VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak cestovat se psem? Štěstí přeje připraveným

5.9.2016   

Cestování autem může být pro vašeho pejska stresující, tím pádem se stane nepříjemným zážitkem i pro vás. Proto se na cestu vždy dobře připravte a zohledněte všechny situace, které by mohly nastat.

Příprava před cestou je půl úspěchu

Prvním krokem je výběr destinace. Zjistěte si předem, že tam, kde budete ubytovaní, povolují pobyt se psem, nebo že je v okolí psí hotel. Také vyhledejte veterináře a kliniky v okolí, abyste věděli, na koho se v případě nouze obrátit.

  1. Navštivte svého veterináře a ujistěte se, že pejsek splňuje všechny předpoklady pro cestování, má všechna potřebná očkování, má doklad o zdravotním stavu, a pokud užívá nějaké léky, máte jich dostatek na celý výlet. Také pejskovi nezapomeňte aplikovat čip a vzít s sebou doklad o totožnosti a očkování. Můžete mu také pořídit známku, na které bude uvedené jméno psa, potvrzení o očkování proti vzteklině, vaše jméno a telefonní číslo. Pozor - různé státy mají různé podmínky pro dovoz zvířat (i vně EU)!
  2. Připravte si způsob, jak psa v autě zajistíte – můžete ho připásat, nebo mu pořídit tašku či přepravní klec. Nejlepší možností je přepravka nebo klec, musí však být dostatečně prostorná (tak, aby se v ní pes mohl postavit a otočit), musí do ní proudit dostatek vzduchu, měla by také mít držadla a úchyty, nepropustné dno a být pohodlně vystlána, například dekou.

Jak připravit psa na cestu

Někteří psi cestování autem milují, ale pokud se váš pejsek jen trochu bojí, důkladně ho na cestu připravte. Aby si na prostředí auta zvykl, seďte s ním jen tak v zaparkovaném autě. Několikrát týdně ho v autě nakrmte a z počátku vyjíždějte jen na krátké výlety. Když si pes zvykne, můžete naplánovat delší cestu, kterou zakončíte na nějakém příjemném místě, například v parku.

Pokud se pejskovi v autě dělá nevolno, a nemusí jít jen o zvracení, příznaky stresu jsou také přílišné slintání, třes, nebo skrčený hřbet, poraďte se s veterinářem, který vám může doporučit léky proti nevolnosti nebo zklidňující přípravky.

Můžete pejska také naučit vykonávat potřebu na povel, urychlíte tak proces zastavování a venčení po cestě. Je to poměrně jednoduché – jakmile na procházce uvidíte, že se pes chystá k činu (tedy čichá, hledá místo, nebo zvedá nohu), řekněte povel a po vykonání potřeby psa pochvalte a odměňte. Po pár týdnech zkoušejte použít povel hned, jak vyjdete ven. Časem se pes naučí chodit na záchod, když povel uslyší.

Konečně na cestě

Během jízdy psa vždy nechávejte v přepravce, můžete mu dát nějakou hračku, aby se nenudil. Často zastavujte a při každé zastávce mu dejte čas, aby se protáhl a proběhnul se. Psa nikdy nenechávejte samotného v autě! I když vám může připadat, že není až takové horko, teplota v autě bývá několikanásobně vyšší než venku. Například při venkovní teplotě 25,5  °C je v autě ve stínu kolem 39 °C a na sluníčku až 71 °C.

Pokud přenocujete v hotelu, ujistěte se, že má pes dostatečný klid na spánek – můžete zapnout větrák nebo jinou zvukovou kulisu, aby pes nezačal štěkat na venkovní zvuky. K lepšímu spánku mu pomůže i hračka nebo dobrota, kterou snadno nerozžvýká, a tak jej na nějakou dobu zaměstná a uklidní.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 95% (hlasů: 13)

Témata

Autor článku

Zdroje

webvet.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Návštěva veterináře: čím ho zaručeně vyvedete z míry?

Veterináři to nemají lehké, pacienti jim nemohou vysvětlit, co je trápí, mají málo času, někdy i nepříliš přátelská zvířata a diagnostika onemocnění hned několika živočišných druhů může být zkrátka stresující. Abyste ulehčili situaci v ordinaci všem zúčastněným, zkuste se vyvarovat následujícím zlozvykům.

Zdravé zuby, zdravá kočka

Čištění kočičích zubů je stejně důležité jako čištění těch psích. Zdravé zuby totiž mají zásadní vliv na zdraví, důležitá je prevence, předejdete tak mnoha zdravotním komplikacím.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?