VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Návštěva veterináře: čím ho zaručeně vyvedete z míry?

16.10.2017   

Hobby

Veterináři to nemají lehké, pacienti jim nemohou vysvětlit, co je trápí, mají málo času, někdy i nepříliš přátelská zvířata a diagnostika onemocnění hned několika živočišných druhů může být zkrátka stresující. Abyste ulehčili situaci v ordinaci všem zúčastněným, zkuste se vyvarovat následujícím zlozvykům.

1. Neukázněný pacient

Veterináři mívají dny nabité nejrůznějšími zvířátky a ta rozčilená či vystresovaná jim většinou zabírají nejvíce času. Abyste svého miláčka vycvičili na hladce probíhajících návštěvy, zkuste se u svého veterináře čas od času zastavit jen tak, třeba jen zvážit se na váhu do čekárny. Pokud si váš mazlíček zvěrolékaře spojí i s pozitivním zážitkem a případnými dobrotami, bude v budoucnu jistě mnohem klidnější. Nejdůležitější je, aby i majitel byl při návštěvě v psychické pohodě a nebyl nervózní, protože právě nervozita se pak z páníčků přenáší na zvířecí kamarády.

2. Nepřipravení páníčci

V nejlepším případě vcházíte do ordinace našprtaní zdravotní historií vašeho mazlíka a vládnete aktuálními informacemi. Nespoléhejte na to, že váš lékař má ucelenou zdravotní historii všech pacientů ve své hlavě. Mějte proto přehled o všech zdravotních problémech, operacích, očkováních a lécích. Klidně si důležité informace o zvířeti vypište na papír. Pozor také na děti, ty zvídavé, co se na vše ptají a všemu chtějí rozumět, zpravidla vykouzlí na rtech zvěrolékaře úsměv. Ale pak se potkáváme i s těmi, které vám během pěti minut rozeberou celou ordinaci včetně počítače.

3. Bez majitelů

Vy, jakožto majitel svého miláčka, jej znáte ze všech nejlépe. Je proto důležité, abyste se návštěv veterináře účastnili pokud možno osobně. Pokud za sebe přeci jen musíte poslat záskok, ujistěte se, že mají dostatečné znalosti a všechny potřebné informace o zvířeti. Měli by například vědět, čím vaše zvíře krmíte, zda má dietu, jestli se vyskytly nějaké změny v jeho chování a zdravotním stavu, hlásit by se měly i návštěvy pohotovostí na jiném veterinárním pracovišti. Dalším problémem je posílání nezletilých členů domácnosti. Informace o zdravotním stavu zvířete od malých majitelů bývají neúplné. Veterináři pak neradi dělají velká vyšetření a rozhodnutí, která někdy mohou být zásadní pro léčbu a záchranu života. Předání zpráv veterináře od dětí rodičům, může být špatné a mohlo by mít za následek velká nedorozumění.  

4. Prokrastinace

Pokud se vám zdá, že s mazlíkem není něco v pořádku, návštěvu veterináře neodkládejte. Odkládání může vést ke zhoršení symptomů a ztížení potenciální léčby. Také se nesnažte vměstnat preventivní prohlídku a akutní vyšetření do jedné půlhodinky. Jistota je jistota.

5. Co že to vlastně říkal?

Pokud po vyšetření dostanete instrukce, které je třeba dodržovat, nebo přímo datum další návštěvy, bylo by dobré si je zapamatovat, případně požádat o jejich zapsání. Pokud něčemu nerozumíte, neváhejte se zeptat. Lepší je nenechat nic náhodě a veterinář se rozhodně nebude zlobit za to, že se snažíte přesně dodržovat jeho instrukce. Obecně platí pravidlo, co je psáno, to je dáno, proto si nechejte od lékaře či sestřičky důležité informace, například dávkování léků napsat na kousek papírku nebo si je poznačte sami. Většina majitelů v ordinaci všechno chápe a všemu rozumí, ale jakmile vyjdou ven, marně pátrají v paměti. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 91% (hlasů: 23)

Témata

Autor článku

16.10.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Lymeská borelióza u psů: pozor na kulhání, problémy s klouby a ledvinami

Lymeská nemoc je jedním z nejčastějších onemocnění přenosných klíšťaty. Symptomy se ale projevují jen u 5–10 % postižených psů. Nemoc ale napadá také kočky a hospodářská zvířata. Pokud se infekce rozvine v onemocnění, je nejčastějším příznakem kulhání a špatná chůze, způsobena zánětem kloubů. U psů se také může objevit ztráta chuti k jídlu a deprese. Vážnější komplikace mohou zahrnovat poškození ledvin a ojediněle onemocnění srdce nebo nervové soustavy.

Jak správně čistit vodu v akváriu

Pravidelná výměna vody je jedním z nejdůležitějších aspektů zdravého prostředí v akváriu. Pro nádrže s živými rostlinami je nejlepší, měnit vodu každý týden, abychom doplnili hladinu stopových prvků. V neosázeném akváriu bychom měli každý týden zkontrolovat vlastnosti vody příslušnými postupy a podle toho se rozhodnout, zda je potřeba vodu vyměnit, nebo ne.

6 druhů ovoce a zeleniny, které prospějí vašemu morčeti

Výživa má zásadní vliv na zdraví a život všech živočichů, tedy i morčat. Kromě semínkové stravy běžně dostupné v každém zverimexu ocení vaše morčátko také ovoce a zeleninu – jejich pravidelnou konzumací bude mít lesklou srst a pravděpodobně se dožije i vyššího věku.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?