VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

14 kosmetických produktů, které vašemu pejskovi mohou ublížit. Patří sem i houbičky na makeup a mýdlo

11.3.2017   

Hobby

Pinzeta, zubní pasta, mýdlo na ruce, lak na vlasy. To všechno jsou kosmetické přípravky, které dennodenně používáme. Vyjmenovali jsme pro vás 14 produktů, které nás sice zkrášlují, pro pejska ale mohou být nebezpečné.

Mýdlo

Spousta mýdel obsahuje saponát, který je pro zvířata po požití toxický. Dráždí oči a způsobují žaludeční problémy, jako jsou například zvracení a průjem. Pokud máte podezření, že váš mazlíček požil mýdlo, zajeďte s ním k veterináři. Poskytne mu první pomoc.

Kulmy a žehličky na vlasy

Pomůcky k úpravě vlasů jsou se zahřívají až do dvou set stupňu Celsia, zvíře se může nepěkně popálit.

Esenciální vonné oleje

Takový tea tree olej má antiseptické účinky a je součástí spousty kosmetický přípravků. Stačí ale pár kapek a může pejskovi způsobit otravu.

Produkty na růst vlasů

Minoxidil, který se nachází ve většině přípravcích na růst vlasů, může zvířatům způsobit srdeční selhání až smrt.

Ústní voda

Ústní vody a pasty zuby obsahují látku xylitol, která je naprosto bezpečná pro člověka, ale extrémně toxická pro psy. I malé množství psovi výrazně sníží hladinu cukru v krvi, což povede k záchvatu a selhání jater. Tato otrava se obvykle projevuje do 30 minut po požití. Pes zvrací, je slabý, těžko se mu stojí na nohou, vykazuje známky deprese a postupně se dostává do kómatu. Je potřeba psa okamžitě zavézt k veterináři.

Lak na nehty

Některé laky na nehty obsahují toluen a formaldehyd, látky, které dráždí žaludek. Proto je naprosto nevhodné lakovat zvířatům drápky.

Odlakovač

Spousta odlakovačů obsahuje aceton. Dráždí pokožku a způsobuje dýchací obtíže.

Deodoranty

Většina deodorantů obsahuje hliník, který je pro lidi i pro zvířata při požití toxický. Pokud tedy váš pes olíznul deodorant, můžete očekávat podráždění žaludku. Pokud pejsek zvrací, okamžitě ho odvezte k veterináři.

Tužidlo na vlasy

Tužidla na vlasy obsahují látky, které zvířatům způsobují žaludeční nevolnost a selhání nervové soustavy, nejen po požití, ale také průnikem kůží. Proto v žádném případě nepoužívejte tužidlo na vlasy na psí srst.

Zubní pasta

Podobně jako u ústní vody, zubní pasty obsahují xylitol a fluroid, který sice chrání zubní sklovinu, pro psy je ale toxický. Proto nikdy nečistěte psovi zuby pastou na zuby pro lidi.

Šampón

Nemyjte pejskovi srst svým šampónem. Vysušuje mu kůži a obsahuje látky, které po požití způsobují žaludeční nevolnosti.

Houbičky na makeup

Jsou barevné, měkoučké a zvířata si myslí, že jsou na hraní. Mohou je při hraní s nimi snadno pozřít, což jim v zažívacím traktu způsobí problémy, které vyžadují operační zákrok.

Krémy na opalování a ekzémy

Většina těchto přípravků obsahuje látky, které dráždí žaludek. Po požití bude pes střídavě zvracet a postupně se jeho stav vrátí do normálu. V každém případě, pokud zaznamenáte jakoukoliv nesrovnalost, vezměte ho raději k veterináři.

Nůžky, pinzeta a břitva

Všechny tři produkty jsou ostré a nebezpečné (někdy také pro lidi), dávejte si proto pozor, aby se pejsek omylem neporanil.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 97% (hlasů: 6)

Témata

Autor článku

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

Hobby

Pes, strach, silvestr: řešení na poslední chvíli, veterináři radí

Máte doma malého anebo velkého strašpytlíka? Konec roku se vždy nese ve znamení oslav, už přes den se ozývají petardy a večer přicházejí na řadu ohňostroje. I přes to, že čím dál více měst ustupuje od odpalování ohňostrojů, stále je to aktuální téma pro naše kamarády. Pokud máte doma strašpytlíka a kvůli vánočnímu shonu jste se nestihli poradit se svým veterinárním lékařem, nemusí to hned znamenat, že si oslavu společně neužijete.

Hobby

Pes sežral vařené kuřecí kosti, co s tím?

Jen na chvíli jste se vzdálili z kuchyně a když se vrátíte, je už pozdě. Pečené kuře vytažené z trouby je pryč. Zloděj sedí na zemi, lapá po dechu a vypadá docela šťastně. Vy jste se mezitím několikrát vyděsili a hlavou se vám začaly honit možné scénáře, co se teď s vaším čtyřnohým přítelem bude dít, protože přece snědl zakázané vařené kuřecí kosti!

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?