VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak zvládnout se psem letní bouřky? Pomůže trénink, pocit bezpečí i veterinární přípravky

17.7.2017   

Odborník

Může to být pro nás páníčky srdcervoucí sledovat, jak se náš mazlíček krčí v koutě, schovává na toaletě, za skříní nebo se snaží najít klidné místo v koupelně. Strach z bouřky je u psů skutečný a neměli bychom jej ignorovat. Zvířata jsou všeobecně náchylnější a změny vnímají intenzivněji než my lidé.

Respektujte odlišnost  

Každý pes je jiný a na okolní vlivy a zvuky reaguje odlišně. Strach je u něj běžnou záležitostí a nutně to nemusí znamenat, že byste během socializace na něco zapomněli nebo udělali špatně. Jsou plemena, která jsou citlivější, a potom naopak plemena, která mají nebojácnost ve své psí krvi.  

Jednou z příčin bojácnosti může být genetické založení. Všichni chovatelé z vlastní praxe vědí, že některé štěně z vrhu je bázlivější než ostatní sourozenci, přestože vyrůstají všichni ve stejných podmínkách a mají tytéž zkušenosti. Tendence k bázlivosti se projevují už od 6 týdnů věku. Další příčinou strachu u psů bývá nedostatek zkušeností ve fázi socializace štěněte, to znamená ve 3–12 týdnů věku. Pokud jsou psi v tomto věku chováni izolovaně od cizích lidí a psů a nezískají zkušenosti s nejrůznějšími hluky a pachy okolí, reagují na tyto podněty většinou vystrašeně po celý zbytek života a terapeutická opatření v těchto případech zpravidla nevedou k odstranění problému, pouze k jeho zmírnění.  

Pravděpodobným spouštěčem strachu z bouřky je u psů kombinace několika faktorů: silný vítr, změna tlaku, statická elektřina, nízkofrekvenční zvuky – zkrátka vše, co předchází bouřce. Většina psů, kteří se bojí bouřky, mají strach i z jiných hlasitých zvuků, jako jsou například ohňostroje, výstřely a podobné zvuky.    

Jak psovi pomoci

Věnujte mu pozornost, je-li v klidu  

Zdá se vám normální, že mazlíček je v krizových situacích klidný? Není tomu tak. Měli byste správné chování psa odměnit, stále ho učit, jak se zachovat na jednotlivé povely. Samozřejmě tím nemyslíme horentní vychvalování, ale běžná pochvala za správně provedený povel je na místě. Usnadní vám to práci se psem v době, kdy přijde bouřka. Další způsob, jak pejska rozptýlit během bouřky, je zabavit ho. Zkuste ho zabavit jeho oblíbenou hračkou nebo se s ním pomazlete. Cílem je, aby bouřku zvíře nevnímalo a zabavilo se hrou.  

Často psa v jeho strachu nevědomky utvrzuje sám majitel, který s ním zachází jak s vystrašeným dítětem – snaží se jej obejmout či pochovat, hladit, chlácholit nebo rychle od nebezpečí utéci. To psa jen utvrzuje v tom, že jde o skutečné nebezpečí, a jeho strach bude příště ještě větší.  

Připravte psovi jeho místo, kam se může uložit i schovat   

Váš pes by měl mít své místo, kam se může schovat. Většinou je to část pokoje, bytu nebo rodinného domu, kde je hluk slyšet co nejméně. Pokud se zvíře bojí a chce před hlukem utéct, dokáže udělat takové věci, které by za běžné situace neudělalo. Důležité je, aby se na tohle své oblíbené místo dostal vždy a měl k němu volný přístup. Je to jeho oblíbené útočiště. Někteří psi se takhle schovají během bouřky do sklepa nebo do koupelny.  

Kupte antistresový obleček, homeopatika nebo přírodní veterinární přípravek ke zklidnění psa ve stresu

Pokud je pes extrémně úzkostlivý, můžete vyzkoušet speciální antistresový obleček, jehož principem je jemný konstantní tlak, který má mít vliv na uklidnění zvířete během krizové situace. Věříte více homeopatické léčbě? Vyzkoušejte například Bachovy kapky nebo přírodní veterinární přípravky, které vám pomohou psa uklidnit.  

Jak fungují přírodní veterinární přípravky

Největšími výhodami je jednoznačně to, že jsou na přírodní bázi a mají formu pamlsku, pejskovi se tedy neprotiví a nebudete mít problém s tím, aby je snědl. Jsou bez sedativního účinku, nemají tedy vliv na aktivitu pejska a jeho osobnost. Velkou výhodou je také to, že nejsou na předpis a můžete si je kdykoliv koupit v kamenné prodejně i online.  

Krátkodobý i dlouhodobý efekt

Boj proti stresovým situacím si můžete naplánovat, resp. jim můžete předejít, víte-li, jaký přípravek kdy a za jakých okolností použít. Přípravky s rychlým nástupem účinku do 30 minut oceníte třeba při nenadálých bouřkách, před návštěvou veterináře, před výletem. Naopak dlouhodobější efekt oceníte před dovolenou, o Vánocích nebo tehdy, když víte předem, že pejsek nebude dobře reagovat a potřebujete, aby byl v pohodě.  

Postupně zvířete zvykejte na zvuky bouřky

V zimě, kdy se bouřky nevyskytují tak často, zkuste postupně psa zvykat na hromy pomocí nahrávek. Začínejte na nejnižší možné úrovni a přehrávejte je během běžné hry. Během několika měsíců postupně přidávejte na hlasitosti, dokud nezaznamenáte příznaky strachu. Cílem je přivyknout psa na zvuky bouřky a spojit je i s běžnou činností, aby se nebál. Strach z bouřky je ale bohužel z hlediska terapeutického složitý. I když lze nahrát bouřku na magnetofon, nebývá terapie stoprocentně úspěšná, neboť při skutečné bouřce se ke zvukovým podnětům přidružují ještě vizuální (blesky) a elektromagnetické vlivy.  

Zeptejte se svého veterinárního lékaře 

Pokud si sami nejste jisti, jak si s úzkostí svého psa poradit, zeptejte se svého veterinárního lékaře nebo vyzkoušejte naši poradnu. U některých psů se projevuje úzkost později, i když dříve na hlasité zvuky nereagovali a nebáli se. Důležitá je změna přístupu vás jako majitele – když se pes chová vystrašeně, nevšímejte si jej, neodměňujte ho pamlsky, buďte v klidu a nebezpečí ignorujte. Léky můžete používat dočasně na začátku terapie, když je zvíře extrémně vyděšené. Druhy léčiv, dávkování i vhodnost přípravků vám poradí váš veterinární lékař.      

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 7)

Témata

Autor článku

17.7.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Rozmnožování králíků: březost, porod a následná péče

Králík patří mezi zvířata, u kterých se vyskytuje říje několikrát za rok, to znamená, že samičky mohou mít teoreticky mláďata několikrát do roka. Poprvé se říje u samiček objevuje v období tzv. pohlavní dospělosti, což bývá u většiny plemen ve stáří 3–4 měsíce, u velkých plemen později.

Odborník

POZOR: nežádoucí reakce na očkování psů a koček

Nežádoucí reakce na očkování je jakýkoliv vedlejší projev nebo nechtěná změna zdravotního stavu zvířete, nastávající v důsledku aplikace očkovací látky. Očkování je obecně velmi démonizováno, mnohými lidmi zatracováno a je mu přisuzována spousta zcela nesmyslných a nepravdivých důsledků. Pozitiva očkování jsou neoddiskutovatelná, v tomto článku však shrneme jeho nejčastější negativní důsledky. Zaměříme se pouze na případy, kdy je vakcína správně skladovaná a správně aplikovaná, použití nevhodných preparátů nebo aplikace jinam než na určené místo nejsou předmětem tohoto článku.

Hobby

Umělé sladidlo xylitol: psům dokáže přiotrávit život

Většina majitelů psů ví, že pro jejich kamaráda jsou nebezpečné potraviny jako je česnek, čokoláda, cibule nebo hrozny. Méně se však mluví o xylitolu, umělém sladidle, které se používá jako náhražka cukru v mnoha potravinách. Pro psy je xylitol vysoce toxický a způsobuje selhání jater.

Vlasovec psí: myslete na prevenci, ušetříte si starosti s vážnou nemocí

Vlasovce psího, také lidově známého jako srdečního červa neboli hlístici, znají všichni majitelé domácích mazlíčků. Vlasovce přenášejí komáři a patří mezi onemocnění, proti kterým nabízí veterinární medicína snadnou prevenci, zatímco léčba nemoci je složitá a nákladná a většinou končí smrtí zvířete.

Stěhujete se? Připravte svou kočku na změnu domova

Stěhování je většinou stresující zážitek nejen pro lidi, ale i pro zvířata. Kočku čeká nové teritorium, neprobádána oblast, na které si bude muset zvyknout, stejně jako vy. Buďte proto ohleduplní a usnadněte jí stěhování a přechod na jiné místo. Tato snaha se vám vrátí.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?