VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Koprofagie: 5 důvodů, proč pes pojídá výkaly

19.3.2017   

Pojídání stolice neboli koprofagie je u štěňat naprosto běžná. Může se však lehce stát, že se tento štěněcí nešvar stane zlozvykem a přetrvává i v dospělém věku psa.

 

Začíná to v doupěti

Zvyk pojídání výkalů začíná ještě v době, kdy je štěně u matky a se sourozenci. Do té doby, než jsou štěňata schopná jít se sama vyprázdnit, pojídá fena jejich výkaly proto, aby udržela pelíšek v čistotě a také proto, aby ji se štěňaty nevyčenichali predátoři. Přestože pejskům toto doma reálně nehrozí, mají tyto instinkty hluboko zakódované. Nechovají se takto jen psi, ale také jiní živočichové, aby ochránili svá mláďata. Může se tedy stát, že toto instinktivní chování štěňata od své matky odkoukají a začnou přirozeně dělat to, co ona. Fena obvykle přestane jíst výkaly svých potomků v době, kdy přejdou na tuhou stravu. Štěně však pokračuje v naučeném zvyku a zvědavosti, které ho vedou k ochutnávání a pojídání výkalů jiných psů.

Proč pes pojídá výkaly

Koprofagie není u psů až tak výjimečná, ovšem psi, kteří mají správně sestavený a vyvážený jídelníček, by časem z tohoto zlozvyku měli vyrůst. Pokud se vám nedaří pejska v tomto ohledu dovychovat, měli byste se poradit s veterinářem nebo specialistou na psí chování, který vám pomůže problém identifikovat. Mohou to být některé z následujících důvodů.

Špatné trávení

Štěňátko má problémy s trávením. Potrava může mít například nedostatek výživných látek a v podstatě to, co jde dovnitř, je podobné tomu, co vychází ven. V tomto případě psí hovínko chutná podobně jako jídlo, které štěně snědlo. Řešením může být nutričně vyvážená a kvalitní strava.

Nuda

Pokud je štěně zavřeně někde dlouho o samotě, najde si zábavu buď v okusování nábytku nebo v pojídání výkalů a hraní si s nimi, nebo v obojím.

Stres

Stres je častou příčinou pojídání vlastních výkalů štěňat i dospělých psů. Pokud je váš pes ve stresu, rozhodně ho nestresujte víc tím, že ho budete trestat za tento zlozvyk.

Hlad

Červi a jiný paraziti vyskytující se v psím zažívacím traktu, mohou požírat živiny z natrávené potravy a nutit tak štěně, aby si obstarávalo jídlo nad rámec běžného množství. Štěňata jsou ve vývinu a mají proto vyšší nároky na stravu a frekvneci krmení.

Získání pozornosti

Může to znít zvláštně, pokud jste ale na pojídání výkalů svého štěněte reagovali přehnaně, může si to pejsek spojit s tím, že i když udělá něco špatně, budete si ho víc všímat.

Někteří psi se tohoto zlozvyku zbavují hůře a některým se to nepodaří celý život. Nemusíte se s tím nutně smiřovat, určitě vyhledejte odbornou pomoc a pokud pes vykoná potřebu, rychle seberte výkaly do papírového sáčku. Tím jste udělali první krok k lepším zítřkům.

 

 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 85% (hlasů: 95)

Témata

Autor článku

19.3.2017

Zdroje

petmd.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Nejčastější stomatologické problémy psů a koček, 1. část

Zuby zvířat mají obecně více funkcí než zuby lidské. Především masožravci je používají k chytání, držení, nošení, kousání, drcení a dalšímu mechanickému zpracování potravy. Kromě žvýkacích funkcí jsou zuby rovněž používány k obraně, útoku i při rozmnožovacím chování. Zuby dočasné jsou později vyměněny za zuby trvalé, přetrvávající po celý život.

Odborník

Kokcidióza u králíků: základem proti onemocnění je hygiena

Králíci jsou domácím zvířetem, které lze poměrně snadno chovat v malochovech pro maso. Bílé králičí maso obsahuje v porovnání s ostatními domácími zvířaty nejméně cholesterolu. Také má větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Je lehce stravitelné a vhodné pro dietní režim. Ovšem, v poslední době se stali králíci častěji domácími mazlíčky než producenti masa. V obou případech chov králíků má své úskalí a setkáváme se zde s různorodými chorobami.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?