VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

18.4.2017   

Hobby

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

Co jsou paspárky

Paspárky jsou vlastně evoluční pozůstatky palce, někdy se jim říká takzvaně pátý prst, jsou to prsty pouze na zadních končetinách. Samozřejmě, nejsou přímým ekvivalentem částí lidského těla, ale jsou podobné. Paspárek poznáte bezpečně tak, že je to jediný drápek, který je oddělení od ostatních prstů na tlapce a roste přímo z kůže.

Proč má pes paspárky

Paspárek má rozhodně svůj význam. Když pes běží, ohýbá přední tlapky do úhlu, kdy se paspárek dotýká země, to se psovi hodí například při vysoké rychlosti nebo na kluzkém povrchu. Tehdy paspárky psovi pomáhají stabilizovat „zápěstí“ v kloubu. Některým psům paspárky pomáhají při šplhání na strom, při držení různých věcí nebo hraček, nebo k vyplavání z vody, pokud se například v zimě propadnou dírou v ledu.

Odstranění paspárků ano, či ne

Názory jsou různé, někteří majitelé psů a veterináři doporučují paspárky odstranit již v štěněcím věku, čím je pes starší, tím méně se tento operační zákrok doporučuje. Mají obavu, a ve spoustě případů jistě oprávněnou, že se paspárek může psovi zatrhnout, poškodit a způsobit vleklé zdravotní komplikace. Riziko je vyšší zejména u pracovně vytížených plemen, i zde ale existují výjimky. Všechno na těle má ale svůj účel, a tak je to podobné, jako by vám někdo uříznul palec, neuvědomíte si jeho důležitost, dokud o něj nepřijdete (palce na nohou nám lidem slouží k udržení rovnováhy). Pokud se paspárky psovi odstraňují, činí tak veterinář psovi v plné narkóze a to z již výše zmíněných důvodů prevence, později v případě zranění nebo rakoviny (pouze ve výjimečných případech).

Objektivně vzato, paspárky mohou psovi způsobovat problémy při chůzi, pes bude chodit nakřivo a to ovlivní stavbu kostí a stabilitu těla. Spousta majitelů paspárky vůbec neřeší, někteří jsou naopak striktně pro ostranění, stejně jako mnozí veterináři.

Kvůli kráse cokoliv?

Máte-li štěně či psa s rodokmenem, můžete mít na výstavách s paspárky problém, je potřeba „vylepšit“ mu vzhled, a tak mu za ně porota strhne body. Je na zvážení každého majitele, zda paspárky psovi nechá odstranit pro tyto estetické účely. 

Jak léčit zraněné paspárky

Pes si zraní drápek raz dva, je to velmi bolestivé zhranění, protože významně ovlivňuje možnost pohybu. Raději než praktikovat doma samoléčbu, vezměte pejska k veterináři, který ho důkladně prohlédne a určí vhodnou terapii.

Jak se starat o paspárky 

Stejně jako ostatní drápy, musí se také paspárky udržovat v délce, která bude psovi příjemná a nebude zvyšovat riziko zatrhnutí a zranění. Tato oblast je pro psa velmi citlivá, proto pokud stříháte psovi drápky sami, buďte opatrní.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 77% (hlasů: 70)

Témata

Autor článku

18.4.2017

Zdroje

petmd.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Pes, strach, silvestr: řešení na poslední chvíli, veterináři radí

Máte doma malého anebo velkého strašpytlíka? Konec roku se vždy nese ve znamení oslav, už přes den se ozývají petardy a večer přicházejí na řadu ohňostroje. I přes to, že čím dál více měst ustupuje od odpalování ohňostrojů, stále je to aktuální téma pro naše kamarády. Pokud máte doma strašpytlíka a kvůli vánočnímu shonu jste se nestihli poradit se svým veterinárním lékařem, nemusí to hned znamenat, že si oslavu společně neužijete.

Očkování a odčervování šťeňat. Kdy začít?

Jestliže se chystáte pořídit si pejska, jednou ze základních věcí, kterou s ním absolvujete, je očkování u veterináře. Přečtětě si proto několik užitečných informací, které vám pomohou zorientovat se ve vakcinaci vašeho čtyřnohého přítele.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?