VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Podle čeho vybrat štěně? Zvažte plemeno, jeho povahu, náročnost na výcvik i zdraví

7.9.2021   

Výběr štěněte by měl být velmi promyšlený a uvážený. Pamatujte, že zvíře nepořizujete dětem, nepořizujete jej ani jako kamaráda ke stávajícímu mazlíčku. Pořizujete si člena rodiny, závazek a tvora, za kterého budete po celý jeho život zodpovědní.

Co je potřeba při výběru štěněte zohlednit?

Zvíře musíte zajistit finančně, co se týče krmení, výbavy, ale také veterinární péče, dále ho musíte zajistit duševně – věnovat mu čas, výcvik a lásku. Pokud nedokážete všechny náležitosti zvířeti zajistit na 10–15 let, tak si jej nepořizujte.

1. Výběr plemene

Určete si, k čemu vlastně pejska chcete. Bude to společník, hlídač, nebo pracant? Jste hodně aktivní a chcete s pejskem dělat nějaký psí sport, nebo jste vášnivý turista a chcete mít po boku vytrvalého parťáka. Jste starší a spíše byste chtěli gaučového společníka? Máte a nebo plánujete děti? Chováte i jiná zvířata, bydlíte v bytě či v rodinném domku? Tyto všechny otázky byste si měli ujasnit.

a) Plemena ovčácká, honácká a pastevecká

  • Ovčáci jsou určení ke spolupráci s člověkem. Jsou vhodní k jakémukoliv výcviku. Potřebují spousty pohybu a zaměstnání mozku, cvičením různých povelů a dovedností. Jsou velmi učenliví, pohybliví a mají velkou výdrž. Psi potřebují výcvik a krom únavy těla potřebují unavit hlavu, jinak vám udělají z domu kůlničku na dříví. Bez výcviku a dostatečného zaměstnání těla i hlavy tito psi trpí, začnou se nudit a stávají se nezvladatelnými. Jsou to plemena tolerantní k dětem i jiným zvířatům, jsou velmi inteligentní, což je vhodné pro výcvik, ale jak bylo zmíněno, pokud se mu ale výcviku nedostává, vymyslí si aktivitu sám a věřte, nebude se vám to líbit. Plemena jsou pro člověka velmi atraktivní jak vzhledem tak právě díky velké učenlivosti, ale ve většině případu se ze špatných rukou majitelů dostávají velmi často do útulků. (Německý ovčák, Australský ovčák, Border collie) 
  • Honáci jsou vyšlechtění k hnaní dobytka ve spolupráci s člověkem. Jsou velmi akční a potřebují spousty pohybu. Běžná procházka jim stačit nebude. Jsou vhodní pro sporty a výcvik, avšak nejsou tak dobře ovladatelní jako psi ovčáci. Jsou chápaví a chytří, ale někdy jim trvá déle než na povel poslechnou. Dokonce se mohou vyhodnotit, že je povel zbytečný a nesplní ho. Přesto jsou to dobří a odvážní hlídači. (Australský honácký pes, Ardenský bouvier)
  • Pastevci jsou určení k samostatnému střežení mnohočetného stáda zvířat na pastvě, bez přítomnosti člověka. Psi se tu musí spoléhat sami na sebe. Potřebují určitou volnost a pozemek, který by mohli střežit. Bývají často velmi dominantní a rozhodně nejsou vhodní pro začátečníky, protože jsou poměrně těžce ovladatelní, díky své nezávislosti. Jsou přirozeně nedůvěřiví k cizím lidem. Jsou odolní vůči špatným klimatickým podmínkám, takže mohou být celoročně umístěni venku. (Pyrenejský horský pes, Kavkazský pastevecký pes, Pyrenejský ovčák) 

b) Pinčové a knírači, molossoidní a švýcarští salašničtí psi

  • Pinčové jsou velmi inteligentní, energičtí a ostražití psi. Pro jejich učenlivost je pro ně vhodný výcvik poslušnosti. Díky vytrvalosti a obratnosti se uplatní ve psích sportech i pro služební výcvik. Jsou to příjemní rodinní psi a nejspokojenější jsou, když mají neustále co dělat. Hodí se k aktivním lidem. (Německý pinč, trpasličí pinč)
  • Knírači byli používáni k hlídání objektů i stád. Jsou to všestranně nadaní psi vhodní pro psí sporty i služební výcvik. Moc rádi štěkají, jsou však přítulní, velmi učenliví, ale také mají svojí hlavu. (Malý knírač, velký knírač)
  • Dogovití jsou psi nezávislí, své rodině jsou věrní a případný nový majitel nebude takovýmto psem respektován. Zbytečně neštěkají, nejsou příliš vhodní pro výcvik a psí sporty, kvůli svojí velikosti a mohutnosti. Výborně se uplatní jako tažní psi a pro střežení pána a jeho majetku. Rozmazlování nebo naopak tvrdý výcvik pro ně není to pravé. Jsou spokojení s klidným psovodem, který má s vedením znalosti a zkušenosti. Měli by mít možnost dostatečného každodenního vyběhání. (Německá doga, Anglický mastif, Tosa-Inu)
  • Švýcarští salašničtí psi jsou výborní rodinní psi, vhodní i k dětem. Lze je poměrně dobře cvičit. Jsou sice dost inteligentní, aby pochopili, co se po nich chce, ale mají vlastní hlavu a tak se často stane, že nebudou ochotní plnit povely. Doma bývají obvykle klidní až leniví, ale venku dovedou být neúnavní společníci, kteří budou pro každou legraci a ochotně vás budou doprovázet na výletě. (Bernský salašnický pes, Velký švýcarský salašnický pes)

c) Teriéři

V dnešní době jsou však čím dál tím častěji chovaní jako rodinní psi a využívaní při kynologických sportech. Psi původně měli za úkol vyhnat jezevce a lišky z jejich nor. Nyní jsou teriéři oblíbenými společníky. Jsou vhodní k různým sportům, např. agility, dogdancing, nebo dogfrisbee. Jsou to energičtí a důvtipní psi, kteří jsou nebojácní. Často bývají hodně uštěkaní. (Jack Russel teriér, Yorkšírský teriér)

d) Jezevčíci

Jsou to velmi společenští psi, kteří jsou přátelští, oddaní, ale mají vlastní rozum jelikož v noře nemůžou spoléhat na svého pána, proto potřebují důslednější výchovu. Je to také vynikající hlídač. Bývají často velmi uštěkaní.

e) Špicové a primitivní plemena

Severští a asijští psi se využívají především jako tažní psi, pomocníci při lovu, hlídači, ale i společníci. Němečtí špicové se chovají především jako hlídači a společníci. Primitivní plemena psů našli své uplatnění jako lovečtí psi. Tito psi potřebují důsledný výcvik a hodně pohybu. (Sibiřský husky, Samojed, Německý špic, Americká akita)

f) Honiči, barváři a příbuzná plemena

Tuto skupinu můžeme charakterizovat jako psy, jejichž úkolem je pronásledovat zvěř a zabránit jí v útěku. Tito psi jsou paličatí, potřebují důsledného pána a hodně pohybu. (Rhodézský ridgeback, Bígl, Dalmatin)

g) Ohaři

Jsou vytrvalí a chytří, mají vynikající lovecké vlastnosti. Ohaři jsou výborní společníci a zcela výjimečně se chovají jako strážci. Ohaři jsou dobře ovladatelní, přátelští a neagresivní. Potřebují hodně pohybu, při správném pohybovém vytížení mohou být s úspěchem chováni i v bytě. Nehodí se na zahradu jen do kotce. (Výmarský ohař, Gordon setr)

h) Retrívři, slídiči a vodní psi

Retrívři jsou chytří a iniciativní s vyrovnanou povahou. Jsou to dobře ovladatelní psi, zvláště zlatý a labradorský retrívr díky své výborné povaze. Tito psi jsou svému pánovi hluboce oddáni, ale milují i ostatní členy rodiny. Na člověka jsou silně fixováni, proto nezájmem o ně velmi trpí. Pokud zůstávají celý den sami, může dojít k poruchám chování. (Zlatý retrívr, Labradorský retrívr, Flat Coated retrívr, Kokršpaněl)

i) Společenská plemena

Do této skupiny patří plemena psů, která byla vyšlechtěna k tomu, aby dělala společnost člověku. Jsou to plemena menší velikosti, která lze chovat i v bytě. Jsou velcí milovníci lidí a nejsou vhodní do kotců. Poskytují společnost lidem. Jsou vhodní pro osamělé, staré, nemocné lidi, kterým poskytují velkou oporu, společnost a zpříjemňují jim život. (Mops, Pudl, Bišonek, Čivava, Shit-zi, Papilon)

j) Chrti

Chrti jsou psi vyšlechtění především pro rychlost. Jsou to rychlí, štíhlí a elegantní psi, kteří potřebují dostatek prostoru. V současnosti se chrti pracovně uplatňují v závodech. Povahou jsou chrti nezávislí a občas uzavření a nepřístupní. (Afgánský chrt, Barzoj, Saluki)

2. Výběr chovatele

Nyní je potřeba se rozhodnout, zda chceme dané plemeno a chovat ho k účelu, ke kterému bylo šlechtěno, a nebo zda nám postačí společník. Pokud chceme dané plemeno, nalezneme chovatelské stanice a ty nám již pomohou s výběrem štěněte, díky znalosti povah a vloh spojených rodičů. Pokud sháníme parťáka a nezáleží nám na plemeni, stručně řečeno stačí nám, že to bude učenlivý, milý a aktivní pejsek je nejlepším rozhodnutím kontaktovat útulek nebo organizaci pomáhající opuštěným pejskům. Věřte, že i tam najdete štěňata. Co se týče zdraví vašeho pejska, na to vám nemůže dát záruku žádný chovatel, ale věřte, že chovatelské stanice prodávající štěňata s průkazem původu mají rodiče těchto štěňat vyšetřené na genetická onemocnění, mají provedeny rentgeny končetin kvůli vadám pohybového aparátu a provedená další vyšetření, dle daného plemene.  

3. Výběr veterinárního lékaře

Ještě před pořízením pejska kontaktujte veterinárního lékaře, poptejte se, zda přijímá nové pacienty a zda se po koupi můžete s pejskem zastavit na preventivní kontrolu.

4. Cesta pro nového člena rodiny

Vždy si pejska vyzvedávejte v místě, kde vyrůstal. Máte právo vidět podmínky, ve kterých pejsek žil, máte právo vidět i matku. Štěně přebírejte pouze s řádným očkováním zaznamenaným v očkovacím průkazu, s čipem a odčervením. Nechte si sdělit informace jak a čím bylo štěně krmeno, přechod na nové krmivo se musí dělat pozvolně a ne ze dne na den. V neposlední řadě štěně přejímejte s řádnou kupní/adopční smlouvou, která bude obsahovat všechny náležitosti.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 94% (hlasů: 16)

Témata

Autor článku

7.9.2021

Zdroje

Foto: Adobe Stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou. Anebo ano?

Tato věta je v lidské populaci hodně oblíbená, ale bohužel ne zcela přesná. Zablešení je problém především zvířecí. Ale i člověk bývá napaden blechami, a to především tehdy, když není přítomno zvíře, na kterého by blecha skočila a upřednostnila jeho krev před krví lidskou.

Odborník

Jak si porozumět s veterinářem?

Pokud vlastníte nebo se chystáte pořídit si domácí zvíře, do vašeho života s ním více či méně vstoupí také veterinární lékaři. Aby vám prostředí veterinárních ordinací nenahánělo hrůzu, abyste chodili na veterinu pokud možno rádi a především aby vám a vašemu zvířeti veterinární péče přinášela pokud možno jen samé benefity, je tu seriál článků o porozumění si s veterinářem.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?