VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

10 báječných a jednoduchých způsobů, jak kočce dopřát více pohybu

6.9.2016   

Ať už doma máte chlupatou kouli, nebo nezbedné koťátko, je nadmíru důležité dostat do jejich programu nějaký pohyb. Představujeme pár nápadů, jak na to.

Kámoši jako hrom

Dva jsou lepší než jeden, zvláště co se týče her a prohánění se. Kočičí parťáci tak budou mít hodiny pohybu denně a mnohdy jim to vydrží i do zralého věku. Skamarádit koťátko se starší kočkou však někdy může být obtížné, proto je lepší se dvěma kočkami začít hned, pokud můžete. Pro pořízení dvou koťátek navíc hovoří i dvojitá porce roztomilosti!

Hračky

Pro kočku se hračkou může stát v podstatě cokoli, třeba vaše poslední gumička do vlasů. Zavděčíte se jistě i laserovým ukazovátkem. Ale pozor, nikdy kočce nesviťte přímo do očí a nezapomeňte dodat i nějakou hmatatelnou hračku, aby si váš lovec připadal, že něco opravdu chytil.

Hora zábavy

Kočky jsou rození horolezci a libují si na vyvýšených pozicích. Ať už je to kvůli výhledu, nebo teplu, které se shromažďuje u stropu, kočku nějaké vyvýšené útočiště jistě potěší. Když navíc přidáte stupínky, kočka se nejen procvičí, ale také si zdokonalí koordinaci a balanc.

Kočičí hokej

Proměňte košík, krabici, nebo oblíbené uzavřený prostor vaší kočky na malé hřiště, kde si může pinkat třeba zmuchlanou koulí z papíru. Ideální na odrážení od stran a lítání sem a tam jsou také malé plastové míčky, nebo víčka od pet lahví. Kočka je pak může lovit a tlapkou si s nimi pinkat ze strany na stranu.

Šanta

Nespočet koček po „catnipu“ šílí, běhají po domě jako torpédo a hrají si se vším, co jim padne pod packu (jistě si v tu chvíli myslí „jsem neporazitelný tygr, vládce džungle!“). Před koupí hraček se šantou si ověřte, že na ně vaše kočka reaguje pozitivně, u některých totiž může vyvolávat agresivitu.

Peří

S péřovou hračkou nemůžete šlápnout vedle, kočky je zbožňují. Pravděpodobně budete muset s hračkou hýbat a aktivně si s kočkou hrát, může se však stát, že si kočka vystačí sama. Dávejte pozor na rozkousané nebo opadané kousky peří, aby je kočka nesnědla.

Škrabadla

Škrabací stromy nebo speciální nábytek mají hned několik výhod: nábytek přežije o trochu déle, drápky vašeho lovce jsou vždy v perfektním stavu a kočka se s každým škrabáním protáhne a zpevní si svaly.

Nahoďte udici

Jednoduchou a zábavnou hru vytvoříte přivázáním oblíbené hračky na delší šňůru a tu pak namotáte na klacík nebo tyčku. Navíc je to zdarma. Mávejte s hračkou a popotahujte ji po zemi, když je čas na hraní – zaručeně vám tak zabere kdejaká kočka.

Schovávaná

Na různá místa v domě rozmístěte dobroty a hračky. Kočka tak bude neustále prozkoumávat a objevovat nové věci. Navíc narazit takhle na nějakou hračku může zapříčinit okamžité dovádění.

Sbaleno

Kolikrát se vám stalo, že jste v tašce místo nákupu našli vaši kočku? S taškami je spousta zábavy a navíc poskytují dokonalý úkryt na číhání a rychlý útok. Nedoporučujeme však plastové tašky, kočka by se v nich mohla udusit.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 95% (hlasů: 20)

Témata

Autor článku

6.9.2016

Zdroje

webvet.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Morčata a jejich nároky na vitamín C

Morčata společně s lidmi, opicemi a dalšími drobnými savci si nedokáží sama vytvářet vitamín C (kyselinu askorbovou), jelikož v průběhu evoluce ztratila potřebný enzym, který pomáhal tento vitamín syntetizovat. Potřebují proto hodně ovoce, zeleniny nebo doplňkové krmivo, aby si nedostatek nahradila.

Hobby

Návštěva veterináře: čím ho zaručeně vyvedete z míry?

Veterináři to nemají lehké, pacienti jim nemohou vysvětlit, co je trápí, mají málo času, někdy i nepříliš přátelská zvířata a diagnostika onemocnění hned několika živočišných druhů může být zkrátka stresující. Abyste ulehčili situaci v ordinaci všem zúčastněným, zkuste se vyvarovat následujícím zlozvykům.

Odborník

Jdu na veterinu. Co mě čeká?

Co můžete čekat od veterináře a jeho služeb? Co musíte vědět vy a co naopak on? Být připraven a dobře informován je minimálně půlka úspěchu pro efektivní komunikaci a dohodu. Jak si tedy nejlépe porozumět?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?