VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Nejčastější typy rakoviny a nádorů u psů – 1. část

26.6.2017   

Odborník

Rakovina a nádory u zvířat jsou stejně nebezpečné jako u lidí. I zde však zároveň platí, že existují cesty, jak je vyléčit.

Lymfom

Stejně jako člověk, tak i pes má po celém těle mízní uzliny. U psů se může projevit několik forem lymfatického nádoru, ale nejčastějším stále bývají zvětšené lymfatické uzliny. Dále se setkáváme s kožním lymfomem, gastrointestinálním lymfomem nebo lymfomem v nervové soustavě. Úspěšnost léčby lymfomů je vysoká. Plán léčby závisí na mnoha faktorech, ale obvykle pes dostává chemoterapii každý týden. Psi obvykle chemoterapii dobře snáší a nepociťují příliš vedlejších účinků. Díky chemoterapii můžete svému psovi život prodloužit o 1–2 roky, někdy i více.  

Mastocytom psů

Mastocytom je nádor ze žírných buněk a je nejběžnějším nádorem u psů. Tento nádor se většinou vyskytuje u starších psů a objevuje se na kůži. Jeho tvar je kulatý. Mastocytom bývá svědivý a pes se tak na místě výskytu častěji drbe. Rozeznáváme 4 stádia a podle toho je zvolen způsob léčby. Tento typ tumoru se může vyvinout i ve vnitřních orgánech psa, močových cestách nebo trávicí soustavě. Žírné buňky obsahují mimo jiné histamin a serotonin. Tyto chemikálie jsou přítomny ve velkém množství v krevním řečišti psů s nádory žírných buněk a jsou odpovědné za vyvolání klinických příznaků, včetně ztráty chuti k jídlu, zvracení nebo průjmu. Antihistaminika pomáhají tyto příznaky zmírnit. 

Osteosarkom

Osteosarkom je nejběžnější primární rakovina kostí u psů. Nádory se obvykle vyskytují v končetinách, a to velkých nebo obřích plemen. Osteosarkomové nádory se mohou rozšířit z kosti na další místa v těle včetně plic, lymfatických uzlin a dalších kostí. Tento typ rakoviny je bolestivý a amputace postižené končetiny je nezbytná. Psi zvládají amputaci dobře, odstraníte tím bolest a díky tomu se jim zlepší kvalita života. Chemoterapie, která následuje po amputaci je účinná. Zpomalí metastázy (rozšíření do dalších oblastí) a prodlouží život psa o 1-2 roky. Novodobé výzkumy se zaměřují na využití imunitního systému psa k boji proti rakovinotvorným buňkám. Počáteční výsledky výzkumu jsou velice slibné. 

Lipomy  

Tukové boule nebo lipomy jsou běžné benigní kožní nádory. Rostou pomalu pod kůží a většinou nejsou pro psa příliš příjemné. Lipomy mohou vzniknout mezi svalovou tkání, nejčastěji v zadní končetině. Tyto nádory se nazývají intramuskulární lipomy. V takových případech se doporučuje chirurgický zákrok, ačkoli úplné odstranění lipomu může být náročné. Radiační terapie může být použita k chirurgickému zákroku, nebo pokud jsou nádory příliš velké, aby se odstranily. Lipomy mohou také růst v hrudníku nebo v břišní dutině a ovlivňují tak životně důležité orgány.

U psů se může vyvinout maligní verze lipomů, nazývaných liposarkomy, které jsou schopné metastázovat (šířit se) na vzdálená místa. Jediný způsob, jak poznat rozdíl, je biopsie.

Melanom v dutině ústní

Tento typ melanomu je jeden z nejčastějších rakovinných tumorů u psů v dutině ústní. Plemena s tmavšími pigmentovanými dásněmi a jazyky jsou vystavena zvýšenému riziku vzniku. Odstranění tohoto nádoru je velice obtížné a nejlepší výsledky přináší počáteční agresivní operace veterinářem. Melanom se z dutiny ústní může rozšířit dále do lymfatických uzlin (na krku) nebo i do plic. Proto je nutné podstoupit potřebná vyšetření včetně rentgenů. Melanom dutiny ústní je zapotřebí chirurgicky odstranit a následně pes podstupuje chemoterapii, radiační terapii a imunoterapii.  

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 89% (hlasů: 34)

Témata

Autor článku

26.6.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

Hobby

7 důvodů, proč jsou potkani a myšky skvělí mazlíčci

Pokud hledáte neobvyklé domácí zvířátko, které toho má hodně co nabídnout, vyberte si potkana nebo myšku. O těchto malých hlodavcích většinou nepřemýšlíme jako o domácích mazlíčcích, ale každý majitel vám potvrdí, že jsou výbornými společníky. Zde je 7 důvodů, proč si vybrat právě je.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?