VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Horké léto a šest tipů, jak psa ochránit před nemocemi a zraněními

31.7.2018   

Hobby

Léto svádí k dovádění se psem venku v přírodě, ve vodě nebo na hřišti. Dejte si ale pozor na nástrahy, které nemusí být partné na první pohled. A nebezpečí nečíhá jen v klíšťatech a hmyzu.

Problém s plaváním

Možná je ten váš chlupáč šampión v přeplavání Máchova jezera tam i zpět, ne každý pes je ale v plavání talent a jsou i tací, kteří nejsou vůbec dobří plavci. Hodně chovatelů zná svého psa a ví, jak na tom je. Pravděpodobně ze psa lepšího plavce neuděláte, můžete mu ale pořídit vestu na plavání, takto si budete jistí oba, že se házení aportu obejde bez strachu.

Bakteriální infekce a sinice ve stojatých vodách  

Časté koupání a dovádění ve vodě s sebou nese také riziko bakteriální infekce. Zvlášť v horkých tropických dnech se ve stojatých vodách – rybnících, jezerech a neudržovaných vodních nádržích – množí řasy, bakterie salmonelly a parazité. Některé z infekcí jsou považovány za zoonózy, takže je váš mazlíček může přenést i vás. Nebezpečná je také leptospiróza, která se nachází v moči hlodavců. Proto vždy mějte při sobě pet lahev s pitnou vodou nejen pro sebe, ale i pro svého čtyřnohého přítele. Pokud pes po výletě ztratil chuť k jídlu, má průjem nebo je letargický, navštivte veterináře.  

Spáleniny od sluníčka

I psům hrozí popáleniny od sluníčka. Nejnáchylnější jsou místa bez srsti, například uvnitř uší, na břichu a hlavně špičce nosu. Ohrožena jsou zejména krátkosrstá plemena, naháči a psi se světlou srstí a světlou kůží. Pejska můžete ochránit hned dvakrát: nechoďte na procházky, kolem poledne a po poledni, kdy je sluneční záření nejintenzivnější, a na citlivá a neosrstěná místa aplikujte opalovací krém pro psy. Nikdy nepoužívejte opalovací krém pro lidi!  

Grilování a barbecue

Léto patří grilování s přáteli a rodinou. Pozor ale na popáleniny od grilu a kosti z vařeného a tepelně upraveného masa, které se mohou rozštěpit a poškodit psovi střeva. Dlouho netknuté zapomenuté maso, které pes vyčenichá, už může být plné bakterií a potenciálního onemocnění.  

Rozpálený asfalt

Prošli jste se někdy bosky po horkém asfaltu? Pravděpodobně ne. Rozpálené povrchy, obzvlášť ve městech, mohou citlivým psím tlapkám způsobit popáleniny druhého až třetího stupně. Choďte proto na procházky, když venku není úmorné horko, a snažte se chodit se psem po trávě a nezpevněních cestách. Jednoduchý tip, jak zjistit teplotu povrchu: položte na něj dlaň, pokud vás pálí, pravděpodobně bude pálit i tlapky vašeho pejska.  

Hmyz

Psi se často oženou po včele i jiném hmyzu, chňapnou a spolknou je. Často toto chňapnutí ale končí u veterináře, protože hmyz psa bodne nebo kousne a on dostane alergickou reakci. Některý hmyz v sobě může mít parazity, které psovi způsobí žaludeční problémy nebo ho mohou nakazit nemocí. V případě silného otoku, kopřivky, potíží s dýcháním, nadměrného slintání, zvracení, průjmu a dezorientaci okamžitě jeďte ke svému veterináři.   

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 6)

Témata

Autor článku

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Ježíšku, přines mi pod stromeček zvířátko…

Našli jste v dopise Ježíškovi od vašich dětí to vroucí přání mít doma něco živého? Nebo o tom již dlouho všichni tajně přemýšlíte a Vánoce se vám zdají jako ideální příležitost? Ještě vteřinku se zastavte a společně se nad článkem zamyslete nad důležitými aspekty tohoto kroku.

Odborník

Chová se váš pejsek podivně? Pak možná trpí úzkostmi a potřebuje pomoct

Pokud jste někdy sami zažili úzkostný stav, víte, že kombinace nervozity a stresu může být nezvladatelná, až ochromující. Úzkost se bohužel netýká jen lidí, ale i mazlíčků, a stejně jako u lidí také u psů dosahuje různých úrovní a různě se projevuje. Proto často přichází na pomoc veterinář nebo jiný odborník na chování psů.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?