VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Týká se to i vašeho psa? Psí cukrovka vyžaduje inzulín a přísnou dietu

29.5.2017   

Odborník

Diabetes neboli cukrovka je nejčastějším endokrinním onemocněním u psů. Touto nemocí trpí každý dvoustý pes. Nejčastěji onemocní zvíře mezi 8. a 12. rokem života, zvýšený výskyt je u psů do 15 kg a dvakrát častěji jsou postiženy feny. Plemenné riziko je u jezevčíků, pudlů, francouzských buldočků, shitzu a německých ovčáků.

Typologie cukrovky

Cukrovka u psů má ve většině případů zcela jinou příčinu než cukrovka u lidí. U zvířat rozlišujeme dva typy:

Primární

Při primárním diabetu dochází k destrukci buněk slinivky břišní, kde se tvoří inzulin. Slinivka může být postižena zánětem, nádorovým bujením nebo autoimunitně. Organizmus trpí nedostatkem inzulinu.

Sekundární

Při sekundárním diabetu není schopno tělo inzulin dostatečně využít, je tedy porucha v oblasti receptorů na inzulin. U fen se tak děje při dysbalanci pohlavních hormonů a nadprodukci hormonu s diabetogenním účinkem. Dříve k tomu docházelo vlivem aplikace hormonů na potlačení říje. Dále mohou cukrovku způsobit dlouhodobě podávané glukokortikoidy a v neposlední řadě i obezita.

Jak se u psa cukrovka projevuje

Klinické příznaky diabetu u psa se vyvíjejí většinou pozvolna. U fen začíná onemocnění obvykle po říji zvýšeným příjmem tekutin a močením. I přes to, že pes žere, postupně hubne. V některých případech jsou již v tomto stádiu pozorovány příznaky jako je únava, zvíře vyhledává chladnější prostředí a roste mu rychleji srst. Později se může vyskytnout zákal čočky neboli katarakta, chronické kožní onemocnění v podobě mokvajících zánětů kůže v meziprstí a záněty drápových lůžek. Pokud zvíře nepřivedete do ordinace včas, nastává takzvaná ketoacidóza – zvíře je vyhublé, má depresi, je dehydratované a zvrací.

Co se děje u veterináře

Diagnostika není náročná. Majitel velmi často popisuje veterinárnímu lékaři výše popsané klinické příznaky. Zvěrolékař odebere krev, a pokud i po 12hodinové hladovce naměří hodnoty glukózy v krvi vyšší než 7–7,5 mmol/l, vysloví podezření na cukrovku. Odebere také moč, aby zjistil přítomnost cukru.

Léčba cukrovky

Léčba je postavena na podávání inzulinu a samozřejmě na dodržování základních dietetických opatření. Pokud je onemocnění v začátku, způsobuje ho u fen zvýšená produkce hormonů během hárání a je provedena bezodkladná kastrace, tehdy se zvíře může zcela uzdravit.

Inzulín se zpravidla aplikuje 2krát denně injekčně do podkoží. Abyste dosáhli optimální dávky inzulinu v krvi, je potřeba podávat ho několik dnů až týden. V tomto období doporučuji pacienta hospitalizovat, přestože aplikace v domácích podmínkách není nijak složitá a každý majitel by měl být proškolen personálem veterinární ordinace. Je podstatné, aby vám veterinář umožnil kontaktovat ho v případě pohotovosti, při nesprávném dávkování totiž můžete zvíře ohrozit na životě.

Pokud je dávka insulinu příliš vysoká, omylem jste podali vyšší dávku nebo váš pejsek po aplikaci insulinu zvracel, mohou se objevit příznaky předávkování: slabost, dezorientace, apatie až ztráta vědomí, záškuby končetin, křeče. V tomto případě urychleně podejte zvířeti do tlamy rozpuštěný hroznový cukr, med nebo cukerný roztok.

Krmení psa s cukrovkou

Zvířatům s cukrovkou by mělo být podáváno speciální krmivo pro diabetické pacienty. Doporučuje se krmení 2krát denně, přičemž interval mezi dvěma krmeními by měl být 7,5 hodiny. Dáváme přednost krmivu s vyšším obsahem vlákniny a s obsahem polysacharidů, které po strávení nezpůsobí velké kolísání glukózy v krvi. Dieta nesmí obsahovat jednoduché cukry, med a podobně.

Uvědomte si, že neléčená cukrovka končí u psů smrtí. Opakované používání léků za účelem oddálení říje je také velmi nebezpečné, je lepší nechat pejska vykastrovat. Podávání kortikoidů by mělo být vždy opodstatněné a kontrolované veterinárním lékařem. Jestliže přistupujete k léčbě cukrovky zodpovědně, má pejsek velkou šanci žít spokojený život, onemocnění se dá kontrolovat řadu let. Bez těsné spolupráce mezi veterinářem a chovatelem je však dlouhodobá léčba prakticky nemožná.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 92% (hlasů: 40)

Témata

Autor článku

29.5.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Želva nádherná: ubytování a péče

Želvy nádherné vyžadují ubytování podobné jejich přírodnímu prostředí ve Spojených státech amerických – teplo, vodu na plavání a suché a teplé místo, kde se mohou vyhřívat.

Odborník

Jak si porozumět s veterinářem?

Pokud vlastníte nebo se chystáte pořídit si domácí zvíře, do vašeho života s ním více či méně vstoupí také veterinární lékaři. Aby vám prostředí veterinárních ordinací nenahánělo hrůzu, abyste chodili na veterinu pokud možno rádi a především aby vám a vašemu zvířeti veterinární péče přinášela pokud možno jen samé benefity, je tu seriál článků o porozumění si s veterinářem.

Odborník

9 přírodních léčebných kúr pro vašeho psa

Když je vašemu psovi zle, jako první byste měli volat veterináře. Zdánlivě zanedbatelné příznaky jsou někdy projevem vážnějšího zdravotního problému, na který domácí léčba nezabere, nebo dokonce napáchá víc škody než užitku. Pokud ale psa trápí jen maličkost, třeba suchá kůže nebo mírně podrážděný žaludek, domácí léčivé prostředky mohou pomoci.

Odborník

Přípravky proti kočičím blechám: vhodné vs. naprosto nevhodné

Kočka není malý pes. To potvrdí každý chovatel koček. V případě podávání léků a preventivních preparátů, včetně přípravků na prevenci nebo léčbu zablešení, na tento fakt spousta chovatelů zapomíná. Toto opomenutí ale může být fatální a nejedna kočka za něj již zaplatila životem. Jaké tedy existují vhodné a naprosto nevhodné preparáty pro kočky?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?