VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Těšíme se na štěňátka: porod feny od A do Z

9.6.2017   

Odborník

Tak jako se rodiče připravují na příchod miminka, i zodpovědní chovatelé by se měli připravit na příchod štěňat. Pokud se rozhodnete, že vaše fena bude mít štěňata, musíte si uvědomit, že vás to bude stát nemalé množství času, úsilí a mnohdy i finančních prostředků. Co je teda potřeba vědět?

Co je potřeba před připuštěním feny zvážit

Že březost a porod nejsou bez rizika. Že v některých případech zafunguje příroda, ale mohou nastat komplikace, kdy je nutné provést císařský řez anebo léčit nemocná štěňata. A v neposlední řadě je tu otázka umístění štěňat do nových domovů.

Délka březosti a jak ji poznáme

Březost začíná oplodněním a obvykle trvá 63 dní. Porody v termínu 58.–60. den březosti se označují jako předčasné a porody v termínu 66.–70. den jsou považované za přenášení. Po 58. dnu březosti je plod zralý. Že je fena březí, poznáte tak, že má větší chuť k jídlu, zvětší se jí dutina břišní, mléčné žlázy a vulva, fena je pomalejší a opatrnější. Gravidita by měla být potvrzena veterinárním lékařem prostřednictvím ultrasonografického vyšetření. 

Tři fáze porodní, stejně jako u člověka

Určit přesný termín porodu není jednoduché. Profesionální chovatelé měří březí feně třikrát denně rektální teplotu. Během 24–48 hodin před porodem dochází k poklesu tělesné teploty o přibližně jeden stupeň.  

Přípravná fáze

Typickým příznakem této fáze je pokles tělesné teploty, který může trvat až 24 hodin. Vy byste měli zajistit tiché prostředí a být u porodu přítomní a připravení kdykoliv kontaktovat vašeho veterináře. Feny bývají nervózní, nepřijímají potravu, některé vyhledávají majitele, jiné se snaží najít si klidné místo. Můžete si všimnout už prvních stahů břišních svalů. Fenky častěji močí, olizují si vulvu a objevuje se odtok hlenové zátky i špinění.

Fáze vypuzovací

V této fázi dochází k porodu štěňat. Jestliže odteče plodová voda, znamená to, že štěně vstupuje do děložního krčku. K vypuzení štěněte by mělo dojít nejpozději do hodiny. Intervaly mezi jednotlivými štěňaty jsou individuální, ale optimální je jedno štěně každých 20 minut. U mnohočetných vrhů si fenka velmi často i několik hodin odpočine, než porodí další štěně. Štěňata jsou rozena v poloze přední (hlavičkou), nebo zadní (pánevními končetinami). Obě jsou u psů naprosto normální. Po vypuzení mláděte, které je ještě v porodních obalech, by měla psí maminka protrhnout obal a štěně vysvobodit. Potom přeruší pupeční šňůru a mládě olíže. Tím se z něj odstraní zbytky obalů a vod a nastartuje se dýchání.

Porod placenty

U fen se každé štěně vyvíjí v samostatném plodovém obalu se samostatnou placentou. Ta se vypudí zároveň se štěnětem, těsně po porodu nebo s dalšími štěňaty. Odchod posledního lůžka by měl být do tří hodin od porodu posledního štěňátka. Většina fen po porodu placentu požírá. Pokud se jí narodilo hodně štěňat, nenechte ji sežrat všechny placenty. Mohlo by to vyvolat zvracení a nechutenství. Celková doba porodu může u vícečetných vrhů trvat až 24 hodin. Poporodní výtok může trvat i dva měsíce. Je zelený až červenohnědý. Neměl by zapáchat.

Kdy volat veterinárního lékaře?

  • Jestliže je fenka březí více jak 65 dní.
  • Jestliže z feny vytéká zapáchající tekutina.
  • Jestliže odtekla plodová voda a fena do hodiny neporodila.
  • Jestliže fena intenzivně tlačí, je neklidná a během půl hodiny ještě nedošlo k porodu.
  • Jestliže z podvázaného pupečního pahýlu nebo pupku u štěněte vytéká krev.
  • Jestliže je štěně i přes čisté dýchací cesty promodralé. Jestliže najdete na štěněti anatomickou deformitu (výhřez orgánů dutiny břišní, zvětšenou hlavičku, rozštěp patra, výrazně nižší hmotnost a jiné)
  • Jestliže štěně nechce sát mléko ze struku ani po několika přiloženích.
  • Jestliže po porodu posledního štěněte ani po 12 hodinách nedošlo k vypuzení lůžka.
  • Jestliže je fena po porodu smutná, nežere, nepije, nejeví zájem o štěňata. Jestliže očistky po porodu zapáchají nebo fena intenzivně krvácí.

Vaše role u porodu a co nedělat

Obecně platí, že feny si při porodu dobře poradí samy. Když samotný děj začíná, zkontrolujte fenku každých 15 minut, nedávejte na sobě znát, že jste nervózní, zbytečně ji to vyrušuje. Je-li štěně již částečně venku, můžete jemným tahem dopomoci k jeho porození. Nikdy ho silně netahejte za končetiny nebo ocásek! Jakmile je první štěně na světě, nedošlo ještě k protržení plodových obalů a vy máte pocit, že si s tím fena neporadí, zbavte štěně obalů sami. Při tomto úkonu mějte nasazené hygienicky ošetřené rukavice nebo řádně umyté ruce. Poté podvažte pupeční šňůru silnější nití asi 1 cm od bříška štěněte, ustřihněte 1 cm od podvazu směrem k placentě a vydesinfikujte. Pokud fenka nechce štěně olizovat, pomozte jemnou masáží tělíčka měkkým hadříkem. Štěňátko tím stimulujete k dýchání a zároveň vysušíte. Vytřete i dutinu ústní a nosní dírky. Mládě by se mělo začít hlasitě projevovat. Nikdy nedávejte štěňata do studené vody nebo nepoužívejte fén, protože hrozí popálení.

Poté všechna štěňátka zkontrolujte. Všímejte si především rozštěpu patra a páteře, deformit na končetinách, zvětšení některých částí těla. Jestliže je vrh vícečetný, označte každé mláďátko barevnou stužkou, zvažte a váhu si poznamenejte. Jak budou růst, můžete kontrolovat váhové přírůstky. Štěňata se rodí slepá a hluchá, mají ale velmi výrazně vyvinutý hmat, což jim umožňuje rychle vyhledat struk a začít sát mléko. Pokud štěně nemůže najít struk, pomozte mu a přiložte ho. Zdravé mládě by se mělo rychle přisát. Porozená lůžka spočítejte a snažte se je odstranit. Tím zabráníte sežrání a trávícím problémům u fenky.

Po ukončení porodu nechejte novopečenou psí maminku pořádně odpočinout. Dopřejte jí klid, žrádlo, na které je zvyklá a hodně čisté vody. Do 24 hodin po porodu by měla být provedena kontrola feny i štěňat veterinárním lékařem.       

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 89% (hlasů: 31)

Témata

Autor článku

9.6.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Pes, strach, silvestr: řešení na poslední chvíli, veterináři radí

Máte doma malého anebo velkého strašpytlíka? Konec roku se vždy nese ve znamení oslav, už přes den se ozývají petardy a večer přicházejí na řadu ohňostroje. I přes to, že čím dál více měst ustupuje od odpalování ohňostrojů, stále je to aktuální téma pro naše kamarády. Pokud máte doma strašpytlíka a kvůli vánočnímu shonu jste se nestihli poradit se svým veterinárním lékařem, nemusí to hned znamenat, že si oslavu společně neužijete.

Očkování a odčervování šťeňat. Kdy začít?

Jestliže se chystáte pořídit si pejska, jednou ze základních věcí, kterou s ním absolvujete, je očkování u veterináře. Přečtětě si proto několik užitečných informací, které vám pomohou zorientovat se ve vakcinaci vašeho čtyřnohého přítele.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?