VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Popáleniny: první pomoc pro domácí mazlíčky, 2. část

4.8.2017   

Popáleniny hrozí nejen nám lidem, ale také zvířatům a domácím mazlíčkům především. Stačí chvilka nepozornosti, neopatrné zacházení s horkými předměty nebo delší pobyt na slunci a problém je na světě. Naštěstí existuje i pro naše chlupáče první pomoc.

Spálení od slunce

Pokud se váš domácí mazlíček spálí od slunce, měli byste se obrátit na veterináře. Léčba závisí na rozsahu spálení. Na spáleninu nepřikládejte led, máslo ani jinou mast, pokud vám to veterinář výslovně nedoporučí. Spálení je lepší předcházet, než je ošetřovat, proto zajistěte, aby váš mazlíček nebyl vystavený přímému slunečnímu svitu. Pokud se pobytu na slunci nedá vyhnout, citlivá místa na těle zvířete natřete opalovacím krémem, zejména oholené části těla a oblasti s nízkou pigmentací (světlé části). Použijte opalovací krém s obsahem PABA (kyselina para-aminobenzoová) a vyhněte se s krémům se zinkem. Dohlédněte na to, aby si zvíře krém z těla neolízalo.

Termální popáleniny

Termální popáleniny mohou být v rozsahu prvního, druhého či třetího stupně. Postupujte následujícím způsobem:

  • Zcela uhaste oheň. Pokud se jedná o zranění elektrickým proudem, vypněte přívod proudu.
  • Nenechte se pokousat. Možná budete muset nasadit pejskovi náhubek.
  • Na popáleninu přiložte sterilní obvaz namočený ve studené vodě. To pomůže zabránit šíření poškození hlouběji do tkáně. Tlakový obvaz často měňte a postiženou oblast udržujte chladnou a vlhkou. Pokud je popálenina lokální, zasaženou část těla můžete ponořit do studené vody.
  • Pokud se vytvořily puchýře, nepropichujte je.
  • Oblast neošetřujte žádnou mastí, máslem ani jiným přípravkem.
  • Na místo nepřikládejte led.
  • Opatrně převezte zvíře k veterináři!

Chemické popáleniny

U ošetření všech typů popálenin a zranění je potřeba být maximálně obezřetní vůči zvířeti. Většinou se cítí ohrožené a bude se vám pravděpodobně bránit. Chemickými popáleninami se rozumí poleptání od čisticích a desinfekčních prostředku či zasažení jinými chemikáliemi. 

  • Zajistěte, aby postižená oblast větrala s přístupem vzduchu.
  • Pokud došlo k popálení suchou chemickou látkou, snažte se jí co nejvíce ze srsti vyčesat.
  • Buďte opatrní, aby se látka zvířeti nedostala do tlamy, čenichu a očí.
  • Chraňte také svůj vlastní obličej.
  • Zasaženou oblast opláchněte velkým množstvím teplé (ne horké) tekoucí vody. Při ošetřování zvířete použijte potřebné ochranné pomůcky.
  • Pokud se chemikálie dostala zvířeti do očí, proplachujte je čistou vodou nebo fyziologickým roztokem po dobu 15–20 minut.
  • Postiženou oblast neošetřujte žádnou mastí, máslem ani jiným přípravkem.
  • Na popáleninu nepřikládejte led.
  • Opatrně převezte zvíře k veterináři!
  • Pokud možno, vezměte s sebou obal přípravku, kterému bylo zvíře vystavené.

Nadýchání se kouře

Nestává se to úplně často, ale pokud se vaše zvíře nadychalo kouře v hořící budově nebo bylo blízko vysoké koncentraci kouře, vezměte ho k veterináři. Posoudí, zda při inhalaci nevznikl jeden z následujících stavů: 

  • Otrava kouřem, kdy vysoká teplota může poškodit epitel dýchacích cest.
  • Inhalace škodlivých zplodin z hořících předmětů vyrobených z plastu, gumy nebo syntetických materiálů.
  • Otrava oxidem uhelnatým. Oxid uhelnatý vytlačuje kyslík z červených krvinek a způsobuje hypoxii (nízká hladina kyslíku v krvi). Tento stav může být smrtelný.
  • Opatrně převezte zvíře k veterináři, který je vyšetří a zahájí léčbu.

Veterinární péče

Po příchodu na veterinární kliniku veterinář zhodnotí rozsah popálenin (ačkoliv plný rozsah popálenin se obvykle zjistí až za 1–2 dny po jejich vzniku). Prognózu pacienta a postup léčby se odvíjí od stupně popálenin (první, druhý či třetí stupeň), jejich rozsahu a místa na těle, kde se nacházejí. Veterinář vyšetří zvíře a zhodnotí jeho zdravotní stav. Odebere krev, ze které zjistí počet krvinek, hodnoty elektrolytů a stav ledvin a jater. Váš mazlíček nejspíš dostane kapačku a zahájí se infuzní léčba.

Při popáleninách často vznikají sekundární bakteriální infekce, proto se podávají antibiotika, případně se aplikuje antimikrobiální mast. Zvíře obvykle dostane také léky proti bolesti. Jakmile je jasný rozsah popáleniny, veterinář může začít odstraňovat odumřelou tkáň v zasažené oblasti a jejím okolí. Probere s vámi různé možnosti léčby, jako je sešití rány, transplantace kůže, případně samohojení (obzvlášť rozsáhlá poranění jsou ponechána, aby se zacelila sama). Váš mazlíček možná bude potřebovat řadu operací prováděných v horizontu týdnů.

Na prognózu pacienta má zásadní vliv teplota, délka vystavení zdroji popálenin a rozsah zasažené plochy. Pokud popáleniny postihly více než 25 % těla zvířete, obyčejně je doprovází systémové potíže, včetně bakteriální infekce, šoku, selhání ledvin a anemie. V tomto případě je prognóza nepříznivá. Pokud je zasaženo více než 50 % těla, prognóza je velmi nepříznivá (někteří odborníci prognózu hodnotí jako velmi nepříznivou při zasažení více než 30 % těla). Stejně tak nepříznivá je situace, kdy popáleniny postihly hlavu a/nebo genitálie zvířete a neočekává se obnovení jejich normálních funkcí. Je důležité uvědomit si, že popáleniny jsou nesmírně vážným zraněním. S vhodnou a trpělivou péčí se mohou zahojit. Pozůstatkem bude zjizvená tkáň bez srsti. Tato místa pak bude nutné chránit před slunečními paprsky.

Závěrem

Zranění způsobená popálením jsou velmi závažná a vyžadují okamžitou péči veterináře. Někdy není úplný rozsah popálenin patrný ihned. Popáleniny jsou také spojené s dalšími průvodními potížemi, které je nutné řešit. Prevence je samozřejmě vždy lepší než léčba. Rozhlédněte se tedy kolem sebe a ujistětě se, že vám i vašemu zvířeti nehrozí nebezpečí. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 3)

Témata

Autor článku

4.8.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?