VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Krmení psa: základní pravidla a jak často krmit

9.11.2016   

Krmení psa není věda, pokud se již rozhodnete pro způsob, je podstatné držet se ho a nedělat razantní změny jak ve složení krmiva, tak v režimu. To psi nesnášejí úplně dobře.

Obecné zásady krmení psa 

  1. Zohledněte věk a kondici psa – krmte ho podle jeho aktuálních zdravotních potřeb a stáří, malý psík potřebuje míň jídla než velká doga.
  2. Krmte přiměřeně – pravidlo, které zní velmi jednoduše, ale dodržet ho není až tak úplně samozřejmé. Proto je poslední dobou vzrůstající trend obezity mezi domácími mazlíčky.
  3. Buďte věrní složení – jestliže se rozhodnete pro jeden typ krmiva, měli byste se ho držet. Pokud samozřejmě pejskovi vyhovuje. Zažívací systém a trávení psa není uzpůsobeno k náhlým změnám a výkyvům ve výživě. Může z toho mít poměrně nepěkné zažívací potíže. Například pokud je pes zvyklý na vysoký obsah masa, neměl by najednou dostat granule s vysokým obsahem obilovin a minimem masa. Nejde tedy až tolik o značku, ale o složení.
  4. Změny dělejte postupně – ano, je klidně možné, že místo granulí a konzerv chcete svému pejskovi dopřát pestrý vařený jídelníček, nebo jste se dokonce rozhodli k návratu k přírodě a budete ho krmit pouze čerstvou syrovou stravou. To je v pořádku. Dělejte to však pomalu a s ohledem na to, že se psí žaludek potřebuje přizpůsobit. Pokud pes není hypersenzitivní, můžete mu sem dát na místo jedné krmné dávky krmení dát vařené maso, ke granulím trochu zeleniny nebo konzervu, lepší je však nemíchat a stravu oddělovat.
  5. Krmte pravidelně – štěňata je dobré krmit i 5krát denně, a potom frekvenci snižovat, u dospělého psa je vhodná frekvence krmení 2krát denně. Někteří majitelé psů preferují krmit jen jednou denně, z hlediska zažívání je ale lepší jednu krmnou dávku rozdělit do dvou porcí – na ráno a na večer.

Pamlsky? Řiďte se životním stylem pejska

Nerozmazlujte svého psa a dávejte mu pamlsky jen tehdy, pokud si to zaslouží. Zaprvé jsou to další kalorie navíc, které mu mohou narušit trávení, a zadruhé mu často nabízené laskominy zevšední. Pes by měl dostat pamlsky jen za odměnu po provedení úkolu. Například granule, které běžně dostává, odeberte z pravidelné krmné dávky, aby nepřibíral. Neplatí to samozřejmě u všech, je ale lepší problémům předcházet.

Kromě granulí existuje celá řada dalších pamlsků, které psovi udělají radost, zároveň jsou ale nízkokalorické a nezatíží jeho trávení. Nově jsou rozšířené takzvané „funkční pamlsky“, to znamená, že kromě obvyklého složení obsahují také například mořskou řasu pro lepší zuby, kolagen na klouby nebo slouží jako přírodní odčervení.

V ŽÁDNÉM případě psovi nedávejte čokoládu, je pro ně nebezpečná a toxická, ani sladkosti a cukrovinky, a dokonce ani některé kosti nejsou vhodné. Ovoce a zelenina jsou v pořádku, existují ale výjimky, které jsou nebezpečné: avokádo, třešně, hrozny, rozinky.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 89% (hlasů: 83)

Témata

Autor článku

9.11.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Očkování a odčervování šťeňat. Kdy začít?

Jestliže se chystáte pořídit si pejska, jednou ze základních věcí, kterou s ním absolvujete, je očkování u veterináře. Přečtětě si proto několik užitečných informací, které vám pomohou zorientovat se ve vakcinaci vašeho čtyřnohého přítele.

10 tipů, jak mít pod kontrolou řasy v akváriu

Mít řasy v akváriu nutně neznamená, že je s vaším malým ekosystémem něco špatně. Výskyt řas je do určité míry přirozený jev, nesmí však přesáhnout únosnou mez. Poradíme vím, co máte dělat, aby řasy neovládly vaše akvárium.

Chovatel

Chameleon jemenský: ubytování a potřeby

V minulém článku jsme si řekli, pro koho je chameleon vhodný a jaká jsou úskalí chovu. Dnes bych se ráda zaměřila na vybavení terária – co a proč kupovat a co podle mého názoru a zkušeností není potřeba. Existuje spousta informací, já píšu o tom, co se osvědčilo mně.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?