VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Kastrace kocoura: názor veterináře

3.12.2016   

Odborník

Kastrace kocoura je jednoduchý chirurgický zákrok, nicméně mnoho chovatelů považuje kastraci za zbytečnou, protože kocouři nenosí domů koťata.

 

Proč kocoura kastrovat?

  1. Jestliže máte kocourka pouze v bytě, donutí vás k zákroku typický projev samčího chování – teritoriální značkování. Kocouři značkují močí, a pokud netrpíte ztrátou čichu, během pár týdnů svého miláčka do veterinární ordinace přinesete.
  2. Dalším znakem samčího chování jsou toulky a vyhledávání kočičích partnerek. Během těchto výletů probíhají mezi kocoury rvačky, které mohou končit nemalými ranami po celém těle. Tyto rány následně hnisají a vyžadují veterinární ošetření. Během bitek si kocouři mezi sebou předávají i různá infekční a parazitární onemocnění.
  3. Zdravotním důvodem pro kastraci je kryptorchismus. Kryptorchismus představuje vývojovou vadu, která se projevuje tím, že nedochází k sestoupení jednoho nebo obou varlat do šourku. Taková varlata představují pro kocoura vždy zdravotní potíže. Může dojít k otočení (torzi) varlete a následnému vzniku akutního bolestivého stavu. U starších jedinců mohou být tato varlata postižena nádory.

Vhodný věk pro kastraci kocoura

Toto je velmi diskutované téma. Vhodnost kastrace záleží vždy jak na individuálním posouzení konkrétního zvířete, tak na jeho tělesných dispozicích a na zdravotním stavu. Obecně platí pravidlo, že nejvhodnější čas kastrovat je tehdy, kdyz zvíře začne značkovat. Od třetího měsíce věku lze technicky provést zákrok kdykoliv. Ale doporučuje se počkat, až bude zvíře starší. Pokud kocoura necháte vykastrovat velmi brzy, může pak vypadat trochu jako kotě – malý vzrůst, kotěcí srst. Naopak kastrování kocoura v pozdějším věku nemusí mít vliv na značkování, neboť chování se stane zvykem a ani absence hormonů v organismu jej nemusí ovlivnit. 

Nové studie prokazují, že raný kastrační věk nemá na vývoj a následné onemocnění močových cest takový vliv, jak jim v minulosti bylo přisuzováno. Nicméně je vhodné čekat do náznaku dospělého chování – značkování, zvukové projevy a jiné.

Jak samotná kastrace probíhá?

Zvíře musí podstoupit operační zákrok na lačno, doporučuje se proto hladovka alespoň 12 hodin. Anestezie se u mladých jedinců používá intravenózní, kdy je anestetikum aplikováno do žíly. Provede se důkladné oholení a desinfekce operačního pole v oblasti šourku a penisu. Při zákroku se odebírají samčí pohlavní orgány – varlata. Řez se vede přímo na kůži šourku. Řezy jsou celkem dva: z každého se vybaví jedno varle, které se zbaví obalů a následně veterinář provede podvaz varlete.

V zásadě existují dva způsoby podvázání varlat: buď se používá podvaz pomocí vstřebatelného šicího materiálu, nebo se chámovod uzlí (podváže) cévou, která vyživuje varle. Rány po kastraci zůstávají otevřené. Zvířeti jsou před samotným výkonem aplikována antibiotika a léky proti bolesti a otoku. Kocourek se nechá probudit v hospitalizačním boxu a následně si ho majitel může odnést domů. Zákrok je krátký a i s přípravou operačního pole, anestezií a probuzením trvá mezi 60–90 minutami. Několik dní po operaci je potřeba držet zvíře v klidu a sledovat, zda se rána dobře hojí, neotéká nebo nehnisá.

Komplikace spojené s kastrací

Ve většině případů vše probíhá bez komplikací. Zvířata sice mají tendenci si rány lízat, ale většinou jim tato záliba vydrží pár dní. Samozřejmě platí jako u každého pooperačního stavu, že pokud dojde ke krvácení nebo zvýšené sekreci z operačních ran, zvíře je apatické, zvrací, trpí nechutenstvím, nemůže se postavit na končetiny nebo se vám jakkoliv nelíbí, musíte neprodleně vyhledat veterinárního lékaře.

Pozor na zbylé spermie!

U kocourů je vzhledem ke spermiím, které mohly zůstat v pohlavních cestách, možnost úspěšného nakrytí kočky ještě pár dnů po kastraci! Také efekt kastrace na samčí chování poznáte až za několik týdnů po zákroku.

Správná životospráva

Na našem trhu existuje spousta krmiv, která jsou určena právě pro kastráty. Je potřeba se v nich zorientovat a pro vašeho mazlíčka vybrat to nejlepší. Vybírat byste měli ze super prémiových řad, určených pro kastrovaná zvířata. Některé firmy mají dokonce krmiva rozdělena podle pohlaví zvířete. Obecně platí, že krmiva určená pro kastráty jsou šetrná k močovým cestám a vzhledem k tomu, že zvířata mají sklony k pohodlnosti, jsou i nízkoenergetická, aby vám zvíře příliš netloustlo.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 93)

Témata

Autor článku

3.12.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: poranění tlapky

Poranění tlapek může být celá řada. Od malých třísek nebo travních osin, odřenin, které poraní pokožku, až po pokousání jiným zvířetem, napíchnutí se na cizí předmět nebo pořezání polštářků. Téměř vždy se jedná o infikovaná zranění.

První pomoc

První pomoc: když má zvíře zánět

Zánět je obrannou reakcí organismu na poškození tkáně. Záněty se projevují se v různých místech a s různou intenzitou. U některých typů stačí počkat, jak se s ním organismus vyrovná, některé naopak vyžadují léčbu a tedy i návštěvu veterináře.

Odborník

Jak se připravit na návštěvu veteriny?

Spolupráce veterináře a klienta je jedním ze zásadních bodů léčby a vzájemné porozumění, je obrovským krokem na cestě k úspěšné terapii. Jako autorka článku musím přeci jen trochu více stát na straně těch v bílých, zelených nebo modrých pláštích. Z této pozice vám i lépe přiblížím, proč ta komunikace někdy tolik vázne.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?