VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

První pomoc: uštknutí hadem

26.5.2021   

První pomoc

V našich podmínkách se setkáváme pouze s jedním druhem jedovatého hada, a tím je zmije obecná. Nejčastěji jí můžeme spatřit v období dubna až října. Zmije je velmi plachá a na zvíře zaútočí pouze v sebeobraně nebo pokud je vylekána.

Roční období a lokalizace uštknutí zmijí

Zmijí uštknutí může být pro zvíře i život ohrožující. Záleží ale na mnoha faktorech, jedním z nich je i období, protože uštknutí na jaře představuje mnohem vyšší riziko než na podzim. Na jaře mají zmije v jedových váčcích větší zásobu jedu, který je velmi toxický. Nahromadil se ve váčcích během zimy, kdy zmije nelovila. V průběhu léta díky lovu zmije jed postupně ztrácí. Dalším faktorem je lokalizace uštknutí, větší nebezpečí nastává u kousnutí do hlavy, krku a hrudníku proto, že se jed dostane velmi rychle do celého těla.

  • Účinky jedu spočívají především v narušení funkce a celistvosti cévních stěn s následným vyplavováním iontů, proteinů a krevních elementů mimo krevní řečiště do těla.
  • Může docházet i k tzv. suchému uštknutí, kdy je zmije například krátce po lovu a tudíž při kousnutí jed vůbec do těla zvířete neuvolní.
  • Ohrožené skupiny zvířat jsou zejména malá plemena psů, kočky, štěňata, dále pak stará nebo nemocná zvířata.

Jak poznám, že zvíře uštknul had

Mezi první příznaky uštknutí patří úlek a zakňučení kousnutého zvířete, dále můžete nalézt rány po ušknutí a reakci měkkých tkání na tuto situaci. Příznaky v místě uštknutí jsou otok, bolestivost a zarudnutí až krevní výron. Zvíře bude mít potřebu si místo olizovat, pokud na něj dosáhne. U rizikových skupin zvířat nebo při ušknutí do hlavy, krku nebo hrudníku se může vysknytnout dušnost, zvracení, svalová slabost, omdlévání, svalové křeče a selhání krevního oběhu, u koček pak navíc zvýšené slinění a svědivost těla.

Ve většině případů dochází po ušknutí zmijí pouze k lokálním příznakům, návštěvu veterinárního lékaře ale nepodceňujte.

První pomoc při uštknutí hadem

Zachovejte klid a zvíře zbytečně nestresujte. Jed z rány nevysávejte, nevyvolávejte zvracení ani nepodávejte mléko a nezaškrcujte končetinu – jsou to pouze pověry, které vás akorát zdrží od transportu zvířete k odborné pomoci. Zvířeti sundejte obojek pro případ otoku hlavy. Pokousanou končetinu zafixujte, aby s ní zvíře nemohlo hýbat, pokud máte možnost, můžete přiložit chladivý obklad a okamžitě zvíře transportujte k veterinárnímu lékaři. Zvíře z místa ušknutí odneste, pokud ho unesete, aby zvýšená zatěž nerozproudila krev a tím neurychlila šíření jedu.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 44)

Témata

Autor článku

26.5.2021

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Očkování psů: jaká jsou povinná a doporučená očkování?

Se štěňátkem, které jste si právě donesli z útulku nebo od chovatele, se starším psem nebo s vrhem štěňat, které se u vás doma narodily, zkrátka vás s pejskem čeká očkování u veterináře. Proč ale psa očkovat, proti čemu a jak často? Článek přináší přehledný souhrn očkování psů podle nejaktuálnějších doporučení Světové asociace veterinárních lékařů malých zvířat (WSAVA).

První pomoc

První pomoc: pokousání, poškrábání nebo zhmoždění jiným zvířetem

Rána kousnutím (vulnus morsum) může být podobná ráně bodné, zhmožděnině nebo tržné ráně. Často u ní dochází k infekci a špatnému hojení rány. Zuby zvířat mají na svém povrchu vrstvu zubního plaku, která je plná bakterií. Při kousnutí tyto bakterie kontaminují porušenou kůži a měkké tkáně napadeného zvířete a dochází k rychlému rozvoji zánětu, který může skončit i otravou krve neboli sepsí.

Odborník

Jdu na veterinu. Co mě čeká?

Co můžete čekat od veterináře a jeho služeb? Co musíte vědět vy a co naopak on? Být připraven a dobře informován je minimálně půlka úspěchu pro efektivní komunikaci a dohodu. Jak si tedy nejlépe porozumět?

První pomoc

První pomoc: poranění tlapky

Poranění tlapek může být celá řada. Od malých třísek nebo travních osin, odřenin, které poraní pokožku, až po pokousání jiným zvířetem, napíchnutí se na cizí předmět nebo pořezání polštářků. Téměř vždy se jedná o infikovaná zranění.

Odborník

Týká se to i vašeho psa? Psí cukrovka vyžaduje inzulín a přísnou dietu

Diabetes neboli cukrovka je nejčastějším endokrinním onemocněním u psů. Touto nemocí trpí každý dvoustý pes. Nejčastěji onemocní zvíře mezi 8. a 12. rokem života, zvýšený výskyt je u psů do 15 kg a dvakrát častěji jsou postiženy feny. Plemenné riziko je u jezevčíků, pudlů, francouzských buldočků, shitzu a německých ovčáků.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?