VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Zácpa a chronická zácpa u psa. Dostane ji snáz, než si myslíte

30.6.2017   

Odborník

Pes se může dostat do obtíží poměrně snadno, stačí spolknout cizí těleso, mít nedostatečný příjem tekutin, málo pohybu, ale i skryté onemocnění, a obtíže s vyprazdňováním jsou na světě.

Co je to zácpa

Zácpa (konstipace) je definována jako málo časté, neúplné nebo obtížné vyprazdňování, při kterém se vylučuje tvrdá či suchá stolice. Existuje také chronická zácpa (obstipace), což je těžká forma potíží s vyprazdňováním, které se nedaří zvládat nebo na ně nezabírá léčba. Chronická zácpa je dlouhotrvající stav, kdy tuhou, suchou stolici není možné vyloučit a takto postižený pacient se nedokáže vyprázdnit.

Příznaky zácpy

  • Obtížné vyprazdňování a malé množství vyloučené stolice nebo žádná stolice, málo časté vyprazdňování
  • Tvrdá, suchá stolice
  • Malé množství tekuté stolice obsahující hlen – někdy se může objevit i krev v důsledku dlouhého a namáhavého vyprazdňování (odborně nazývané tenesmus)
  • Občasné zvracení
  • Nechutenství
  • Deprese
  • Zvětšený dolní trakt trávicí (střeva) naplněný tuhou kompaktní stolicí
  • Otok v řitní oblasti

Příčiny zácpy

Zácpu může způsobit hned několik faktorů, zde jsou ty nejčastější.

  • Spolknutí kostí
  • Spolknutí chlupů
  • Spolknutí cizího tělesa izí těleso
  • Nedostatek vlákniny ve stravě
  • Nedostatečný příjem tekutin
  • Nedostatek pohybu
  • Trauma
  • Střevní neprůchodnost
  • Ochrnutí nebo slabost svalů – svaly střeva nejsou schopny posunovat stolici
  • Nízká hladina vápníku v krvi
  • Vysoká hladina parathormonu (látka důležitá pro vstřebávání vápníku)
  • Nízká hladina draslíku v krvi
  • Nízká krevní hladina hormonů štítné žlázy
  • Změna prostředí – hospitalizace, stěhování
  • Neschopnost dojít na místo určené pro vyprázdnění

Diagnostika zácpy

Veterináře budete muset seznámit s důkladnou anamnézou vašeho zvířete až do doby, kdy se u něj projevily příznaky zácpy. Pejsek pak podstoupí celkovou prohlídku, včetně rozboru krve, krevního obrazu, vyšetření elektrolytů a rozboru moči. Rentgen je zásadním pomocníkem pro vyšetření podbřišku a střev, které odhalí závažnost postižení. Ultrazvuk podbřišku poskytne veterináři ještě přesnější obraz. Dalším možným vyšetřením je kolonoskopie (do střeva se zavede přístroj, který přenáší obraz střeva na monitor). Ta slouží k určení a nalezení růstů, konstrikcí, případně střevních či rektálních lézí.

Léčba zácpy

Pokud je váš pes dehydrovaný nebo trpí chronickou zácpou (stav, který je obtížné zvládat nebo na který nepomáhá léčba), bude nutné jej kvůli léčbě hospitalizovat. Pejskovi budou dodány tekutiny a pokud užívá nějaké léky, které mohou způsobovat zácpu, tyto léky se vysadí nebo nahradí jinými. Často pomáhají laxativní výživové doplňky (například otruby, metylcelulóza, dýně, psyllium), ovšem ty někdy mohou zhoršit nadmutí střeva. Pokud k tomu dojde, pak je nutné přejít na lehce stravitelný jídelníček. Jakmile veterinář rozhodne, že pejsek dostatečně doplnil tekutiny, zvíře bude uspáno, aby se mohla nahromaděná stolice manuálně odstranit.

U lehčích stavů může k vyprázdnění pomoci klystýr, ale většinou je nutné stolici ze střeva odvést manuálně. Veterinář k tomu použije buď pouze ruce nebo lékařské kleště. Pokud jde o chronickou zácpu, někdy je nutné operativně odstranit část tlustého střeva. Této operaci se říká částečná kolektomie a provádí se u opakované chronické zácpy nebo když je zřejmé, že tlusté střevo bylo nenávratně poškozené.

Následná opatření

Kontrolujte, jak často se pes vyprazdňuje a jakou má stolice konzistenci. Zprvu kontrolu provádějte alespoň dvakrát týdně, později jednou každý týden či dva. Pokud zpozorujete velmi tvrdou a suchou stolici nebo pokud se pes vyprazdňuje namáhavě, spojte se s veterinářem. Důvodem k obavám je také průjem, protože může rychle vést k dehydrataci. Také při průjmu vašeho pejska byste se měli obrátit na veterináře. Abyste opakování zácpy zabránili, podávejte svému mazlíčkovi krmivo schválené veterinářem a dopřejte mu dostatek pohybu, aby svaly střeva správně pracovaly.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 71% (hlasů: 7)

Témata

Autor článku

30.6.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Lidské léky pro psy a kočky. Ano, nebo ne?

Majitelé mazlíčků si často stěžují na to, že je veterináři nutí kupovat drahé léky pro zvířata. Je potřeba uvědomit si, že humánní léčivé přípravky jsou vyvinuté pro lidi, ty veterinární pro zvířata. Neopatrným zacházením a neznalostí můžete zvířeti způsobit vážné zdravotní komplikace, v některých případech i smrt.

Vzteklina. Nebezpečná nemoc, která končí uhynutím zvířete a smrtí člověka

Vzteklina je akutní virové onemocnění centrálního nervového systému teplokrevných živočichů, které je neléčitelné a smrtelné. Česká republika je od roku 2004 označena jako prostá vztekliny, a to díky orální vakcinaci lišek v minulosti a očkování psů, které je povinné pro všechny jejich majitele. Můžete se s ní ale setkat v exotických a rozvojových zemích.

Odborník

Jak se vyznat v přípravcích proti klíšťatům pro psa i kočku?

Na trhu jsou desítky preparátů pro ochranu psů a koček před klíšťaty. Jak se v nich vyznat? Tento článek přináší přehled různých forem preparátů a jejich smysl. V článku se nezabývám přírodními preparáty, domácími preparáty či homeopatiky, neboť jejich účinnost není prokázána žádnými studiemi.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?