VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Kupujeme suchozemskou želvu: jak ji bezpečně dopravit a připravit na nový život

25.8.2017   

Chovatel

Když si pořídíte svou první suchozemskou želvičku, měli byste pro ni mít připravené terárium a případně také venkovní či balkónový výběh. Převoz je pro ni velmi stresující. Myslete proto na to, aby byly podmínky co nejlepší.

Transport suchozemské želvy

Želvu umístěte do dostatečně velké plastové bedýnky. S papírovou krabicí Vás navíc do MHD pustit nemusí. Do víka navrtejte větrací otvory, aby do ní mohl alespoň trochu proudit vzduch. V bedýnce by mělo být dostatek substrátu, aby se mohla želva zahrabat. Tím také zajistíte stabilitu při náklonech, otřesech apod. Želva by neměla klouzat po povrchu a narážet krunýřem do stěn. Nedávejte místo substrátu papírové kapesníky ani jiné umělé materiály, které by mohla želva sníst. Během převozu pravděpodobně nebude ani jíst, ale pokud vás čeká několikahodinová jízda, pak by čerstvé lístky pampelišky, jetele či jiné zelené stravy neměly chybět. Jestli Vás čeká několikahodinový přesun či se stěhujete na druhý konec republiky, pak během delší pauzy umožněte želvě se dostatečně napít a vyprázdnit. S sebou tedy nezapomeňte dostatečně hlubokou misku. Jestliže vás čeká přesun kratší, tak toto osvěžení dopřejte želvě až po příjezdu.

Adaptace na nový domov

Při příjezdu domů želvu vždy nejdříve vykoupejte. Do misky či vany/umyvadla dejte vlažnou vodu po spodní okraj hlavy a nechte želvu se dostatečně napít. Pravděpodobně se také vyprázdní. Želvu si zvažte a váhu si zapište. Není dáno, kolik gramů by měla za jakou dobu přibrat, ale je vhodné vést si záznam o tom, jak želva prospívá. Když pak bude mít nějaký zdravotní problém, můžete veterináři předložit záznam o jejím váhovém přírůstku.

Umístěte želvu do terária a zajistěte, aby měla dostatek potravy a misku s vodou, UV zářivku a hlavně úkryt, kam se může nerušeně zahrabat a schovat. Prvních pár dní želva bude pravděpodobně zahrabána v substrátu, možná nebude ani žrát. Prostředí a zvuky jsou pro ni nové. Zkuste také vy myslet na to, že jakékoli bouchnutí dveří a hluk ji bude stresovat. Po pár dnech by se měla začít cítit bezpečně a začne žrát. Bude postupně poznávat zvuky typické pro váš domov a časem bude přesně vědět, kdy jí nesete něco dobrého na zub a poběží vám naproti!

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 67% (hlasů: 12)

Témata

Autor článku

25.8.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jak cestovat se psem? Štěstí přeje připraveným

Cestování autem může být pro vašeho pejska stresující, tím pádem se stane nepříjemným zážitkem i pro vás. Proto se na cestu vždy dobře připravte a zohledněte všechny situace, které by mohly nastat.

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

Popáleniny: první pomoc pro domácí mazlíčky, 2. část

Popáleniny hrozí nejen nám lidem, ale také zvířatům a domácím mazlíčkům především. Stačí chvilka nepozornosti, neopatrné zacházení s horkými předměty nebo delší pobyt na slunci a problém je na světě. Naštěstí existuje i pro naše chlupáče první pomoc.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?