

Autor článku

17.1.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

POZOR: nežádoucí reakce na očkování psů a koček

Nežádoucí reakce na očkování je jakýkoliv vedlejší projev nebo nechtěná změna zdravotního stavu zvířete, nastávající v důsledku aplikace očkovací látky. Očkování je obecně velmi démonizováno, mnohými lidmi zatracováno a je mu přisuzována spousta zcela nesmyslných a nepravdivých důsledků. Pozitiva očkování jsou neoddiskutovatelná, v tomto článku však shrneme jeho nejčastější negativní důsledky. Zaměříme se pouze na případy, kdy je vakcína správně skladovaná a správně aplikovaná, použití nevhodných preparátů nebo aplikace jinam než na určené místo nejsou předmětem tohoto článku.

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?