VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Vzteklina. Nebezpečná nemoc, která končí uhynutím zvířete a smrtí člověka

29.8.2016   

Vzteklina je akutní virové onemocnění centrálního nervového systému teplokrevných živočichů, které je neléčitelné a smrtelné. Česká republika je od roku 2004 označena jako prostá vztekliny, a to díky orální vakcinaci lišek v minulosti a očkování psů, které je povinné pro všechny jejich majitele. Můžete se s ní ale setkat v exotických a rozvojových zemích.

Jak se vzteklina přenáší a co způsobuje

Vzteklina se přenáší výhradně slinami, nejčastěji kousnutím nebo olízáním poraněného místa. Virus se tak dostává do krve, putuje do mozku, kde vzniká zánět (encefalitida). Ten má za následek klinický výraz onemocnění, kterým je změna chování. Následuje ochrnutí a smrt.

Kdo přenáší vzteklinu

Přenášejí ji především nakažené lišky, fretky, netopýři, ježci, kočky a psi, v zahraničí jsou častým zdrojem nákazy opice, skunk, mýval nebo psík mývalovitý.

Inkubační doba vztekliny

Průměrně je to 2–4 týdny od kousnutí. Záleží na místě pokousání, ošetření rány, kmeni viru a jeho množství, vnímavosti hostitele.

Vzteklina probíhá u zvířat ve třech stadiích

  1. Počáteční stadium – u zvířete se začínají projevovat změny v chování. Může být například neobvykle přátelské, neposlušné, apatické, požírá cizí předměty. Má potíže s polykáním a slintá, protože dochází k ochrnutí hltanu. Toto stadium trvá 1–3 dny.
  2. Excitační stadium – zvíře se začíná chovat agresivně. Utíká bez cíle do velké vzdálenosti, napadá ostatní zvířata i lidi kolem, škrábe se až do krve a požírá nepoživatelné věci, vrhá se na stěny. Zvíře má paralyzované hlasivky a zornice oka nereagují totožně na světlo. Toto stadium trvá 3 dny.
  3. Paralytické stadium – u zvířete se střídá vysoká a nízká teplota těla, nastávají křeče, ochrnutí, které končí smrtí jedince.

V České republice je ze zákona povinné očkovat psy. Ostatní zvířata jako kočky, lišky, fretky, ježci a netopýři nepodléhají povinnosti vakcinace. Psi se očkují od třetího měsíce věku, nejpozději pak v půl roce. Následně probíhá revakcinace za 1–3 roky dle druhu vakcíny.  

Co člověk a vzteklina?

U člověka je stejně nebezpečná jako u zvířat. Dokonce i průběh je velmi podobný. Příznaky se projevují přibližně za 10 dnů až 6 měsíců od nakažení. Onemocnění je smrtelné!

Počátečními příznaky jsou nespecifické bolesti, místo poranění brní a pálí.

Nemoc se může rozvinout do dvou forem

  1. Hyperaktivní, zuřivá forma – nemocný nepociťuje strach, bojí se ale vody, chová se divně, má záchvaty zuřivosti. Tato forma je rychlejší a k úmrtí dochází během několika dnů.
  2. Paralytická forma – nemocnému ochrnou svaly a nervový systém, nadměrně sliní, má křeče a následně umírá. Tato forma probíhá déle a pomaleji.

Jak se vzteklině může člověk bránit?

Na území České republiky se dle aktuálních informací z roku 2016 vzteklina nevyskytuje. Psi musí být očkovaní povinně, liškám se v minulosti podávala vakcinace perorálně, nyní již očkování neprobíhá. Buďte však obezřetní vůči jakémukoliv neobvyklému chování zvířat. Preventivně se nechejte očkovat, jestliže plánujete vycestovat do zemí, kde vzteklina představuje stále velké nebezpečí, to je především Afrika, Asie, východní Evropa, Latinská Amerika. Zdrojem nákazy v exotických zemích jsou často opice a toulaví psi.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 89% (hlasů: 9)

Témata

Autor článku

Zdroje

ockovacicentrum.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

6 druhů ovoce a zeleniny, které prospějí vašemu morčeti

Výživa má zásadní vliv na zdraví a život všech živočichů, tedy i morčat. Kromě semínkové stravy běžně dostupné v každém zverimexu ocení vaše morčátko také ovoce a zeleninu – jejich pravidelnou konzumací bude mít lesklou srst a pravděpodobně se dožije i vyššího věku.

Škrábe vaše kočka po nábytku? Zde je 9 tipů, jak ji to odnaučit

Vaše sladká kočička dokáže být pěkná šelma. Škrábání je jedním ze základních kočičích instinktů. Ve volné přírodě si tak mimo jiné označují svá teritoria a odstraňují odumřelé buňky z drápů. Proti škrábání je potřeba včas zasáhnout. Pokud se vám nepodaří odnaučit ji to na sto procent, jistě tento zlozvyk dokážete výrazně zmírnit trpělivým a láskyplným přístupem.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?