VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Nejčastější typy rakoviny a nádorů u psů – 1. část

26.6.2017   

Odborník

Rakovina a nádory u zvířat jsou stejně nebezpečné jako u lidí. I zde však zároveň platí, že existují cesty, jak je vyléčit.

Lymfom

Stejně jako člověk, tak i pes má po celém těle mízní uzliny. U psů se může projevit několik forem lymfatického nádoru, ale nejčastějším stále bývají zvětšené lymfatické uzliny. Dále se setkáváme s kožním lymfomem, gastrointestinálním lymfomem nebo lymfomem v nervové soustavě. Úspěšnost léčby lymfomů je vysoká. Plán léčby závisí na mnoha faktorech, ale obvykle pes dostává chemoterapii každý týden. Psi obvykle chemoterapii dobře snáší a nepociťují příliš vedlejších účinků. Díky chemoterapii můžete svému psovi život prodloužit o 1–2 roky, někdy i více.  

Mastocytom psů

Mastocytom je nádor ze žírných buněk a je nejběžnějším nádorem u psů. Tento nádor se většinou vyskytuje u starších psů a objevuje se na kůži. Jeho tvar je kulatý. Mastocytom bývá svědivý a pes se tak na místě výskytu častěji drbe. Rozeznáváme 4 stádia a podle toho je zvolen způsob léčby. Tento typ tumoru se může vyvinout i ve vnitřních orgánech psa, močových cestách nebo trávicí soustavě. Žírné buňky obsahují mimo jiné histamin a serotonin. Tyto chemikálie jsou přítomny ve velkém množství v krevním řečišti psů s nádory žírných buněk a jsou odpovědné za vyvolání klinických příznaků, včetně ztráty chuti k jídlu, zvracení nebo průjmu. Antihistaminika pomáhají tyto příznaky zmírnit. 

Osteosarkom

Osteosarkom je nejběžnější primární rakovina kostí u psů. Nádory se obvykle vyskytují v končetinách, a to velkých nebo obřích plemen. Osteosarkomové nádory se mohou rozšířit z kosti na další místa v těle včetně plic, lymfatických uzlin a dalších kostí. Tento typ rakoviny je bolestivý a amputace postižené končetiny je nezbytná. Psi zvládají amputaci dobře, odstraníte tím bolest a díky tomu se jim zlepší kvalita života. Chemoterapie, která následuje po amputaci je účinná. Zpomalí metastázy (rozšíření do dalších oblastí) a prodlouží život psa o 1-2 roky. Novodobé výzkumy se zaměřují na využití imunitního systému psa k boji proti rakovinotvorným buňkám. Počáteční výsledky výzkumu jsou velice slibné. 

Lipomy  

Tukové boule nebo lipomy jsou běžné benigní kožní nádory. Rostou pomalu pod kůží a většinou nejsou pro psa příliš příjemné. Lipomy mohou vzniknout mezi svalovou tkání, nejčastěji v zadní končetině. Tyto nádory se nazývají intramuskulární lipomy. V takových případech se doporučuje chirurgický zákrok, ačkoli úplné odstranění lipomu může být náročné. Radiační terapie může být použita k chirurgickému zákroku, nebo pokud jsou nádory příliš velké, aby se odstranily. Lipomy mohou také růst v hrudníku nebo v břišní dutině a ovlivňují tak životně důležité orgány.

U psů se může vyvinout maligní verze lipomů, nazývaných liposarkomy, které jsou schopné metastázovat (šířit se) na vzdálená místa. Jediný způsob, jak poznat rozdíl, je biopsie.

Melanom v dutině ústní

Tento typ melanomu je jeden z nejčastějších rakovinných tumorů u psů v dutině ústní. Plemena s tmavšími pigmentovanými dásněmi a jazyky jsou vystavena zvýšenému riziku vzniku. Odstranění tohoto nádoru je velice obtížné a nejlepší výsledky přináší počáteční agresivní operace veterinářem. Melanom se z dutiny ústní může rozšířit dále do lymfatických uzlin (na krku) nebo i do plic. Proto je nutné podstoupit potřebná vyšetření včetně rentgenů. Melanom dutiny ústní je zapotřebí chirurgicky odstranit a následně pes podstupuje chemoterapii, radiační terapii a imunoterapii.  

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 89% (hlasů: 34)

Témata

Autor článku

26.6.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Očkování a odčervení koťat. Kdy začít?

Jestliže se chystáte pořídit si koťátko či kočku, měli byste ji pro její bezpečnost nechat odčervit a naočkovat.Přečtětě si proto několik užitečných informací, které vám pomohou zorientovat se ve zdravotním ošetření nového člena vaší rodiny.

Odborník

Antiparazitika pro kočku či psa. Jak si správně vybrat?

Dnes máme široký výběr antiparazitárních preparátů působících proti blechám a klíšťatům. Tito parazité dokáží psa i kočku pořádně potrápit. Kromě toho, že sají krev, mohou být zdrojem přenosných onemocnění a přenašečem vnitřních parazitů, mohou na ně vznikat velmi nepříjemné alergické reakce. Každá forma má své klady i zápory.

Zajímavosti: srdeční záležitosti zvířat

Různé živočišné druhy mají různá srdce, různě velká a různě rychlá. Vybrali jsme pro vás několik zvířat napříč živočišnou říší, jejichž srdce a srdeční tep vám nadzvednou obočí. Jedna zajímavost se týká také člověka.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?