VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Maso: jak poznáte čerstvé a zkažené. Info nejen pro barfaře

14.11.2016   

Odborník

Přímá úměra: vyšší kvalita rovná se vyšší cena bohužel neplatí. Pokud například barfujete, řiďte se doporučením zkušených a nechte si doporučit dodavatele.

Čerstvé maso je pružné, světlé a voní

Obecně platí, že hovězí je červené, vepřové růžové, drůbež světlá. Jakákoliv odchylka směrem k hnědé či dokonce zelené je nežádoucí, i když psem často preferovaná. Když maso zmáčknete a ihned se vrátí do původní polohy – pruží, je to maso čerstvé. Vyzrálé hovězí se pomalu vrací zpět, můžeme ho přirovnat k polštáři z paměťové pěny.

Světlá barva masa může být dána také vyšším zastoupením tuku. To bývá časté u mletých mas. Mletá masa bývají často součástí krmných diet psů. Čerstvé mleté maso můžeme poznat dle toho, že jsou na něm ještě viditelné kontury po mletí, maso nesmí být takzvaně rozmázlé. Zvažte koupi masa, na kterém vidíte šedý nádech. Může to být známka toho, že maso je již staré. Na druhou stranu, maso pro psy není maso zahradní párty, přesto však i pro krmení psů můžeme chtít za své peníze kvalitu.

Důležitým faktorem, podle kterého je dobré se rozhodovat, může být i vůně. Typická pro maso, tuk, ale také pro vnitřnosti.

Nezapomínejte na ryby

V jídelníčku psa by neměly chybět ryby. Rybí maso obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny a maso mořských ryb je také významným zdrojem jódu, který je nutný pro správnou činnost štítné žlázy.

Další výhodou rybího masa je i to, že má málo tuků a vysoký obsah bílkovin. Čerstvá ryba má mít hladkou, lesklou a čistou kůži s tenkou vrstvou slizu. Oči musí mít čiré, vypouklé a lesklé a žábry by měly být červené. Špatným znakem jsou zašedlé žábry a nahnědlá krev či žlutý maz. Ryba by také neměla páchnout, ale vonět po vodě.

Dalším testem čerstvosti je pružnost rybí svaloviny. Po vmáčknutí prstu nesmí zůstat v rybí svalovině důlek. Když se otisk prstu po vmáčknutí nevyrovná, takovou rybu raději nekupujte.

Stejně by vás měl zajímat původ masa. Zvažte nákup brazilských kuřat, polských vajec nebo norského lososa.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 9)

Témata

Autor článku

14.11.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Pes nenasyta: 6 tipů, jak zvládnout psího Otesánka

Ačkoli dostávají pravidelně najíst, někteří psi jsou zkrátka neustále hladoví. Během dne vás pronásledují roztouženým pohledem a i když jste v kuchyni opravdu nešikovní, zdá se, že odpadlíků z linky není nikdy dost. Netvrdíme, že byste měli svého miláčka nechat hladovět, ale vyvážená a pravidelná strava v odpovídajícím množství je základem psího zdraví.

Odborník

Nejčastější stomatologické problémy psů a koček, 1. část

Zuby zvířat mají obecně více funkcí než zuby lidské. Především masožravci je používají k chytání, držení, nošení, kousání, drcení a dalšímu mechanickému zpracování potravy. Kromě žvýkacích funkcí jsou zuby rovněž používány k obraně, útoku i při rozmnožovacím chování. Zuby dočasné jsou později vyměněny za zuby trvalé, přetrvávající po celý život.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?