VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Morčata: nádory a onemocnění kůže a podkoží

18.2.2017   

Chovatel

Také morčatům může onemocnět kůže. Poslední dobou tyto případy přibývají a chovatelé se pochopitelně snaží léčit zvířátko zavčasu. V tomto článku se zaměříme na onemocnění kůže a podkoží u morčat, protože ve veterinární praxi nabývají na významu.

Morčeti se objevila bulka po kůží – co to může znamenat?

U morčat se jedná o celkem časté onemocnění. Můžeme říci, že po napadení parazity je to druhé nejčastější onemocnění, které se těchto zvířat týká. Nemusí to být vůbec vážné, může se ale naopak jednat o tumor, který život zvířátka zkomplikují.

Bakteriální onemocnění kůže

Bakteriální onemocnění, které se projevuje bulkou pod kůží naplněnou hnisem, je absces. Pokud ho objevíme včas, ihned zajdeme k veterináři, který zahájí vhodnou léčbu. Absces patří mezi bakteriální infekce. Bakterie běžně nalezneme na sliznicích morčete. Dojde-li však k poranění (např. senem, špatným postavením zubů) mohou bakterie putovat sliznicí ke krčním mízním uzlinám, kde způsobují abscesy. Ty bývají naplněny hnisem a vyžadují veterinární ošetření. Pokud k tomuto nedojde, hrozí, že absces praskne, vyteče do těla morčete a dojde k sepsi neboli otravě. Je tedy dobré tento případ nepodceňovat a zajít k veterináři. Absces se chirurgicky vymáčkne, případně vyřízne a rána se vyčistí. Veterinář následně určí, zda je nutná antibiotická léčba. Pokud se jedná o velký absces, zákrok se provádí v anestezii, nenechte tedy případ zajít daleko, aby vaše morče nemuselo podstupovat riziko anestezie.

Nádory

Druhým nejčastějším případem může být nádor. Většina z nich je nezhoubná, mohou se ale objevit i případy zhoubného nádoru. Mezi benigní nádory patří trichofoliculom, trichoepitheliom, sebacenózní adenom, fibrom, fibrolipom, lipom. Maligní nádory může být fibrosarkom, adenokarcinom. Většinou se doporučí úplně odstranění nádoru, prognóza závisí na typu nádoru, jeho umístění a velikosti.

U morčat se nejčastěji objevují lipomy a trichofolikulom. Mezi nejčastěji diagnostikovanými nádory patří lipom, který se objevuje na břiše, u tlapek a páteře v průměrném věku morčete 4 roky. Vzhledem k tomu, že se jedná o nezhoubný útvar, nemusíte se nijak zvlášť znepokojovat, nicméně problém může nastat s jeho růstem do větších rozměrů. Je tedy dobré velikost u morčete hlídat a v případě, že by se lipom zvětšoval, nechat ho chirurgicky odstranit. Menší útvary je možné pouze odsát stříkačkou, větší jsou již potřeba vyjmout celé i s pouzdrem a dbát na pečlivé odstranění, aby nedocházelo k opětovnému narůstání. Pokud po operaci v místě lipomu část zbyde, je velmi pravděpodobné, že se zde objeví znovu.

Trichofolikulom je benigní léze vznikající převážně na hřbetu morčete. Uvnitř se nachází bělavá hmota, kterou je nutné odstranit. Tento útvar je taktéž nutné chirurgicky odstranit, a pokud nedochází ke komplikacím, prognóza bývá dobrá.

Pokud objevíte u svého morčete bulku pod kůží, není nutné hned panikařit. Zhoubné nádory se u morčat objevují opravdu zřídka, místo toho je nutné nezhoubné útvary včas rozpoznat a zahájit rychle léčbu.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 88% (hlasů: 58)

Témata

Autor článku

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: když psa nebo kočku bodne hmyz

Bodnutí hmyzem patří zejména v létě mezi nejčastější poranění. Dochází k němu zpravidla při zájmu zvířete o zmíněný hmyz, když ho chytá ho do tlamy a nebo strká hlavu do hnízda. Pokud dospělé zvíře netrpí alergií a dostane žihadlo jinam než na některé z citlivých míst, pocítí bolest, ale nic vážného to s velkou pravděpodobností nebude. Jindy je však potřeba mít se na pozoru.

Pes versus klíšťata a blechy: 10 nej přípravků a způsobů, které jdou do protiútoku

Odstraňování klíšťata není žádná legrace. Nejen že jsou to odpudivé potvory, které trápí vašeho psího miláčka, navíc přenáší nebezpečné choroby a jejich vytahování je pořádný očistec. Útočí převážně během jarních a letních měsíců. Takže jak se jich pokud možno nadobro zbavit? Tady je deset způsobů jak předcházet jejich chycení, nebo se jich následně zbavit.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?