VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Nepodceňujte péči o zuby vašeho čtyřnohého parťáka!

14.7.2017   

Možná si říkáte, jaká péče o zuby psů a koček? Tolik let se jim o zuby nikdo nestaral a teď najednou by se mělo začít? Mezi chovateli stále panuje přesvědčení, že zvířecí chrup má dobrou samočistící schopnost a není tedy potřeba o něj dále pečovat. Ale nezapomínejme, že složení a struktura potravy psů a koček se za posledních 50 let výrazně změnila.

Divokým zvířatům zuby nikdo nečistí

Někdo může namítat, že zvířatům v přírodě taky zuby nikdo nečistí. Lovení potravy není zrovna jednoduchá činnost, proto lovci ohlodají svou kořist opravdu pečlivě a tím si zároveň i mechanicky zuby očistí. Zatímco domácí zvířata přijdou k misce, kde ve většině případů mají nasypané granule, nebo uvařené maso a nějak moc snažit se při jeho požírání nemusí. Tímto způsobem stravování se jim bohužel zuby moc nevyčistí.

Mnoho psů a koček sdílí s majitelem společnou domácnost a jsou spolu ve velmi úzkém kontaktu. Majitelé tak mají více příležitostí si všimnout, že s dechem jejich čtyřnohého spolubydlícího není něco v pořádku. Stále častěji chodí do veterinárních ordinací právě s tímto problémem. A to je jedním z důvodů proč se v poslední době na tento problém zaměřuje stále více pozornosti a začíná se rozšiřovat povědomí o nutnosti péče o dutinu ústní u psů a koček.  

A co se tedy v dutině ústní vlastně děje?

Proces vzniku zápachu a parodontózy je u zvířat stejný jako u lidí. Na zubech se usazují bakterie, zbytky potravy a chemické látky ze slin. Z těchto složek se na zubu vytváří zubní plak. Pokud se ústní dutina nečistí, postupem času vrstva zesiluje a mineralizuje – vzniká zubní kámen. Přidávají se další druhy bakterií, místo jejich působení se zvětšuje a bakterie zasahují až pod dásně. V okolí zubu vznikají záněty – dásně jsou zarudlé a mohou krvácet. S pokračujícím zánětem se dásně od zubu odchlipují, a vznikají tzv. parodontální choboty - takové kapsy v dásni, do kterých se mohou usazovat zbytky potravy. Produkty metabolismu bakterií právě společně se zbytky potravy vytváří ten nepříjemný zápach!  

Neřešené problémy v dutině ústní mohou vést k rozvoji parodontózy a posléze až k vypadnutí zubu.

Pes ani kočka neřekne, že je něco bolí

Psi a kočky mají oproti lidem tu nevýhodu, že o své bolesti nemohou mluvit. Pokud je bolí klouby, projeví to kulháním, ale s bolestí zubů je to horší. Kvůli bolesti zvířata postupně mohou přestávat žrát či měnit své chování. Proto je lepší problémům předcházet preventivní péčí a nečekat až bude pozdě.  

Jak pečovat o zuby psa a kočky?

V ideálním případě je dobré začít s péčí již od prvních zubů. Jde o to, aby si zvíře zvyklo, že mu někdo sahá do tlamy a seznámilo se s kartáčkem. Po výměně zubů začněte pečovat o zuby pravidelně. Nejlepší je čistit zuby kartáčkem a speciální zubní pastou dvakrát až třikrát týdně. Také denně dávejte zvířeti žvýkat dentální tyčinky. Tyčinky zabraňují ukládání zubního plaku a kamene a pomohou mechanicky zuby očistit. Pozor ale na složení, vždy si při nákupu důkladně prostudujte, zda tyčinky obsahují aktivní látky. I přes poctivé čištění zubů nezapomínejte na pravidelné kontroly u veterináře. Ten zkontroluje stav dutiny ústní a případně očistí zuby od zubního kamene.      

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 85% (hlasů: 12)

Témata

Autor článku

Komerční sdělení

14.7.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Jak na domácí čištění uší vašeho pejska?

Psí uši mají samočisticí schopnost, nemusíte je tedy uzkostlivě střežit a čistit. Problém s nimi nastává tehdy, tvoří-li se zvířátku maz v uších až příliš. Pak je na místě zasáhnout, aby nedošlo k zánětu a jiným komplikacím.

Jak poznám, že je fena březí?

Pokud neplánujete, že vaše fenka bude mít za svůj život štěňátka, je nejlepším řešením kastrace. Ušetříte jí tak v některých případech trápení a zdravotní komplikace. Pokud se však rozhodnete pro ten velký krok a dovolíte jí, aby štěňata měla, čeká vás zaručeně velké dobrodružství.

Odborník

Jak probíhá léčba rakoviny u zvířete?

Stejně jako lidská medicína, i ta veterinární se vyvíjí neuvěřitelným tempem – takovým, že veterinář, který chce držet krok se všemi novými možnostmi diagnostiky a léčby, se musí neustále vzdělávat. Specializace veterinářů na jeden konkrétní obor jsou stále častější. Nepřekvapí tedy, že kromě chirurgů a ortopedů existují také veterináři internisté nebo rovnou onkologové.

Odborník

Lidské léky pro psy a kočky. Ano, nebo ne?

Majitelé mazlíčků si často stěžují na to, že je veterináři nutí kupovat drahé léky pro zvířata. Je potřeba uvědomit si, že humánní léčivé přípravky jsou vyvinuté pro lidi, ty veterinární pro zvířata. Neopatrným zacházením a neznalostí můžete zvířeti způsobit vážné zdravotní komplikace, v některých případech i smrt.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?