VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak se vyrovnat se smrtí mazlíčka

30.8.2016   

Dokonce i nebližší lidé občas nesplní naše očekávání, zklamou nás nebo způsobí bolest. Všechny neshody jsou součástí mezilidských vztahů. Na rozdíl od lidí jsou nám ale naši zvířecí kamarádi bezmezně věrní, oddaní a stálí, nikdy nekritizují, jsou vždy rádi, když nás vidí. Není tedy divu, že když mazlíček zemře, cítíme hluboký pocit ztráty a snažíme se s tímto faktem vyrovnat, jak nejlépe dokážeme.

Připusťte si smutek

Je důležité uvědomit si, že truchlení a pocity spojené se ztrátou blízké bytosti, nikdy neprožívají dva lidé stejným způsobem. Problematiku popisuje švýcarská psycholožka Elizabeth Kübler-Rossová ve své knize O smrti a umírání z roku 1969.

Přestože se lékařka zabývala hlavně žalem, který prožívají lidé s diagnózou smrtelné nemoci, zjistila, že se tento proces týká také lidí, kteří truchlí nad ztrátou milovaného člověka a také domácího mazlíčka.

Toto uvědomění má pět fází

  1. Odmítání
  2. Vztek / Vina
  3. Smlouvání / Vyjednávání
  4. Deprese
  5. Přijetí

Ne všichni prožíváme všechny zmíněné fáze a zároveň pokud je prožíváme, nemusí to být nutně v tomto pořadí. Záleží na tom, jaká jste osobnost a také na okolnostech, za kterých váš mazlíček zemřel. Jinak budete prožívat smrt následkem vleklého onemocnění než náhlého úmrtí či nehody.

1.     Odmítání

Když veterinář oznámí, že je zvíře nevyléčitelně nemocné, někteří majitelé nejsou schopni čelit bolestné realitě, namísto toho se ji snaží popřít: „To nemůže být pravda. To musí být nějaký omyl.“ Tato fáze popírání nepopiratelného obvykle ale netrvá příliš dlouho.

 

2.     Vztek / Vina

Pro tuto fázi je typický pocit: „To prostě není fér! Jak je to možné? Kdo za to může?“ Můžete cítit zodpovědnost za to, že váš mazlíček onemocněl nebo již zemřel. Cítíte výčitky: „Jak jsem to mohl dopustit? Proč jsem na to nepřišel dřív?“

 

3.     Smlouvání / Vyjednávání

Jestliže vám bylo řečeno, že je váš mazlíček nevyléčitelně nemocný, stále máte naději, že se vyléčí a že zmizí či se oddálí nevyhnutelné. Často se lidé obracejí k vyšší moci: „Bože, prosím, ať žije ještě další rok.“

 

4.     Deprese

Jakmile se blíží doba, kdy vás mazlíček navždy opustí, máte tendenci upadat do deprese. Pláčete, nemáte chuť cokoliv dělat, jste bez energie a vyčerpaní.

 

5.     Přijetí

Nakonec se smíříte s tím, co se stalo, dříve či později. Váš smutek nezmizí, ale přestane vás sužovat a strašit. Bolest postupně odezní a nahradí ji krásné vzpomínky, které již nejsou zatíženy negativními emocemi.

 

Přijměte vaše pocity a vyhledejte podporu

Žal je normální reakce na ztrátu. Nemusíte být „stateční“ a předstírat, že se nic nestalo, že se vás to nedotklo, že se cítíte dobře. Dejte si čas a dovolte si truchlit. Přátelé a rodina se vás třeba budou snažit přenést přes to nejhorší jistou podporou a tvrzením, že to nic není. Poděkujte jim, ale zároveň jim vysvětlete, že potřebujete čas zpracovat si vše vlastním tempem a způsobem. Jestliže se vaše psychika nelepší, neváhejte vyhledat pomoc psychologa. Pomůže vám překlenout to nejhorší a urychlí proces uzdravení.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 90% (hlasů: 247)

Témata

Autor článku

Zdroje

webvet.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?