VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Pes versus klíšťata a blechy: 10 nej přípravků a způsobů, které jdou do protiútoku

24.3.2017   

Odstraňování klíšťata není žádná legrace. Nejen že jsou to odpudivé potvory, které trápí vašeho psího miláčka, navíc přenáší nebezpečné choroby a jejich vytahování je pořádný očistec. Útočí převážně během jarních a letních měsíců. Takže jak se jich pokud možno nadobro zbavit? Tady je deset způsobů jak předcházet jejich chycení, nebo se jich následně zbavit.

Lokálně aplikovaná léčba

Nejrůznější přípravky můžete zakoupit na internetu, u veterináře, nebo ve zverimexu. Jsou ideální pro hubení nejen klíšťat ale i blech a účinkují až jeden měsíc. Ačkoli jsou tyto přípravky velmi účinné, ujistěte se, že používáte ty správné – pečlivě přečtěte příbalovou informaci a poraďte se s veterinářem.

Léky s orální aplikací

Pro psy existují tablety podávané jednou měsíčně. Tyto léky mohou zabít klíšťata i blechy a narušit jejich životní cyklus. Podávaní je relativně snadné a nemusíte se obávat o ostatní lidské či zvířecí členy domácnosti, jako při léčbě lokálními prostředky.

Šampony

Pokud při koupeli použijete léčivý šampon, zabijete klíšťata okamžitě. Během léta je tato metoda nejúčinnější a finančně nejméně nákladná (ačkoli náročná manuálně). Koupel je nutné opakovat přilbližně každé dva týdny, protože následná ochrana nevydrží tak dlouho jako u jiných přípravků.

Koncentráty

Dalším dostupným přípravkem jsou nejrůznější chemické koncentráty rozpustné ve vodě, které pak psovi vmasírujete do kožichu nebo vylijete na hřbet. Tyto přípravky se následně neoplachují. Chemikálie v nich obsažené bývají velmi silné, proto si vždy pečlivě přečtěte etiketu. Koncentráty byste neměli používat na mladá zvířata, nebo těhotné či kojící fenky – v tom případě se poraďte s veterinářem.

Obojky

Obojky proti klíšťatům slouží jako vedlejší prevence a ochrana, ačkoli působí převážně na oblast hlavy a krku. Aby byl účinný, musí se obojek dotýkat psí kůže. Při nasazení obojku ho utáhněte právě tak, aby se pod něj vešly dva prsty. Přebytečnou část vodítka ustřihněte, aby ho pes nekousal. Pokud zpozorujete jakékoli známky nepohodlí, například škrábání, ujistěte se, že pes není na obojek alergický. Vždy pečlivě nastudujte jaký typ obojku používáte, případně se poraďte s veterinářem.

Pudr

Speciální pudry zabíjejí klíšťata a fungují i jako repelent. Vždy je ovšem používejte se zvýšenou opatrností. Ujistěte se, že je pudr vhodný pro psy a také pro konkrétní věk. Také zkontrolujte, jestli je přípravek určený k hubení blech i klíšťat. Pudry mohou navíc podráždit sliznici v tlamě nebo plíce, proto je aplikujte s nejvyšší opatrností a jemně je vtírejte do kůže. Při aplikaci se vyhněte očím a uším. Během klíštěcí sezóny pudr aplikujte zhruba jednou týdně. Některé pudry můžete použít i na psí pelech nebo jiné části domu, kde se pes pravidelně vyskytuje.

Spreje proti klíšťatům

Spreje k lokálnímu užití zabíjí klíšťata spolehlivě a navíc poskytují ochranu. Sprej můžete používat mezi koupáním nebo v případě, že se se psem chystáte do „horké zóny“. Jako u všech produktů proti blechám, dávejte pozor na obličej a nepoužívejte je, pokud se kolem pohybují jiná zvířata.

Ošetřete dům a trávník

Správnou úpravou zahrady předejdete výskytu blech a klíšťat. Pokud paraziti nemají kde žít a množit se, nemusíte se s nimi zaobírat. Pokud se škůdců přesto nemůžete zbavit, zkuste použít nějaký odpuzující sprej nebo granulát. Napřed se však ujistěte, že přípravky které používáte, neuškodí vám, ani zvířatům, nebo je aplikujte jen na bezpečná místa. Pokud si na deratizaci sami netroufáte, požádejte o pomoc odborníka.

Kontrola

Po každé procházce psa pečlivě zkontrolujte. Zaměřte se na vnitřky uší, oblast mezi prsty, „podpaždí“, a hustou srst kolem krku. Ideální je najít klíšťata ještě před tím, než se zakousnou. Pokud se klíště již zakouslo, okamžitě je odstraňte. Ujistěte se, že jste odstranili celé klíště, tedy i kusadla!

Nechte psa doma

Samozřejmě, že pejska musíte venčit. Není ovšem moc dobrý nápad, nechat ho venku bloumat samotného, hlavně během klíštěcí sezóny. Můžete také vybírat trasy, kde se pes nedostane do vysoké trávy nebo houští. Ačkoli budete opatrní, psa nezapomeňte pravidelně kontrolovat. Pokud budete obezřetní a dodržíte všechna opatření, váš pes by se tohle léto nemusel stát kořistí nepříjemných parazitů.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 82% (hlasů: 25)

Témata

Autor článku

24.3.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jak kočce čistit zuby

Vaší kočce byste měli zuby čistit už kotěcího věku. Je to rituál, který by měl být nedílnou součástí všech povinností, které vůči vašemu čtyřnohému příteli máte. Předejte tak problémům s dutinou ústní jako jsou záněty dásní, zápach až případné vypadávání zubů.

Odborník

Lidské léky pro psy a kočky. Ano, nebo ne?

Majitelé mazlíčků si často stěžují na to, že je veterináři nutí kupovat drahé léky pro zvířata. Je potřeba uvědomit si, že humánní léčivé přípravky jsou vyvinuté pro lidi, ty veterinární pro zvířata. Neopatrným zacházením a neznalostí můžete zvířeti způsobit vážné zdravotní komplikace, v některých případech i smrt.

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?