VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Psí tlapky v zimě: 6 způsobů, jak je ochránit, když mrzne až praští

22.1.2017   

Hobby

Pokud vám v tomto opravdu zimním počasí mrznou až na kost ruce, nohy, nos i uši, představte si, jak se asi cítí váš pes a co se děje s jeho tlapkami? Vy si nasadíte čepici a rukavice, pejsek ale kráčí naboso, a tak mu nezbývá nic jiného, než spoléhat se na vaši péči.

Jak se zima a mráz podepisují na psích tlapkách

Ne každá zima je tolik bohatá na sníh a mráz jako ta letošní, a tak i ve větších městech, kde se teplota venku pohybuje zpravidla kolem 0 °C, je letos i – 10 °C. A to je pro tlapičky vašeho čtyřnohého přítele celkem nápor. Kůže na tlapkách trpí kvůli soli, kamínkům, ledu a rozbředlému sněhu na chodníku.

Základní péče o tlapky v zimě

  1. Impregnujte. Před každou procházkou pejskovi namažte tlapky speciálním balzámem, který je ochrání před agresivní solí.
  2. Pravidelně promazávejte. Je rozhodně užitečné tlapky pravidelně mazat a předcházet tak zbytečnému vysušování, dobrý je například kokosový olej.
  3. Nasazujte ponožky. Pokud je na ně pejsek samozřejmě zvyklý a nevadí mu, tak je to ideální ochrana před všemi nepříznivými vlivy.
  4. Omývejte a důkladně vysušujte. Po každé procházce pejskovi omyjte tlapky teplou vodou a důkladně je vysušte. Packy můžete také namazat.
  5. Zastřihávejte chlupy v meziprstí. Zvlášť pak psům s dlouhou srstí a dlouhými chlupy na tlapkách – nedrží se na nich nečistoty, voda a sůl, snadněji se udržují.
  6. Tlapky pravidelně kontrolujte. Po každé procházce se podívejte, jestli psovi někde neuvíznul kamínek nebo se nepořezal na nějaké zledovatělé ploše.

Psí balzámy vs. krémy pro lidi

Pravidlo je jasné: nepoužívejte balzámy a krémy na ruce či nohy pro lidi. Pejskovi mohou způsobit alergie, nevolnosti či otravu, pokud si bude packy olizovat.

Speciální balzámy a přípravky pro psy jsou především netoxické a nemastí. Regenerace pokožky a hydratace jsou stejně účinné jako u přípravků pro lidi.



Když packy popraskají nebo má pes úraz

První pomoc u popraskaných polštářků je jednoduchá: packy omyjte teplou vodou, důkladně vysušte a promažte něčím skutečně mastným, jako je třeba vepřové sádlo nebo lékařská vazelína. V následujících dnech pak o tlapky pečujte o to víc a pokud pejsek neprotestuje, můžete mu na tlapky nasadit ochranné ponožky.

Úraz na ledě o kamínek či cokoliv jiného, který má za následek krvácející ránu, vyžaduje návštěvu veterináře. Než pejska dopravíte, ovažte mu tlapky, jednak aby rána tolik nekrvácela, jednak aby je měl v teple.

Důležité je myslet na to, že i pes cítí chlad a mráz a udělat pro něj to, co byste udělali pro sebe. Packu na to!

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 83% (hlasů: 174)

Témata

Autor článku

22.1.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: poranění tlapky

Poranění tlapek může být celá řada. Od malých třísek nebo travních osin, odřenin, které poraní pokožku, až po pokousání jiným zvířetem, napíchnutí se na cizí předmět nebo pořezání polštářků. Téměř vždy se jedná o infikovaná zranění.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?