VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

7 věcí, které v zimě ovlivňují zdraví vašeho psa

12.1.2017   

Hobby

Přestože je většina našich psích společníků vybavena huňatou a celkem i teplou srstí, jejich packy naopak v zimě trpí a jsou i mnohem náchylnější k popraskání a zranění. Většina psů celkem dobře snáší i nižší teploty, přesto je potřeba věnovat jim neustálou pozornost, aby neprochladli.

Sucho a teplo

I když váš pejsek tráví většinu teplejších měsíců venku a je na pobyt mimo dům zvyklý, v zimě ho raději berte dovnitř. Pokud je zima vám, pravděpodobně je zima také jemu. Proto zvykejte psa na zimu postupně.

  1. Plemena jako jsou husky, německý ovčák nebo bernardýn snášejí zimu díky své konstituci a srsti lépe. Naopak psi s tenčí srstí, třeba čivavy či chrti by měli přes zimu nosit pokrývky srsti.
  2. Po procházce psa určitě osušte, v zimě se totiž málokdy stane, že by neměl vlhkou srst od sněhu nebo vody. Vlhkost ochlazuje a není zrovna příjemná.
  3. Hlídejte psa, pokud se ochomýtá kolem krbu, topení nebo svíčky. Hořící krb nebo rozpálená kamna mohou být pro něj stejně nebezpečná jako pro člověka.
  4. Na procházkách dávejte pozor na zamrzlé plochy chodníků nebo rozsáhlejší plochy vody. I dobře vypadající zamrzlý rybník mívá svá slabá místa a pes se může propadnout do vody.

Kvalitní bouda

I když je samozřejmě lepší, mít pejska přes zimu doma v teple, pokud nejsou zrovna úporné mrazy a pes je zvyklý trávit čas venku, dejte si záležet na tom, aby měl dobře odizolovanou boudu. Ideálně s vchodem na jih, protože od něj tolik nefouká.

Načechraná deka nebo ručník jsou sice dobrý nápad, dávejte ale pozor, aby nenavlhly, v takovém případě jsou pak k ničemu a mají přesně opačný efekt. Sláma nebo seno poslouží dobře místo deky nebo ručníku.

Nemrznoucí směsi a kamenná sůl

V zimě jsou tyto dva posypy jedním z mála způsobů, jak udržovat chodníky a silnici v neklouzavém stavu. Přestože nám lidem chemikálie pomáhají s táním ledu a sněhu, pro psy jsou nebezpečné a jedovaté. Pokud možno, dávejte si pozor na kaluže nemrznoucích směsí například v garáži nebo u příjezdové cesty.

Chemikálie navíc sladce voní a psům celkem chutnají, jsou ale prudce jedovaté a i v malém množství mohou mít fatální následky. Máte-li podezření, že pes požil nemrznoucí směs, okamžitě vyhledejte veterináře.

Sůl může uvíznout mezi polštářky tlapek. Bezprostředně po procházce pejskovi očistěte nejen tlapky, ale i bříško a srst, kde mohl přijít do kontaktu se solí či jinými chemikáliemi.

Jídlo a voda

Sledujte pravidelně misku svého psa, abyste se ujistili, že v ní nezamrzla voda. Zvířata mohou být dehydratovaná také v zimě, nejen v létě. Sníh není náhradou za vodu! Pes v zimě vynakládá více energie na zahřátí než v létě, takže potřebuje kromě vody také kvalitní stravu.

Narozeniny a oslavy

Pokud bývá váš pes v teplých měsících víceméně venku, pravděpodobně nejste zvyklí na to, dávat si pozor na to, co dělá. Ani to nezpozorujete, ale už větří kosti od oběda v odpadkovém koši, stačí chvilka nepozornosti a už se láduje. Dávejte si proto pozor, aby nesnědl to, co nemá.

Blechy a klíšťata

Tito malí paraziti dokáží přežít i v chladu, stahují do tepla k domovům nebo se drží v kožichu drobných savců, třeba veverek. Proto nezapomínejte na pravidelné ošetření srsti a očkování také v zimních měsících.

Stáří a únava kloubů

Psi, kteří kvůli svému věku trpí nemocemi jako je například artróza nebo diabetes, jsou mnohem zranitelnější. Chlad a vlhko může podráždit jejich klouby a celkově jejich stav ještě zhoršit. Nechoďte na hodinové procházky, stačí 10 minut, postupně prodlužujte třeba na 30 minut a pokud vidíte, že je psovi zima, vraťte se domů. Starším psům můžete dát na packy návleky jako extra vrstvu a ochranu proti mrazu a sněhu.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 83% (hlasů: 47)

Témata

Autor článku

12.1.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Těšíme se na štěňátka: porod feny od A do Z

Tak jako se rodiče připravují na příchod miminka, i zodpovědní chovatelé by se měli připravit na příchod štěňat. Pokud se rozhodnete, že vaše fena bude mít štěňata, musíte si uvědomit, že vás to bude stát nemalé množství času, úsilí a mnohdy i finančních prostředků. Co je teda potřeba vědět?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?