VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak se vyznat v přípravcích proti klíšťatům pro psa i kočku?

5.7.2019   

Odborník

Na trhu jsou desítky preparátů pro ochranu psů a koček před klíšťaty. Jak se v nich vyznat? Tento článek přináší přehled různých forem preparátů a jejich smysl. V článku se nezabývám přírodními preparáty, domácími preparáty či homeopatiky, neboť jejich účinnost není prokázána žádnými studiemi.

Přípravky proti klíšťatům

Přípravky proti klíšťatům obsahují buď repelenty nebo adulticidní složky (které klíště zabíjejí), často oboje. Pro prevenci přenosu klíšťaty přenosných infekcí a jejich dalšího šíření je zapotřebí především té adulticidní složky, tedy aby klíště kontakt se psem nebo kočkou nepřežilo. Repelent je dobrý doplněk a je účinný také na létavý hmyz a blechy. Pokud máte kočku, VŽDY jí podávejte jedině preparát určený pro kočky. Mnoho složek, které jsou součástí psích preparátů, je pro kočky toxické.

Spot-ony = pipety za krk

Mnoho různých značek obsahujících různé látky s různou účinností. Tu svou si ale musíte najít, každému funguje něco trochu jiného, byť se dá obecně říci, že novější generace jsou účinnější. Všechny pipety jsou na zvířeti povrchově a částečně se vstřebávají. Může dojít ke kontaktu s kůží majitelů, což některým lidem vadí. Všechny pipety se vymývají při koupání (plavání i mytí) a může se tím zkracovat jejich účinnost. Zvíře ošetřeno spot-onem by nemělo plavat v přírodních vodních tocích, neboť látky v nich obsažené jsou toxické při vodní živočichy. Běžně jsou účinné 1 měsíc, některé až 3 měsíce.

Obojky

Starší, ale i novější generace obojků jsou především tou nejekonomičtější volbou, protože účinkují až 8 měsíců. Obojky by se neměly sundávat a je třeba je velmi dobře utahovat, aby byly v kontaktu s kůží zvířete. Opět platí, že lidem může vadit kontakt s účinnou látkou na kůži psa nebo kočky a že by psi neměli plavat v řekách a rybníkách ze stejných důvodů jako u spot-onů.

Spreje

Spreje obsahují obdobné látky, jako spot-ony, mají ale kratší dobu působení. Zvíře se musí sprejem postříkat celé a aplikaci je nutné častěji opakovat. Jsou vhodné pro nejmladší kategorie štěňat a případně koťat (dle jednotlivých příbalových letáků).

Tablety

Pár let jsou k dostání tablety účinkující na 1 nebo 3 měsíce. Zvíře tabletu pozře a účinná látka se metabolizuje do krve. Jsou účinné, do několika desítek minut klíště zabíjí. Nevýhodou je, že se klíště musí přisát a majitelé tedy budou na zvířeti nebo doma nacházet mrtvá klíšťata. Pro psy plavající v řekách a rybnících je to nyní jediné vhodné řešení.

Z výčtu je jasné, že výběr je na majitelích – každý máme své důvody a své preference. Je důležité si uvědomit, že likvidací klíšťat přispíváme k omezení šíření klíšťaty přenosných infekcí. Leckdy nejde jen o zdraví zvířat, ale i lidí. Podle současných poznatků parazitologů a infektologů potřebuje většina patogenů čas minimálně 12–18 hodin sání klíštěte k přenosu do krve psa, kočky i člověka. Nejkratší čas (asi 3 hodiny) je předpokládán pro infekci Ehrlichiózou, naopak k přenosu Borreliózy dochází nejdříve po 24 hodinách sání. Včasné odstranění přisátého klíštěte, opatrná manipulace s ním a bezpečná likvidace jsou pro prevenci onemocnění některou z infekcí klíčové. Chraňte svá zvířata proti klíšťatům, chraňte sebe.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 2)

Témata

Autor článku

5.7.2019

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?