VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Deník suchozemské želvy Joyho: jak želvu správně ubytovat

3.10.2016   

Chovatel

,,No tak fajn, fajn. Koupíme si želvu,“ říká můj manžel. Já s nadšením sedám nad knížky s co nejvyšším počtem obrázků a pídím se po tom, jak že vlastně jednotlivé druhy vypadají, a to zejména kvůli našim dvěma dětem.

Děti jsou důležité při výběru želvičky

Chvíli prohlížíme obrázky a řešíme, která by se jim líbila, ale především, která bude nejvhodnější do našeho domu. Po chvíli je jasno, manžel je přehlasován. Vyhrála želva zelenavá (Testudo hermanni). Čím víc děti zapojím do výběru, tím více pak chtějí pomáhat se zařizováním terária a ještě víc se těší, až se budou moct o želvičku starat.

Želvu jsme vybrali, další na seznamu je pořízení terária.  Existuje hned několik možností. Samozřejmě ta nejméně pracná je, koupit už hotové terárko se vším potřebným.

  1. Nespornou výhodou koupě už vybaveného příbytku pro želvu od dobrého prodejce je, že bude mít vše potřebné a kvalitní. Nevýhodou může být vysoká cena.
  2. Další možnost je, koupit jen základní terárium či akvárium bez vybavení a vše si udělat sami. Pokud se pustíte do vlastního zařizovaní, mějte na paměti, že nejdůležitější je, umístit světelný zdroj do stropu terária. Zdroj UVB má pro želvu význam, pokud je umístěn 10–20 centimetrů nad zvířetem, co se týče síly svícení, zaleží na výšce terária. Dá se říci, že pokud je terárium vysoké do 45 centimetrů, je ideální UV zářivka a bodová žárovky do 40 W výkonu. Pokud je terárium vyšší 50 centimetrů a více, můžete bez obav používat UV osvětlení 100 W a vyšší. Bez problémů lze použít také silnější bodové topidlo nad 40 W.

Rozdíl mezi teráriem a akváriem

Rozdíl mezi teráriem a akváriem je hlavně v přístupu do celého prostoru. Terárium je celé uzavřené, proto musí být zajištěno pořádné odvětrávání. Většinou se otevírá posuvnými dvířky v přední části. 

Akvárium má otevřený celý strop, což zajišťuje celkem kvalitní odvětrávání, částečně se horní prostor zakryje deskou, v níž budou přidělaná světla (nikdy nezakrývejte akvárium z vrchu celé).

Substrát a jiné vybavení terária

Neméně důležitou součástí je substrát. Na trhu je spousta dostupných druhů a značek, ale ne všechny jsou vhodné pro suchozemské želvy. Vždy záleží na želvě a chovateli, ale za zmínku stojí lignocel, rašelina, hlína, písek a kokosové vlákno. Vše se dá různě smíchat a navrstvit minimálně 5 centimetrů do výšky, aby se želva mohla podle potřeby zahrabat.

Další nezbytností, ale jen v male míře a podle velikosti terária, by měly být i hobliny či dřevěné odštěpky k zadržování vlhkosti. Nesmíme zapomenout na misku s vodou, aby se v ní mohla želva i vykoupat, a pár kamínků na drápky. Náš Joy kamínky používá zásadně na drbaní bříška.

Základní vybavení bychom měli, když procházím uličky v obchodě hned bych nakoupila kde co, ale upřímně, pro malou želvičku stačí do začátku pár maličkostí, než se zabydlí a zvykne si, nákup dekorací přijde hned po zabydlení.

 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 78% (hlasů: 12)

Témata

Autor článku

3.10.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

10 tipů, jak mít pod kontrolou řasy v akváriu

Mít řasy v akváriu nutně neznamená, že je s vaším malým ekosystémem něco špatně. Výskyt řas je do určité míry přirozený jev, nesmí však přesáhnout únosnou mez. Poradíme vím, co máte dělat, aby řasy neovládly vaše akvárium.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?