VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Přípravky proti kočičím blechám: vhodné vs. naprosto nevhodné

13.1.2019   

Odborník

Kočka není malý pes. To potvrdí každý chovatel koček. V případě podávání léků a preventivních preparátů, včetně přípravků na prevenci nebo léčbu zablešení, na tento fakt spousta chovatelů zapomíná. Toto opomenutí ale může být fatální a nejedna kočka za něj již zaplatila životem. Jaké tedy existují vhodné a naprosto nevhodné preparáty pro kočky?

Chemické látky a jejich základní princip účinku

Adulticida
Látky, které zabíjí dospělé blechy. Je jich velké množství z různých chemických skupin. Jsou hlavním principem ochrany proti blechám a jsou tak obsaženy ve všech preparátech. Jejich účinnost se dle typu látky liší a velice zásadní pro likvidaci blech je rychlost nástupu účinku a délka jeho trvání. Pro kočky jsou vhodné jen některé z nich a to především fipronyl, dinetofuran, fluralaner a spinosad.

Růstové regulátory hmyzu
Důležité na ošetření prostředí. Na rozdíl od adulticid působí i na vývojová stadia blech. Pokud máte silně zablešenou domácnost nebo zvíře, které je na bleší kousnutí alergické, kombinace adulticid a růstových regulátorů je tou nejlepší volbou. Z dostupných na našem trhu se jedná o methopren obsažený ve spot-onech (pipetách za krk) a sprejích na zvířata i prostředí a pyriproxyfen ve spot-onech.

Repelenty
Látky, které zabraňují, aby se hmyz, klíšťata a blechy vůbec na zvíře dostaly. Pyrethroidy (nejčastěji permethrin) jsou všechny s výjimkou flumethrinu obsaženého v moderních obojcích až smrtelně toxické pro kočky a NIKDY je pro ně nepoužívejte. Pyriproxyfen je repelent i růstový regulátor.  

NIKDY nepoužívejte přípravek, který je jen pro psy a to ani v případě, že se jedná o stejnou značku jako pro kočky. NIKDY nepoužívejte spreje s permethrinem, který je pro kočky smrtelně jedovatý a to například i po kontaktu s ošetřeným psem – zde je zapotřebí vyčkat 48 hodin.

Lékové formy

Zdá se, že výrobcům se v současnosti poměrně daří myslet i na to, že kočky léky nepřijímají rády a už vůbec ne do tlamy a stále častěji se tak vyrábí kombinované preparáty proti zevním (blechy, někdy i klíšťata) i vnitřním parazitům (= odčervení).

Spot-ony, jinak zvané také „pipety“, „kapičky za krk“
Z volně dostupných jsou to pipety s kombinací fipronylu a methoprenu, jejichž inovovaná verze obsahuje také eprinomectin a praziquantel na vnitřní parazity. Pipety s kombinací dinetofuran a pyriproxyfen jsou kombinací adulticida a růstového regulátoru. Délka trvání účinku je téměř vždy 1 měsíc s výjimkou spot-onu s účinnou látkou fluralaner, která účinkuje až 3 měsíce. U veterináře lze také zakoupit pipety se selamectinem nebo moxidectinem, jejichž účinek je i na ostatní zevní a vnitřní parazity, jejich cílení na blechy je různé, nicméně k použití jsou vhodné. Účinnost spot-onů se snižuje koupáním, což vzhledem k pověstné kočičí averzi k vodě není častým problémem, i když existují výjimky.

Spreje 
Sprej, který lze použít u koček, je s účinnou látkou fipronyl. Pro koťata je registrován až od věku 7 týdnů. Pro mladší koťata není určen žádný preparát. Kočka by se měla při aplikaci sprejem vysloveně namočit, což je pro ni dost stresující proces. Další variantou je sprej s látkou propoxur, jeho indikace pro koťata není uvedena ani v příbalovém letáku a aplikace by měla být opakována až 2x týdně, což bude pro kočku skutečně nepříjemný stres.

Obojky
Pro venkovní kočky repelentně a adulticidně působí obojek s flumethrinem až na 8 měsíců a obojek s propoxurem na 4 měsíce. Obojky mají specifické perforace pro možnost přetržení, pokud se kočka obojkem někde zachytí. Kočka si tedy nemůže obojkem ublížit (uškrtit se), mnohem pravděpodobnější je, že ho někde o něco přetrhne a ztratí.

Tablety
Na trhu jsou tablety účinné pouze na blechy s účinnou látkou spinosad s účinností na 1 měsíc.  Výhodou je velmi rychlý a silný účinek na blechy, blecha se nicméně musí napít krve, tablety nejsou repelentní. Pro léčbu alergie na bleší kousnutí jsou volbou číslo jedna pro svůj rychlý účinek v likvidaci dospělých blech.

Šampony
Většina volně prodejných šamponů neobsahuje žádnou skutečně účinnou látku proti blechám. Kočky navíc šamponování opravdu špatně snášejí. Jako prevence i terapie jsou nevhodné pro svou velmi malou účinnost.

Bio, eko a domácí produkty
Neexistují žádné relevantní studie o jejich účinnosti a veterináři jim zpravidla poměrně právem nevěří. Je určitě možné, že někomu fungují jako dobrý repelent. Pokud ale bude veterinář potřebovat skutečně vyřešit problém blech u Vašeho psa a vyloučit, že blechy nejsou například příčinou některých potíží, rozhodně sáhne po medicinských preparátech.

Ošetření prostředí

Při zablešení domácnosti nebo úporném boji s alergií na bleší kousnutí je zapotřebí důkladná asanace prostředí. Pelíšky a látky je zapotřebí vyprat na vysokou teplotu a důkladně vysušit, pokud je to možné, je lepším řešením je vyhodit. Všechny skuliny a rohy důkladně vysát a vytřít. Na ošetření prostředí, ve kterém se pohybuje kočka, používejte jedině sprej s fipronylem nebo propoxurem. NIKDY nepoužívejte spreje s permethrinem, který je pro kočky smrtelně jedovatý a to například i po kontaktu s ošetřeným psem – zde je zapotřebí vyčkat 48 hodin.

Jak tedy vybrat přípravek proti kočičím blechám?

Pro výběr antiparazitika pro kočku rozhodně platí rčení „dvakrát měř…“. Vždy se ujistěte, že přípravek je pro kočky určený. NIKDY nepoužívejte přípravek, který je jen pro psy a to ani v případě, že se jedná o stejnou značku jako pro kočky. Může se lišit kombinací účinných látek nebo jejich koncentrací. V případě, že omylem psí preparát na kočku použijete, okamžitě jeďte s kočkou k veterináři a nezapomeňte sdělit, jaký přesně preparát jste použili.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 96% (hlasů: 5)

Témata

Autor článku

13.1.2019

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

Hobby

Pes, strach, silvestr: řešení na poslední chvíli, veterináři radí

Máte doma malého anebo velkého strašpytlíka? Konec roku se vždy nese ve znamení oslav, už přes den se ozývají petardy a večer přicházejí na řadu ohňostroje. I přes to, že čím dál více měst ustupuje od odpalování ohňostrojů, stále je to aktuální téma pro naše kamarády. Pokud máte doma strašpytlíka a kvůli vánočnímu shonu jste se nestihli poradit se svým veterinárním lékařem, nemusí to hned znamenat, že si oslavu společně neužijete.

Očkování a odčervování šťeňat. Kdy začít?

Jestliže se chystáte pořídit si pejska, jednou ze základních věcí, kterou s ním absolvujete, je očkování u veterináře. Přečtětě si proto několik užitečných informací, které vám pomohou zorientovat se ve vakcinaci vašeho čtyřnohého přítele.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?