VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Želva nádherná: ubytování a péče

2.9.2016   

Želvy nádherné vyžadují ubytování podobné jejich přírodnímu prostředí ve Spojených státech amerických – teplo, vodu na plavání a suché a teplé místo, kde se mohou vyhřívat.

Ubytování pro želvu nádhernou

Pro želvu budeme potřebovat skleněné nebo akrylátové akvárium; skleněné je většinou vhodnější, protože akrylát je náchylný k poškrábání. Další možnosti jsou plastový či plechový kontejner nebo brodicí bazének. Myslete na to, že želva poroste a její nároky na prostor se budou zvyšovat (viz tabulka níže). Dospělá želva nádherná musí mít akvárium o objemu alespoň 200 litrů.

Poznámka: Pokud nechcete během života želvy kupovat stále větší akvária, jednoduše začněte hned velkým akváriem. U akvária pro želvu platí, že čím větší, tím lepší.

 

Rozměry

Vzorec pro výpočet minimálního objemu vody v akváriu*

Příklad: 10centimetrová želva

Příklad: 30centimetrová želva

Délka

4 × D

40

120

Šířka

2 × D

20

60

Hloubka

1,5 × D

15

45

Běžný objem akvária v litrech

75

455

D = délka krunýře

* Minimální objem vody v akváriu nezahrnuje ani prostor souše, ani volný prostor nad vodní hladinou, který musí být dost velký na to, aby želva z akvária nemohla vylézt. 

Vybavení akvária

Akvárium musí být řešené tak, aby želva mohla snadno vylézt z vody a dostat se na souš, kde se bude vyhřívat. Z hrubého akvarijního písku s velkými, hladkými zrny můžeme želvě postavit svah, který povede z vody na souš. Jako souš poslouží také korková kůra nebo kus plexiskla přilepeného ke stěně akvária. Dá se použít i pevný, stabilní předmět, jako třeba oblázek, který postavíme na dno akvária. Akvárium by mělo být celé přikryté, aby se želva nevyšplhala ven a aby do akvária nemohlo nic spadnout. Nedoporučuje se umisťovat do akvária plastové rostliny, protože želva by se je mohla pokoušet konzumovat.

Zdroj tepla

Teplota vzduchu v místnosti s akváriem by se měla pohybovat okolo 24 °C. Pokud je místnost chladnější, je potřeba do ní umístit topidlo nebo akvárium vybavit infračervenou žárovkou, aby se zajistila dostatečná teplota. Želva musí mít k dispozici souš, na které se bude vyhřívat. Většinou stačí 75wattová nebo slabší žárovka se stínidlem. Žárovka se umisťuje nad prostor určený k vyhřívání. Teplota souše by měla být mezi 30 až 32 °C bezprostředně u žárovky. Žárovka se musí bezpečně upevnit mimo akvárium, nad jeho kryt. Ujistěte se, že žárovka v žádném případě nemůže spadnout do vody a že želva s žárovkou nemůže přijít do přímého kontaktu.

Světlo

Pokud je to možné, dopřejte želvě kontakt s přímým slunečním svitem, ale kontrolujte, že teplota v akváriu nestoupne nad doporučenou hranici. NIKDY neumisťujte akrylátové akvárium na přímé slunce, protože se může příliš rozehřát. Když je venkovní teplota pro želvu příznivá, umístěte ji do venkovního bazénku. Ujistěte se, že želva nemůže utéct a že ji nemohou ohrozit malé děti, jiní domácí mazlíčci nebo predátoři.

Aby želva mohla produkovat vitamín D3 a aby měla co nejpřirozenější životní prostředí i v zajetí, akvárium se vybavuje plnospektrální ultrafialovou zářivkou (UVA a UVB). Zářivka se každého půl roku vyměňuje, protože postupem času její schopnost vyzařovat plné spektrum světla slábne. Zdroj světla by se měl nacházet ve vzdálenosti 45 až 60 cm od želvy. Světlo by nemělo svítit přímo na želvu a nemělo by ani procházet sklem či plastem. Zdroj světla musí být opatřený časovačem, aby se želvě nenarušil normální cyklus dne a noci.

Čistota vody je pro želvu zásadní. Vodu mohou znečistit zbytky jídla, moč a výkaly, což vytváří příznivé prostředí pro růst bakterií a dalších organismů.

Voda

Želvy nádherné vyžadují teplotu vody mezi 24 a 30 °C. Mějte na paměti, že želvy jsou chladnokrevní živočichové a pokud je teplota příliš nízká, zpomalí se jim metabolismus a přestanou být aktivní. Chlad také může být negativní dopad na zažívání želvy, což může vyústit ve vážné zdravotní problémy. Teplota vody se dá udržovat pomocí ponorného akvarijního ohřívače vybaveného termostatem. Obecně počítejte zhruba s 1 wattem na každého 3/4 litru vody. Ujistěte se, že ohřívač je stále ponořený pod vodní hladinou a při vypouštění akvária jej vypněte. Seznamte se s pokyny výrobce, abyste se vyhnuli úrazu elektrickým proudem. Ve vodě by měl být umístěný přesný teploměr, který poslouží ke každodenní kontrole teploty vody.

Čistota vody je pro želvu zásadní. Vodu mohou znečistit zbytky jídla, moč a výkaly, což vytváří příznivé prostředí pro růst bakterií a dalších organismů. Pro želvu je to nezdravé a pro chovatele nepříjemné, protože znečištěné akvárium zapáchá. Akvárium se musí pravidelně čistit a voda se musí vyměňovat. Při výměně vody je potřeba dodržet, aby čerstvá voda měla správnou teplotu, než se do ní želva vrátí. Před použitím do akvária se voda navíc musí upravit prostředkem pro odstranění nadměrného množství chlóru.

Jak často je nutné vodu v akváriu měnit do značné míry záleží na tom, jestli se želva krmí přímo v akváriu, nebo jestli se na krmení přemisťuje do zvláštní nádoby. Také hraje roli, jestli je akvárium vybavené filtračním systémem. Pokud se želva krmí mimo akvárium, voda se mění obvykle jednou týdně. Čištění se provádí pomocí odsávačky vody z akvária, kterou se většinou odpustí 25 až 50 % vody. Odsávačku můžete během odpouštění vody použít současně jako vysavač k odstranění kalu ze dna akvária. V závislosti na podmínkách, typicky každý měsíc až dva, se celé akvárium musí vypustit, vyčistit a znovu naplnit. Odsávačku nikdy neuvádějte do chodu ústy.

Na trhu je široká nabídka akvarijních filtrů, které pomáhají odstraňovat z vody kal a chemické usazeniny. Podle typu a velikosti akvária a želvy se může vybrat vnější filtr, vnitřní filtr nebo půdní filtr. Vnější filtr, kdy filtrovací nádoba je umístěná mimo akvárium, nezabírá želvě místo ve vodě. Platí totéž, co pro velikost akvária, tedy čím větší filtr, tím lepší. Na filtru se nevyplatí šetřit. Cirkulaci a filtraci vody podpoří i vzduchovací kameny do akvária.

Vodní rostliny sice mohou být při odstranění nečistot z vody užitečné, ale želva je může požírat, což ve výsledku zvýší množství odpadu. Vyzkoušejte, jak se vaše želva bude chovat a jestli rostliny v akváriu kvalitě vody spíš pomůžou, nebo uškodí.

Ohřívač vody, osvětlení a filtr musí být doplněné proudovým chráničem, který omezí riziko úrazu elektrickým proudem v případě poruchy zařízení nebo v případě, že technika přijde do styku s vodou. Aby voda nemohla stékat po elektrické šňůře do zásuvky, umístěte proudový chránič nad úroveň akvária, nebo vytvořte odkapávací smyčku, kdy část šnůry bude viset pod úrovní zásuvky.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 84% (hlasů: 18)

Témata

Autor článku

2.9.2016

Zdroje

peteducation.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Blechy útočí nejen na psy! Kde je očekávat a jak se jich zbavit?

Co blechám chybí na velikosti, to dohánějí svou vytrvalostí. Boj s těmito drobnými krvežíznivými parazity stojí spoustu peněz. Je to jeden z největších výdajů pro majitele domácích mazlíčků. Chovatelé si často stěžují, že i když prevenci proti blechám a klíšťatům věnují maximální péči, přesto někdy na svém mazlíčkovi blechy objeví. Odkud se tyto blechy berou? Většinou vysvětlení spočívá v jednom z následujících důvodů.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?