VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

11 potravin pro přírodní odčervení psa

23.3.2022   

Hobby

Znáte běžně dostupné potraviny, které kromě množství zdravotních přínosů fungují jako přírodní odčervení psa? Dost možná máte některé doma.

Svým působením na činnost střev jsou skvělou prevencí a bezpečným způsobem, jak předcházet parazitům – a to i u pejsků krmených granulemi. Slouží také jako bohatý zdroj vitamínů a minerálů a v mnoha případech si pejsek opravdu pochutná.

Kefír

Pro psy je nejlépe stravitelný kozí nebo ovčí kefír, který koupíte na farmářských trzích nebo prodejnách se zdravou výživou. Malým psům dávkujte 1 kávovou lžičku denně, středním 1–2 lžíce, velkým 2–3 lžíce. Přidejte jej do jídla nebo ho pejskovi dejte jako samostatnou svačinu. Jistě oceníte jeho antibiotické, probiotické, antioxidační a antialergenní účinky. Také účinně bojuje proti kvasinkám a dodává tělu vitamíny B12, D, K2 a biotin. Z minerálů pak vápník, fosfor a hořčík.

Dýňová semínka

Jsou jedním z nejbezpečnějších a nejúčinnějších způsobů odčervení. Semínka rozemelte nebo rozsekejte a dávejte ¼ čajové lžičky na 10 kg váhy každý den. Musí se opravdu rozemlít, celá semínka pes nestráví a vypadnou z něj druhou stranou v původním stavu zcela bez užitku. Semínka jsou jediným přírodním zdrojem zinku, obsahují železo, fosfor, vápník, vitamíny skupiny B, lecitin a nenasycené mastné kyseliny.

Strouhaná mrkev, řeřicha, fenykl

Pro odčervení dávejte 1 lžičku na 10 kg tělesné hmotnosti denně.Mrkev obsahuje vitamín A, C, K, kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, draslík, železo, měď, mangan a vlákninu. Stimuluje imunitu, podporuje trávení a má antiseptické a antibakteriání účinky.Řeřichu můžete velmi snadno vypěstovat doma na misce s navlhčeným ubrouskem. Semínka klíčí rychle, za týden můžete sklízet. Pro nepřetržitý přísun nasypejte semínka na misku co týden. Je cenným zdrojem vitamínu C, B, K, karotenu, železa, vápníku, jódu a kyseliny listové. Fenykl pomáhá při nadýmání, podporuje trávení a zlepšuje tvorbu trávicích šťáv. 

Okurka

Přidejte nastrouhanou nebo nakrájenou okurku do krmné dávky nebo zamíchejte s kefírem či jogurtem a můžete tak pejskovi udělat zdravou svačinku. Dávkujte 1 lžíci na 10 kg váhy denně. Je bohatým zdrojem vitamínu A, C, vitamínů celé skupiny B (kromě B12) a minerálů jako je křemík, síra, draslík, sodík, fosfor, zinek měď, chrom, kobalt a mangan. Působí detoxikačně, močopudně a pročišťuje kůži.

Ananas

Obsahuje enzym bromelain, který ve střevech ničí škodlivé bakterie a červy. Také štěpí bílkoviny na aminokyseliny, které prostoupí stěnou střev a dále se tak zužitkovávají. Ananas má protizánětlivé a detoxikační účinky a likviduje bakterie vyvolávající průjem. Opatrní buďte u alergických a citlivých pejsků, pro ně může být velmi dráždivý. Nedoporučujeme jej u březích a kojících fen.

Papája

Obsahuje papain, enzym, který pomáhá v boji proti červům. Střednímu pejskovi dávkujte 1–2 plátky sušené nebo čerstvé papáji.Obsahuje vitamíny A, C, K, antioxidanty a vlákninu. Zlepšuje zažívání a pomáhá při průjmu. Jako zdravý pamlsek ji můžete dát bez obav i štěňátku. 

Jablečný ocet

Používejte pouze organický a nefiltrovaný ocet, který je kvalitní. Zamíchejte denně 1 lžičku do vody nebo krmné dávky. Ačkoli kromě draslíku neobsahuje velké množství vitamínů a minerálů, má řadu silných účinků. Působí antibioticky, ničí kvasinky a kvasinkové infekce a pomáhá zmírňovat alergie různého původu. Zevně zlepšuje kvalitu kůže a srsti, odstraňuje šupinatost a lupy. Po koupeli šamponem pejska opláchněte octovou vodou, jeho srst bude hebká a leská a důkladně vymyjete zbytky šamponu či kondicionéru. Do 500 ml vlažné vody zamíchejte 2–3 lžíce octa. 
TIP: Při vleklých zánětech uší způsobených kvasinkami můžete zevní zvukovod vytírat octovou vodou.

Kokosový olej

Používejte organický, panenský kokosový olej. Je účinný pro odstranění škrkavek, které mají tendenci shlukovat se ve střevech. Dávkujte 1 lžičku na 10 kg váhy denně.Kokosový olej působí antibakteriálně, antiviroticky, úspěšně bojuje s kvasinkami, bakteriemi a plísněmi. Obsahuje ketolátky, pomocí nichž může snížit počet epileptických záchvatů. Výzkumy také potvrdily, že při pravidelném užívání může snížit riziko rakoviny. TIP: Je výborný přírodní prostředek na čištění zubů a pejskům navíc neodolatelně chutná.

Vývar z kostí

Vývar z kuřecích nebo hovězích kostí podporuje trávicí ústrojí, imunitní systém a pomáhá při likvidaci červů ve střevech.

TIP: Pro zvýšení účinku můžete do krmné dávky přidat šťávu z aloe vera.

Důležité na závěr

Uvedené potraviny nemusí působit ve všech případech, zvláště, pokud je pes začervený masivně. Ideálně je používejte jako prevenci nebo při nízkém začervení. V opačném případě navštivte veterináře, někdy je opravdu třeba přistoupit i na konvenční chemii. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 83% (hlasů: 12)

Témata

Autor článku

23.3.2022

Zdroje

Foto: Adobe Stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

6 druhů ovoce a zeleniny, které prospějí vašemu morčeti

Výživa má zásadní vliv na zdraví a život všech živočichů, tedy i morčat. Kromě semínkové stravy běžně dostupné v každém zverimexu ocení vaše morčátko také ovoce a zeleninu – jejich pravidelnou konzumací bude mít lesklou srst a pravděpodobně se dožije i vyššího věku.

Chovatel

Morčata: nádory a onemocnění kůže a podkoží

Také morčatům může onemocnět kůže. Poslední dobou tyto případy přibývají a chovatelé se pochopitelně snaží léčit zvířátko zavčasu. V tomto článku se zaměříme na onemocnění kůže a podkoží u morčat, protože ve veterinární praxi nabývají na významu.

Hobby

Vychováváme děti k lásce ke zvířatům: 5 nejlepších mazlíčků do školní třídy

Pro malé i starší školáky je zvířecí mazlíček ve třídě skvělá příležitost, jak se něco dozvědět o zvířatech, o péči o ně a o radosti, kterou přinášejí. Těžko najdete lepší způsob pro děti, jak sledovat životní cyklus zvířete, než mít zvířátko ve třídě a získat zkušenost z první ruky. Sice by se mohlo zdát, že každé zvířátko je vhodné, není to však pravda. Zde je náš seznam nejlepších mazlíčků do školní třídy.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?