VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Onemocnění psů a koček přenášená klíšťaty v Česku a zahraničí

8.9.2019   

Odborník

První věc, kterou byste vždy měli sdělit svému veterináři je, zda byl pes v zahraničí a kde. Z pohledu infekce onemocněním přenášeném klíšťaty, je to velmi zásadní informace. Pokud pes do zahraničí necestoval, ale cestoval na jižní Moravu, sdělte to, prosím, také. Moravu pochopitelně nepovažujeme za zahraničí, bohužel ale, někteří, donedávna „exotičtí“ parazité, ji pomalu také pojímají za vlastní a to z důvodu vyšších průměrných teplot.

Onemocnění přenosná v Česku

Anaplasmóza
Bakterie Anaplasma phagocytophilum, kterou může přenášet více druhů klíšťat, napadá různé druhy savců, mezi nimi i psy, kočky a lidi. V organismu napadá bílé krvinky. Onemocnění se projevuje za 1 až 2 týdny od infekce, často je ale diagnostikováno mnohem později. Projevy jsou velmi nespecifické a zahrnují únavu, nechutenství, kulhání, bolestivost, zvýšenou teplotu a občas zvracení. Diagnostika se provádí z krve, v krevním nátěru je možné organismy v bílých krvinkách vidět, spolehlivější jsou ale krevní laboratorní testy na přítomnost antigenu nebo protilátek. Léčí se antibiotiky po dobu zhruba jednoho měsíce a prognóza bývá obvykle dobrá.

Borrelióza
U lidí nejznámější klíšťaty přenosná infekce bakterií Borrelia burgdorferi sensu lato může postihnout i psy. Onemocnění se projevuje nespecificky, u psů dochází především k onemocnění kloubů s dlouhodobými příznaky bolestivosti a kulhání. Případy onemocnění nervové soustavy jsou vzácné, kožní změny psi nemají. Diagnostikuje se z krve, při nálezu protilátek je doporučitelné pacienta dále dovyšetřit, neboť protilátky ještě neznamenají klinické onemocnění. Léčí se antibiotiky, dlouhodobé potíže i po léčbě nejsou ojedinělé. Proti borelióze lze psy očkovat. Do jaké míry očkování chrání je předmětem diskuzí, nicméně smysl ve snížení rizika určitě má.

Bartonelóza
Nepříliš známé onemocnění způsobené bakteriemi rodu Bartonella, kterou přenáší mnohé druhy krevsajícího hmyzu a členovců, tedy i komáři, blechy a klíšťata. Postihuje kočky (často od blech), psy i lidi. Projevy jsou velmi různorodé od banálních až po smrtelné, bakterie v těle způsobuje rozpad červených krvinek, chudokrevnost, krvácení, záněty srdce či jater a dalších orgánů. Diagnostika se může provádět z krve nebo z tkání odebraných biopsií, ta možnost ale musí ošetřujícího veterináře napadnout. Léčba je různorodá podle projevů, zahrnuje antibiotika, modulaci imunity, podpůrnou léčbu. Různá je tedy i prognóza.

Klíšťová encefalitida
Virus způsobující klíšťovou encefalitidu u lidí podle některých studií může způsobovat podobná onemocnění i u zvířat. Případy z praxe víceméně chybí, neboť diagnostika pravého původce zánětlivého onemocnění centrální nervové soustavy se obvykle neprovádí. Léčba je podpůrná.  

Onemocnění přenosná v zahraničí

V cizině, a to především, ale nejen, v jižních částech Evropy (také Ukrajina, Polsko, Německo), se psi mohou od klíšťat nakazit především dalšími dvěma závažnými chorobami. Hranice, kde se tato onemocnění a především jejich přenašeči, vyskytují, se ale rychle posouvá a záchyt obou v ČR je již vzácně potvrzený.

Babesióza
K infekci prvokem Babesia canis dochází od klíštěte Dermacentor reticulatus. Druhů rodu Babesia existuje mnoho, nejvýznamnější je tento a snad žádný nenapadá zároveň zvířata a lidi, k přenosu na člověka tedy nedochází. Inkubační doba je 1 až 4 týdny. Prvok napadá červené krvinky a dochází k jejich rozpadu, následné chudokrevnosti a možnému multiorgánovému selhání. Onemocnění velmi často končí fatálně. Diagnostikuje se z krevního nátěru, kde se ovšem hledá obtížně, nebo laboratorně prokázáním původce v krvi. Existuje specifický preparát pro léčbu babeziózy, v ČR ale není schválen, je třeba žádat o výjimku a dovoz a tím se léčba nebezpečně oddaluje.

Ehrlichióza Onemocnění způsobené bakteriemi rodu Ehrlichia, nejčastěji Ehrlichia canis, přenášenou klíštětem Rhipicephalus sanguineous. K onemocnění jsou vnímavější Němečtí ovčáci. Napadá bílé krvinky a krevní destičky a projevuje se během pár týdnů krvácivostí, horečkou, otoky, zvětšením lymfatických orgánů. Diagnostikuje se z krve. Léčí se antibiotiky a podpůrně, v akutní fázi je prognóza poměrně dobrá, ve fází chronického onemocnění častěji infekce končí fatálně.  

A co kočky?

O kočkách a jejich infekcích od klíšťat, se toho neví tolik, jako u psů. Kočky v každém případě mohou onemocnět Bartonelózou, Ehrlichiózou, Borreliózou a existuje i kočičí půdovce Babesiózy – B. felis. U koček považuji za nejnebezpečnější především to, že onemocnění přenosné klíštětem, napadne včas velmi málo veterinářů, neboť jsou skutečně málo popsaná. Chraňte své mazlíčky proti klíšťatům. Jak? Souhrn dostupných preparátů nejdete zde v článku.  

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 4)

Témata

Autor článku

8.9.2019

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Blechy útočí nejen na psy! Kde je očekávat a jak se jich zbavit?

Co blechám chybí na velikosti, to dohánějí svou vytrvalostí. Boj s těmito drobnými krvežíznivými parazity stojí spoustu peněz. Je to jeden z největších výdajů pro majitele domácích mazlíčků. Chovatelé si často stěžují, že i když prevenci proti blechám a klíšťatům věnují maximální péči, přesto někdy na svém mazlíčkovi blechy objeví. Odkud se tyto blechy berou? Většinou vysvětlení spočívá v jednom z následujících důvodů.

Zdravé zuby, zdravá kočka

Čištění kočičích zubů je stejně důležité jako čištění těch psích. Zdravé zuby totiž mají zásadní vliv na zdraví, důležitá je prevence, předejdete tak mnoha zdravotním komplikacím.

Očkování a odčervování šťeňat. Kdy začít?

Jestliže se chystáte pořídit si pejska, jednou ze základních věcí, kterou s ním absolvujete, je očkování u veterináře. Přečtětě si proto několik užitečných informací, které vám pomohou zorientovat se ve vakcinaci vašeho čtyřnohého přítele.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?