VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Pes, strach, silvestr: řešení na poslední chvíli, veterináři radí

31.12.2019   

Hobby

Máte doma malého anebo velkého strašpytlíka? Konec roku se vždy nese ve znamení oslav, už přes den se ozývají petardy a večer přicházejí na řadu ohňostroje. I přes to, že čím dál více měst ustupuje od odpalování ohňostrojů, stále je to aktuální téma pro naše kamarády. Pokud máte doma strašpytlíka a kvůli vánočnímu shonu jste se nestihli poradit se svým veterinárním lékařem, nemusí to hned znamenat, že si oslavu společně neužijete.

Veterináři nejčastěji radí

Ideální, ale bohužel ne vždy možné, řešení je odjet do míst, kde ohňostroje nejsou. K této formě se nejvíce přiklánějí chataři a chalupáři, kteří takovou možnost mají. Bohužel nejhůře jsou na tom zvířata, která žijí ve městech, zvláště pak na sídlištích, kde o silvestrovské petardy a ohňostroje rozhodně není nouze. Žijete-li na sídlišti a nemáte možnost odjet, čtěte dále.  

Myslete s předstihem a předvídejte

Je to velmi obtížné, protože silvestrovské veselí se neomezuje jen na půlnoc, petardy často bouchají už od rána. Proto si doma s předstihem vyhledejte místo, které je maximálně izolované, tedy ideálně místnost bez oken a ve středu bytu, často takovým útočištěm bývá koupelna. Nicméně pokud se váš psík či kočka cítí nejbezpečněji u vás nebo u jiné blízké osoby v náručí, volte tuto možnost. Vy sami nejlépe víte, co vašemu mazlíčkovi pomáhá při stresových situacích.  

Tlumidla

Tato varianta přichází z větší části na řadu již několik dnů/týdnů před samotným Silvestrem. Sedativa navozují zvířeti klidnou mysl, nicméně o jejich užití je vždy potřeba se poradit s veterinářem. Pokud jste to nestihli a nemáte zkušenost s užíváním těchto léčiv, raději tuto variantu nevolte. V každém případě se vyvarujte používání lidských léčiv – prášky na spaní atd. mohou mít na vašeho mazlíka velmi negativní vliv a mohou mu ublížit.  

Odvraťte pozornost

Připravte se na půlnoční hluk také tím, že zvíře zabavíte. Sežeňte nejlépe nějakou žvýkací hračku, kterou psovi dejte s předstihem, aby se zabavil. Nebo si s ním hrajte, přetahujte se, trochu ho pozlobte. Vaší snahou je v danou chvíli co nejvíce odvrátit pozornost od přicházejícího hluku.  

Nejste s ním doma?

Poslední rada je pro ty páníčky, kteří odcházejí pryč a nechávají zvíře doma samotné. Udělejte doma šero, zatáhněte závěsy a připravte mu jeho obvyklé místo, na které je zvyklé. Důležité je nikam psa nezavírat a nechat ho na jeho oblíbeném místě s možností volného pohybu.  

Během dne určitě nezapomeňte jít na větší procházku, ať se pes unaví a je vyvenčený – to vše byste měli stihnout ještě v podvečer, kdy je relativně klid. Raději dvakrát zkontrolujte připnuté vodítko, a i když je vás pes zvyklý chodit na volno, dneska se tomu vyvarujte. Zabráníte tím případnému zkratovitému jednání, pokud se zvíře lekne.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 75% (hlasů: 4)

Témata

Autor článku

31.12.2019

Zdroje

Vetkom.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Očkování a odčervování šťeňat. Kdy začít?

Jestliže se chystáte pořídit si pejska, jednou ze základních věcí, kterou s ním absolvujete, je očkování u veterináře. Přečtětě si proto několik užitečných informací, které vám pomohou zorientovat se ve vakcinaci vašeho čtyřnohého přítele.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?