VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

7 tipů, jak ochránit psa a kočku před letními vedry

6.6.2017   

Hobby

Znáte to, jakmile začne svítit sluníčko, táhne vás to ven. Slunce dokáže potěšit, ale také nehezky popálit a ublížit. Kočky a psi se ochlazují oddechováním a čím větší je jim horko, tím dýchají rychleji, aby si udrželi normální tělesnou teplotu.

1. Všímejte si detailů

Za přehřátím zvířete většinou stojí dva faktory: hypertermie, což je zvýšená teplota těla, a poškozené horní dýchací cesty. Hypertermie se nejčastěji objevuje u zvířat, která se nacházejí v nějakém horkém, nevětraném místě, v létě je to třeba auto či pláž. Velmi citlivá na přehřátí jsou krátkolebá plemena. Může jim onemocnět hrtan a je pro ně takřka nemožné ochlazovat se. Tito mazlíčci pak mohou snadno dostat úpal. Mezi příznaky přehřátí patří zrychlené oddechování nebo jiné problémy s dýcháním, bušení srdce, slinění a malátnost. Vážnější symptomy pak zahrnují záchvaty, krvavý průjem, zvracení a teplotu nad 40 stupňů Celsia.

2. Vyzrajte na sluníčko

Naši pejsci jsou chytřejší, než by se mohlo zdát. Během horkých letních dní preferují pobyt doma, ideálně rozvalení na studených dlaždicích v kuchyni. Vyhněte se proto přímému slunci a choďte ven raději brzy ráno nebo večer, když slunce nestojí vysoko na obloze. V tomto čase je i příjemnější vzduch, takže se jim bude lépe dýchat a na chodníku je nebudou pálit tlapky.

3. Vyhledávejte stín

Procházkám během dne se asi úplně nevyhnete, neprocházejte se však na přímém slunci. Nezapomínejte, že mazlíčci nenosí boty a mohou je tak na chodníku nebo písku pálit tlapky. Pokud je velké horko, je vždy lepší nechat je uvnitř.

4. Autem jen výjimečně

Během horkých dní se může teplota v uzavřeném autě vyšplhat až na 80 stupňů Celsia, ale i během těch chladnějším může nastat v autě pořádné horko. Oddechování je fyzicky náročnější než pocení, pes může velmi rychle zkolabovat a zemřít. A máte-li doma psa cestovatele a jízdu autem zbožňuje, nechte ho raději doma. I když jedete jen na otočku.

5. Vodu, vodu a zase vodu

Nejen že se mazlíčci snadno přehřívají, mohou se také velmi rychle dehydratovat. Je tedy důležité, aby měli neustálý přístup k pitné vodě. Při oddechování se odpařují přebytečné tekutiny z dýchacích cest, proto se váš pes musí neustále zavlažovat. Kromě staré dobré vody existují různé alternativy, které zvířatům chutnají a obsahují elektrolyty.

6. Pozor na citlivá plemena a nemoci

Pokud je váš mazlíček brachycefalické plemeno, což znamená, že má plochý čenich, jako například mopsi, buldoci a buldočci či perské kočky, nemůže se oddechováním ochlazovat tak účinně jako ostatní plemena. V horkých letních dnech na ně musíte dávat obzvlášť pozor. To samé platí pro zvířata, která trpí nadváhou, onemocněním srdce, plic nebo jsou už starší.

7. Stříhat, či nestříhat

Mnoho majitelů zvířat si myslí, že ostříháním pomůže mazlíčkovi ochladit se. Ve skutečnosti však kožich funguje jako izolační vrstva, která chrání před přehříváním a spálením. Zastřihávat dlouhé chlupy je naprosto v pořádku, ale jejich úplné zkracování se nedoporučuje. Časté vyčesávání pomáhá zbavit se přebytečné zátěže.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 5)

Témata

Autor článku

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Jak si porozumět s veterinářem?

Pokud vlastníte nebo se chystáte pořídit si domácí zvíře, do vašeho života s ním více či méně vstoupí také veterinární lékaři. Aby vám prostředí veterinárních ordinací nenahánělo hrůzu, abyste chodili na veterinu pokud možno rádi a především aby vám a vašemu zvířeti veterinární péče přinášela pokud možno jen samé benefity, je tu seriál článků o porozumění si s veterinářem.

Hobby

12 fascinujících faktů o štěňatech. Jak jsou na tom po narození?

Štěňátka jsou maličká, roztomilá, a naprosto fascinující! První dny štěněčího života nepatří mezi ty nejakčnější. Vlastně jde jen o hodně spánku, jezení a vyměšování, asi tak jako v životě většiny novorozenců. Je ale několik věcí, které by novopečení štěněčí rodiče měli vědět, aby jejich kulička vyrostla ve zdravého a spokojeného psa.

Hobby

11 činností, kterými zkracujete vašemu psovi život

Krmíte svého psa kvalitním krmivem, dáváte mu spoustu lásky, házíte mu míčky jako zběsilí, jen abyste ho viděli radostně poskakovat. Stává se však, že přehlédnete věci, kterými nevědomky zkracujete vašemu kamarádovi život. Jaké to jsou?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?